7 kunstfestivals die de innerlijke artiest in je naar boven halen

Kunstfestivals laten je volledig onderdompelen in de artistieke wereld. Gelukkig staan er in Europa deze zomer en in het najaar een aantal kunstfestivals gepland, die je zeker in je agenda moet noteren!

Geschreven door Cobi Claesen (GoEuro)

1. Mons 2015 – Belgi‘

Bergen, of Mons zoals de stad in het Frans genoemd wordt, is verkozen tot culturele hoofdstad van Europa in 2015. Hoewel het misschien niet het meest typische kunstfestival is, betekent deze titel wel dat alles in de Waalse stad gedurende het hele jaar in het teken staat van de kunst. Voor de gelegenheid worden er meer dan 300 culturele evenementen georganiseerd, openen er 5 nieuwe museums, 2 nieuwe concertzalen en bovendien vindt men street art door de gehele stad. De ideale bestemming voor wie zich een weekend volledig wil onderdompelen in verschillende kunstvormen en bovendien vlakbij huis!

 • Bekende kunstenaars: Geniet van exposities zoals Mons Superstar, of Van Gogh tijdens zijn verblijf in de Borinage. Maar ook de kunstwerken op straat door onder andere Arne Quinze fleuren de stad op.
 • Prijs: Prijzen zijn afhankelijk van het museum, festival etc. Het programma kan online gevonden worden.
 • Datum: Het hele jaar 2015

2. MS Artville – Duitsland

MS Artville is geen gewone tentoonstelling met witte muren en klassieke kunstwerken – het is een openluchtgallerij in een havengebied, waar de culturele diversiteit en artistieke underground cultuur goed vertegenwoordigd worden. Gedurende vier weken wordt het terrein omgetoverd tot een speeltuin voor artiesten, en hun werken worden tijdens de weekends aan bezoekers tentoongesteld. Bovendien kan je er ook verschillende soorten food trucks vinden, en zorgt wat muziek voor een ultieme festivalsfeer.

 • Bekende kunstenaars: Zijn nog niet bekend gemaakt. Meestal underground artiesten die nog geen grote internationale bekendheid hebben.
 • Prijs: Tickets kosten € 6,20
 • Datum: 25 juli tot en met 15 augustus

3. Kilkenny Arts Festival – Ierland

Het Kilkenny Arts Festival nodigt al 40 jaar enkele van de werelds beste kunstenaars, schrijvers, muzikanten en performers uit te midden van een historische setting. Muzikale openluchtproducties, parades en po‘zie nemen een grote plaats in in het festival. In de jaren 70, was Seamus Heaney de literaire curator, wat je een idee kan geven van de prestige van het festival.

 • Bekende kunstenaars: The Cardinalls Musick, Maya Homburger, Istv‡n V‡rdai, Sax Allemande.
 • Prijs: Ticketprijzen hangen af van het specifieke evenement – maar er zijn combinatietickets beschikbaar.
 • Datum: 7 tot en met 15 augustus 2015

4. Lofoten International Art Festival LIAF – Noorwegen

Lofoten International Art Festival LIAF is een festival van moderne kunsten dat iedere 2 jaar in Lofoten, een archipel in Noorwegen, georganiseerd wordt. De geschiedenis van het LIAF begint in 1991, toen het festival als lokale kunsttentoonstelling haar eerste vorm kreeg. In 1999 kreeg het kunstevenement een internationaal karakter en vandaag de dag worden er werken getoond van verschillende internationale artiesten in lokale context waarbij er gestreefd wordt naar een open en experimentele omgeving waar kunstenaars, locals en publiek kunnen samenkomen.

Het thema voor LIAF 2015 is Disappearing Acts, dat gebaseerd is op de idee‘n dat het menselijk handelen verdwijnt door de processen van geschiedenis, ecologie en technologie. Tussen de 15 en 30 internationale artiesten zullen hun projecten hier komen vertegenwoordigen.

