Groeten uit Brabant: Renae en Robert

In de zomer interviewt Mestmag.nl een aantal toeristen op bezoek in Brabant. Deze week zijn we op bezoek in Bed & Breakfast Gust van Dijk in Tilburg, dat twee heel bijzondere gasten herbergt. Renae Gray en Robert Colvert komen uit Little Rock, Arkansas in de Verenigde Staten. Ze zijn vijf weken in Nederland. Mestmag.nl vraagt hen het hemd van het lijf.  

Wie zijn jullie?

Robert: Ik heb een tijdje in het leger gewerkt en daarna jaren lang bij de US Postal Service. Ik ben nu met pensioen. We zijn dit jaar dertig jaar getrouwd. Onze huwelijksreis was zo’n zeven landen in tien dagen reis. In Europa. We wilden altijd al een keer terug.

Renae: Ik ben binnenhuisarchitect en ik heb kantoor aan huis. We hebben altijd veel gereisd. We zijn klein begonnen door eerst alle staten van Amerika te bezoeken. We hoeven alleen Alaska nog. Eerst reden naar de nabij gelegen staten. Daarna vlogen we naar een nieuwe staat, huurden een auto, en reden de staat rond. Zo hebben we heel Amerika gehad.

Waarom zijn jullie op deze plek?

Renae: Dertig jaar getrouwd dus, en we wilden graag terug naar Europa.

Robert: We wilden of naar Ierland, of naar Nederland. We hebben Jan Willem en Riet [de eigenaren van Bed & Breakfast Gust van Dijk – red.] een tijdje geleden ontmoet. Een half jaar geleden waren ze in Amerika. Toen deed zich de kans voor om op hun Bed & Breakfast te passen. We grepen deze kans met beide handen aan.

Renae: Het is een prachtig bed & breakfast. Alles is verzorgd, het pand is mooi oud, maar er zijn ook veel moderne spullen. De galerie beneden, met prachtige kunst, een mooie gedeelde woonkamer, superluxe faciliteiten, en de warme gerenoveerde gastenkamers… Ik vind het heel fijn om hier te zijn.

Het weer is beter, het zonlicht is mooier. Het is opvallend hoe aardig de mensen zijn.

Wat gaan jullie hier doen?

Renae: Omdat we zoveel tijd hebben, kunnen we alles rustig op ons in laten werken. We gaan zeker nog naar de Tilburgse Kermis, maar we zijn ook in het Textiel Museum geweest. We staan helemaal niet stil bij hoe dingen gemaakt worden, dat wordt daar heel inzichtelijk gemaakt. Hoe weefmachines stof maken, en hoe stof weer jurken worden…

Robert: Ik fiets heel erg veel. Het was een uitgelezen kans om naar Ieper te gaan om naar de Tour de France te gaan kijken. We zijn er twee dagen geweest. En we zijn echt heel dicht bij de renners geweest. Het museum over de Eerste Wereldoorlog daar is ook fantastisch.

Renae: We hebben oude huizen gekeken in Antwerpen. Ik ben dol op oude huizen. Die zijn er natuurlijk in Amerika niet. Ze geven me ook veel inspiratie voor mijn werk. Ik wil ook zeker nog naar Amsterdam. Vorige keer, dertig jaar geleden, zijn we niet in het Rijksmuseum geweest. Ik wil nu zeker een aantal Rembrandts zien. En wellicht ook Van Goghs.

Wat vind je van deze plek en de omgeving?

Robert: Het eten is een stuk beter dan in Amerika.

Renae: Het weer is beter, het zonlicht is mooier. Het is opvallend hoe aardig de mensen zijn. Vorige week waren we verdwaald. En toen we uiteindelijk de weg vroegen, liepen we al lang buiten onze kaart van Tilburg Centrum. De jongen die ons de weg wees, heeft ons gewoon thuisgebracht.

Robert: En heel toevallig, toen we met de lokale bevolking voetbal stonden te kijken, kwamen we deze jongen weer tegen. We zijn de hele avond met hem opgetrokken.

Zou je hier teruggaan en waarom?

Renae: Ik zou hier kunnen wonen, maar dan moet ik wel eerst de taal leren. Alles is hier fijner. Elke salade die ik heb is samengesteld met heel veel verse groenten.

Robert: We kijken onze ogen uit in de supermarkt. Zoveel verse dingen. En op straat zien we vrijwel geen ketens, maar alleen maar eigen restaurants. En het afval scheiden. Hadden we er maar wat meer van in Amerika.

Renae: Zelfs de eieren van de supermarkt [vrije uitloop, we hebben het even gecheckt – red.] smaken hier al beter dan die bij ons.

Robert: Ook het buitengebied ziet er heel anders uit. Bij ons groeien alleen maar ma•s, aardappels en graan. Hier zien we echt van alles groeien! Superveel diversiteit. En dat komt dan ’s avonds op mijn bord. Heerlijk.

Wat mis je van thuis?

Renae & Robert (in koor): Niks!

Robert: Het is er vochtig, het is er veel te heet, het is er… Nou ja, misschien toch iets. Ik zou wel een auto willen hebben. Dan zouden we nog meer kunnen zien.

Renae: We zijn hier echt heel blij.

Geen reacties

Geef een reactie