Opstel over mijn toekomst

Claudia Aarts helpt dagelijks anderen #overdegrens te gaan. In haar werk als loopbaanadviseur bij bkkc adviseert zij namelijk makers, kunstenaars en creatief ondernemers in de ontwikkeling van hun beroepspraktijk en loopbaan. Voor Mestmag.nl schreef zij over haar eigen loopbaan. ‘En nu, bijna 20 jaar later, kan ik zeggen dat ik blij ben dat ik dat gedaan heb. Dat ik zo bewust nagedacht heb over wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil.’

Geschreven door Claudia Aarts

Onlangs was de reŸnie van mijn middelbare school. Dit deed mij terugdenken aan een schoolonderzoek voor Nederlands in mijn examenjaar. Ik moest in een uur tijd een opstel schrijven over mijn toekomst. Wat moest ik opschrijven? 45 minuten lang dacht ik na en schreef ik niets op. In de laatste minuten schreef ik het slechtste opstel ooit en kreeg hiervoor een 6-. Ik was verdrietig maar vooral ook radeloos over wat ik dan had moeten schrijven. Het was te moeilijk om in een uur tijd te kunnen verwoorden hoe mijn toekomst eruit ging zien. Terugdenkend weet ik wel wat ik toen had kunnen schrijven:

wat kan ik zeggen over mijn toekomst,
als ik ongelukkig ben over mijn heden en verleden?

als ik niet kan zijn wie ik wil zijn,
wie of wat moet ik dan zijn?

of kan ik iets anders doen,
in de toekomst of nu,
om toch te zijn wie ik wil zijn?

ik weet het niet

Keuzes

Op dat bewuste moment in 1998 werd ik gedwongen een andere keuze te maken dan de keuze die ik zelf diep van binnen wilde maken. Dit moment, deze keuze, heeft me nog vaak beziggehouden. Wat kan ik doen, als ik niet mag doen wat ik wil doen? Hoe kan ik toch doen wat ik graag wil doen? Hoe kan ik toch bereiken wat ik wil bereiken? Kan ik een andere richting kiezen om alsnog uit te komen waar ik heen wil? Deze vragen heb ik mijzelf destijds gesteld om ervoor te zorgen dat mijn nieuwe studiekeuze me ging brengen waar ik heen wilde. En nu, bijna 20 jaar later, kan ik zeggen dat ik blij ben dat ik dat gedaan heb. Dat ik zo bewust nagedacht heb over wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil.

En nu, bijna 20 jaar later, kan ik zeggen dat ik blij ben dat ik dat gedaan heb. Dat ik zo bewust nagedacht heb over wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil.

Mijn route

Hoe kreeg ik helder waar ik heen wilde en hoe ben ik daar gekomen? Het begon met het antwoord op de vraag: waar word ik echt gelukkig van? Van muziek, van live muziek. Dat heb ik voor het eerst zo bewust ervaren toen ik Radiohead en met name Thom Yorke in 1996 live op TV zag bij Pinkpop. Dat concert maakte zo’n diepe indruk op mij, dat ik het jaar erna naar Pinkpop Žn Radiohead in Ahoy ging. Deze ervaringen waren en zijn nog steeds van invloed op mijn focus en mijn ontwikkeling. Ik ging Vrijetijdsmanagement aan de NHTV studeren, want ik wilde dit soort evenementen zelf organiseren. Ik liep stage bij Brabant Pop, studeerde af bij RASA in Utrecht, kon daar tijdelijk blijven werken. Drie jaar later ging ik bij BraM werken (nu bkkc) en hier heb ik mij inhoudelijk verder ontwikkeld als projectleider en loopbaanadviseur.

De grens opzoeken

Heb ik mijn bestemming, mijn doel al bereikt? Nee, ik blijf continu zoeken naar een nieuwe richting en nieuwe kansen. Voor mijzelf, maar ook voor mijn omgeving, mijn collega’s, mijn werk en de sector waarvoor ik werk. In mijn functie draait het om de dienstverlening aan de kunst- en cultuursector. Door de veranderde maatschappij is het des te belangrijker geworden dat kunst en cultuur een prominentere plek innemen. Kunst biedt ruimte voor verbeelding en beleving, het geeft kleur, geluid en gevoel aan ons leven. Dat begint bij het behouden van de creativiteit van kinderen, de ontwikkeling van talenten, het versterken van betrokken organisaties, draagvlak cre‘ren, publiek bereiken, beleid ontwikkelen en verbindingen leggen. Ik heb een taak en verantwoordelijkheid om hierin een rol te spelen. En dat is een boeiend proces dat hele andere vaardigheden van mij vraagt dan ik bij aanvang van mijn baan had.

