Een warm welkom voor de nieuwkomers

We hebben een nieuwtje: vanaf mei lees je op Mestmag.nl iedere maand de tofste artikelen over ŽŽn thema. We trappen af met een maand lang alles over #nieuwkomers. Hoofdredacteur Sander Roovers trapt af en vertelt je in dit artikel meer over wat je komende maand van ons kunt verwachten. 

Geschreven door Sander Roovers

Nieuwkomers zijn soms beangstigend. Jonge talenten die het vakgebied instromen en niet te begrijpen zijn, omdat ze compleet anders in het (werkende) leven staan. Vluchtelingen die in Brabant neerstrijken en er compleet andere tradities en gebruiken op na houden. Nieuwe initiatieven die voet aan de grond proberen te krijgen in Brabant, waardoor andere initiatieven overbodig worden en in de vergetelheid raken.

Spannend is het zonder meer. Nieuwkomers die de boel opschudden en op scherp zetten. Zorgen voor wrijving en schuring. Maar bovenal zorgen voor een frisse wind en dynamiek, waar vernieuwing en verandering het gevolg van zijn.

Spannend is het zonder meer. Nieuwkomers die de boel opschudden en op scherp zetten en zorgen voor wrijving en schuring.

Neem bijvoorbeeld We Are Public. Na een succesvolle lancering in Amsterdam en Den Haag, nu ook gelanceerd in Brabant. We Are Public draagt bij aan het voortbestaan van prachtige, vooruitstrevende kunst. Hiervoor zijn ze op zoek naar 2000 leden die hen een warm welkom bieden en gunnen in Brabant.

Een ander aansprekend voorbeeld is The Essential. Een initiatief van Martin Riebeek en Inge Riebeek – van ’t Klooster. Zij hebben inmiddels 450 videoportretten gemaakt van mensen uit 18 landen. In de online tentoonstelling Art of Integration – The Essential vertellen acht migranten over hoe het is om een nieuw thuis op te bouwen in een vreemd land. Hun nieuwe thuis in het Westen blijkt niet altijd het beloofde land. 

Bibliotheken en Kunstkameraden laten zien dat het mogelijk is om hierin de helpende hand te bieden. Zij zetten zich gedreven in om de Nieuwe Brabander te helpen met het vinden van werk en het opbouwen van een toekomst.

Treffende voorbeelden in het licht van het thema #Nieuwkomers. Deze maand besteden we op Mestmag.nl aandacht aan bovenstaande initiatieven. Juist om het gesprek over nieuwkomers op gang te brengen en bij te dragen aan een warm welkom voor nieuwkomers. Draag jij ook bij aan een warm welkom voor de nieuwkomers in Brabant?

ps. Ja, je hebt het goed gezien! Mestmag.nl krijgt de komende tijd een fris nieuw jasje.

Tags:
Geen reacties

Geef een reactie