 • Bekende kunstenaars: In de 8 voorgaande edities kwamen al kunstenaars als Gillian Wearing, Lawrence Weiner, AK Dolven, Ken Lum, Olafur Eliasson, Mari Slaattelid, Elmgren & Dragseth, Gardar Eide Einarsson, Pipilotti Rist en Geir Tore Holm aan bod.
 • Prijs: Het festival is gratis, net zoals de rondleidingen.
 • Datum: 28 augustus tot en met 27 september 2015

5. Art Copenhagen – Denemarken

Art Copenhagen wordt dit jaar voor de 19e keer georganiseerd met de bedoeling om de vele verschillende stromingen binnen de kunst eer aan te doen. Galerijen van thuis en het buitenland dragen bij aan reputatie als professionele en internationale expositie die ieder jaar meer en meer kunstverzamelaars en andere ge•nteresseerde liefhebbers aantrekt. Art Copenhagen helpt daarbij ook om nieuwe galerijen en hun opkomende artiesten te promoten en heeft speciale tarieven voor galerijen van 5 jaar of jonger. Zowel galerijen, musea, instituties en onafhankelijke kunstenaars kunnen zich kandidaat stellen om deel te nemen aan de projecten of de kunstinstallaties.

 • Bekende kunstenaars: In 2014 waren onder andere Cristian Todie, Daniel Brici, Anca Danila, Francisc Chiuariu, Radu Belcin en Flavia Pitis aanwezig.
 • Prijs: Volwassenen betalen DKK 95, een weekendticket kost DKK 150 en studenten en personen onder de 18 betalen DDK 50. Kinderen onder 12 jaar hebben gratis toegang, indien begeleid door een volwassen.
 • Datum: 18 tot en met 20 september 2015

6. Swab Art Fair – Spanje

Het doel van de Swab Art Fair is om te breken met het hele idee dat kunst voor een gesloten groep elite zou zijn, maar ze willen moderne kunst net voor een groter publiek toegankelijk maken. Het festival wil kansen cre‘ren voor opkomende galerijen, artiesten en curators die aan het begin van hun carrire staan. Een van de belangrijkste dingen die ze willen bereiken is hen gemakkelijke toegang bieden tot de art scene, wat in de huidige tijden niet altijd even vanzelfsprekend is. Om dit te kunnen bereiken werd in 2011 MYFAF opgericht, die nieuwe galerijen de kans geeft om deel te nemen aan kunstfestival, volledig gesponsord door Swab. Daarbij wil Swab ook kunstverzamelaars een duwtje in de rug geven door beginnende artiesten met betaalbare werken tentoon te stellen, die achteraf ook aangeschaft kunnen worden.

 • Bekende kunstenaars: Op de vorige editie in 2014 konden bezoekers genieten van werken van onder andere David LaChapelle StŽphane Henry, Andrea Wallgren, Mr. Brainwash en Ana Alenso.
 • Prijs: In voorverkoop betaal je € 7 voor 1 dag, aan de kassa betaal je € 10. Studenten krijgen korting en betalen slechts € 5.
 • Datum: 1 tot en met 14 oktober 2015

7. Jungkunst – Zwitserland

Het Jungkunst festival in Winterthur is erg uniek in zijn soort, gezien het alleen de kunst van ongeveer 25 jonge artiesten tentoonstelt, die gekozen worden door een jury nadat ze zich online kandidaat gesteld hebben. Het doel is om jonge, onbekende artiesten te promoten. Op het festival zijn bovendien ook een bar en lounge te vinden, en dansen kan op de muziek van een van de vele dj’s of concerten. Het motto van Jungkunst luidt: alleen originele kunstwerken, geen reproducties, en ieder kunstwerk kan gekocht worden.

 • Bekende kunstenaars: Het zijn alle jonge opkomende artiesten die hieraan deelnemen.
 • Prijs: Geen entreeprijs maar je kan aan het festival doneren indien je wilt
 • Datum: 22 tot en met 25 oktober 2015


Dit artikel verscheen eerder op GoEuro.nl.

Geen reacties

Geef een reactie