Ambitie

Zo begon het met mijn liefde voor muziek en mijn drive om toffe producties te organiseren. Maar mijn ambitie is altijd geweest om een bijdrage te leveren aan een groter doel met meer impact. Ik wilde een blijvend hoger podium voor muzikanten bieden. Eerst was ik verantwoordelijk voor de organisatie van bandcompetitie De Wraak van Brabant, concert producties, coachingstrajecten B-Stage en PopSport en platform voor Avontuurlijke Muziek. Nu zet ik mijn ervaring nog breder in bij bkkc, in de dienstverlening aan makers en organisaties, in het aanbod van het kenniscentrum (o.a. bkkc connects, summer school, show & tell), talentontwikkeling op maat in TalentHub Brabant en als loopbaanadviseur voor makers van alle disciplines. Ik wil met mijn werk bijdragen aan de ontwikkeling van makers, zodat zijzelf in staat zijn om meer draagvlak te cre‘ren, meer publiek Žn het hoge(re) podium te bereiken.

Mijn werk

In mijn werk als loopbaanadviseur adviseer ik makers, kunstenaars en creatief ondernemers in de ontwikkeling van hun beroepspraktijk en loopbaan. In deze loopbaanadviesgesprekken gaat het over hun talenten, drijfveren en ambities. Ik bespreek de ontwikkelkansen op drie hoofdcompetenties: vakmanschap, ondernemerschap en productiviteit of werkhouding. Er komt veel op jonge makers af. De drive om te presteren, het willen bereiken van succes, erkenning en draagvlak, een goede positie in het netwerk krijgen, gezien en gehoord worden. Geld kunnen verdienen met je werk als kunstenaar, kunnen leven van je kunstenaarschap. Maar welke prijs vraag je? Het maken van je eigen werk of het werken in opdracht. Waar begin je, hoe kom je aan opdrachten en waar zeg je ja of nee tegen? Ik help makers bij de bewustwording waar hun kracht ligt. Ik help ze focus aanbrengen in hun plan. Het vinden van een balans in vakinhoudelijk werk, ondernemerschap en een productieve werkhouding. Een advies is nooit hetzelfde, altijd op maat. Omdat ieder zijn of haar eigen visie, talent en doel heeft en ook een eigen pad voor zijn ontwikkeling bewandelt.

Er komt veel op jonge makers af. De drive om te presteren, het willen bereiken van succes, erkenning en draagvlak, een goede positie in het netwerk krijgen, gezien en gehoord worden.

Doel voor ogen

De kracht van makers is dat ze het onmogelijke mogelijk kunnen maken. Dat is ook een hele belangrijke competentie voor ondernemerschap. Dromen durven te realiseren. Doorzetten, denken in kansen en andere mogelijkheden onderzoeken. Houd altijd goed voor ogen wat je doel is en hoe je dat kunt bereiken. Je bepaalt zelf welke keuzes je maakt en welke richting je opgaat. Als je je focus maar scherp hebt, dan kom je er wel.

10 tips van Daria Bukvic

Om af te sluiten deel ik graag het artikel ‘10 supersubjectieve, maar hyperliefdevol goedbedoelde adviezen voor een theatercarrire in hoogglans‘ dat eind juni door Daria Bukvic verscheen op Theaterkrant.nl. Hieronder vind je haar eerste drie tips, maar lees vooral het hele artikel.

  1. Maak onvermijdelijk werk en verontschuldig je aan niemand.
  2. Als het platform er niet is, cre‘er je het platform zelf. Als je niet binnen de bestaande structuren de ruimte krijgt om je wildste fantasie‘n te verwezenlijken, dwaal dan af en plavei een nieuw pad voor jezelf.
  3. Steek je creatieve hoofd boven het maaiveld uit. Eet de wereld op. Schaam je nooit voor je torenhoge ambitie en voor je krankzinnige idee‘n.

De Summerschool die Claudia organiseert namens bkkc vindt plaats van 15 tot en met 17 augustus 2017 bij BANK15 in Tilburg. Aanmelden kan nog.

Tags:
Geen reacties

Geef een reactie