De Brabantse Erfgoedprijs 2015

Afgelopen zaterdag – 24 oktober – werd op de Dutch Design Week de Brabantse Erfgoedprijs uitgereikt aan PopMonument. De tweejaarlijkse prijs is bedoeld voor projecten en activiteiten die het Brabants erfgoed op een bijzondere en innovatieve manier inzetten. Marieke interviewt de winnaar maar neemt je ook mee langs de shortlist, die is samengesteld door de jury van de Brabantse Erfgoedprijs 2015 uit 74 inzendingen. Want ook deze projecten zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bekijken.

Geschreven door Marieke van Stigt

Voor ons is dit de ideale manier om jongeren en monumenten – die misschien nogal een stoffig imago hebben – samen te brengen

De winnaar: PopMonument

Dolblij zijn bedenkers Merijn Sitsen, Pim Meijer en Gert-Jan de Koster nadat PopMonument wordt uitgeroepen tot de grote winnaar van de Brabantse Erfgoedprijs 2015. Popmonument vat zichzelf samen in een zin: bijzondere artiesten op bijzondere plekken in Bergen op Zoom. Popmonument selecteert talentvolle artiesten uit de Delta-regio (Zeeland, Vlaanderen, Noord-Brabant) en laat hen afwisselend optreden in cafŽs, poppodia en op bijzondere monumentale plekken.

“Voor ons is dit de ideale manier om jongeren en monumenten – die misschien nogal een stoffig imago hebben – samen te brengen”, aldus mede-bedenker Merijn Sitsen. “Je ziet dat jongeren de muziek in combinatie met de monumenten op een hele bijzonder manier ervaren”. De jury prijst deze originele vorm van storytelling. Zowel het verhaal van de monumentale locatie als het verhaal van de muziek staat centraal, dit zorgt volgens de jury voor een succesvolle koppeling tussen jong publiek en erfgoed. De ambities van de makers zijn groot. “We zijn nog lerende en willen het festival nog beter maken. Er zijn bovendien nog heel veel verhalen te vertellen, in Bergen op Zoom maar misschien in de toekomst ook wel op andere plaatsen in Brabant. Deze prijs helpt ons om PopMonument verder te ontwikkelen.”

De andere projecten op de shortlist

1. Het Goud van Schorsmolen & Fellenoord

Het goud van Schorsmolen & Fellenoord is een Bredaas community-art project waarin de eigen geschiedenis van de wijk Fellenoord-Schorsmolen centraal staat. Het doel is om Breda kennis te laten maken met de verborgen ‘schatten’ in de wijk. Verhalen over de wijk worden door de bewoners en een aantal kunstenaars samen verwerkt. Het project bestaat uit een intensieve samenwerking tussen wijkbewoners en verschillende sociale en culturele organisaties uit de stad.

2. Mariapaviljoen

Mariapaviljoen is een horecaonderneming in het voormalig Groot Ziekengasthuis in Den Bosch. Oude materialen zoals deuren, tafels en zelfs brancards zijn gebruikt in het interieur van de multifunctionele horecaonderneming. Het Mariapaviljoen was een van de drie genomineerden. Volgens de jury tonen de makers met dit project lef en ondernemerschap, en stralen de ze oprecht plezier uit in het herbestemmen van het voormalig Ziekengasthuis.

3. De meisjes van toen

De oorlog was nog maar net voorbij, toen een tekenleraar zijn leerlingen vroeg om hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog op papier te zetten. De Meisjes van Toen toont een bijzondere deelcollectie van deze kindertekeningen. Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) vond ruim 30 tekenaars terug, en aan de hand hiervan vertellen de oud-leerlingen over hun belevenissen tijdens de oorlog.

4. Ome Cor

Ome Cor is een platform waar creatieve idee‘n worden verbonden aan leegstaande gebouwen, om gebouwen met een rijk verleden een nieuwe toekomst geven. Ome Cor is deels gebaseerd op crowdfunding. Iedereen kan zijn of haar idee delen via het platform, vervolgens kunnen leden of bezoekers het idee steunen. Ome Cor helpt projecten die voldoende steun krijgen om in gesprek te komen met partijen die kunnen helpen bij het realiseren van het idee.

5. Participatiesamenleving achter de slotmuren (Kloosterhuis Sambeek)

Sinds 1993 wordt het voormalige Redemptoristinnenklooster in Sambeek bewoond door mensen die samen de stichting Het Kloosterhuis vormen. Naast de vaste bewoners is er plek voor mensen die die tijdelijk onderdak zoeken, en bij het klooster is een boerderij met vier appartementen waar mensen met een verstandelijke beperking zelfstandig wonen. Er worden activiteiten georganiseerd in en rond het klooster. De stichting heeft duidelijke doelstellingen: het gebouw en de tuin onderhouden, woonruimte beschikbaar stellen aan gasten en culturele activiteiten organiseren.

6. Sleeping with Van Gogh

Geen reacties

Geef een reactie