Rob, #benjijhierbekend?

Deze zomer neemt Mestmag.nl je mee het Brabantse land in. Voor onze zomerreeks, ge•nspireerd op de online campagne #benjijhierbekend? van VisitBrabant, reizen we af naar de favoriete plekken van locals. In de laatste aflevering krijgen we van Rob Berlage (65) een rondleiding door Nuenen, waar Vincent van Gogh zijn meesterwerk De Aardappeleters schilderde. Rob is als vrijwilliger verbonden aan het wandel- en fietsroutenetwerk van Brabant. Welke inside tips heeft hij voor dit dorpje gelegen tussen Eindhoven en Helmond?

Geschreven door Anouk van Leeuwen

Tip 1: De Van Gogh-fietsroute door Nuenen

“Vincent van Gogh woonde van 1883 tot 1885 bij zijn ouders in Nuenen en in die korte tijd ontwikkelde hij zich tot meester in de schilderkunst. Wanneer je de fietsroute van ongeveer 51 kilometer volgt kom je langs 21 plekken die zijn leven en werk kenmerken. Zoals de Opwettense watermolen die hij in 1884 schilderde – op deze plek zit nu een brasserie-restaurant – of de Hervormde kerk, in Nuenen gedoopt tot het Van Goghkerkje, waar zijn vader dominee was. Het is heel bijzonder om op deze plekken te staan en te zien wat hij ooit zag en schilderde.”

De Watermolen van Opwetten
Opwettenseweg 203
Geopend van dinsdag tot en met zondag vanaf 11 uur

Tip 2: Het Vincentre

“De fietsroute begint bij museum Vincentre in het centrum van Nuenen en het is zeker de moeite waard hier naar binnen te lopen. Het is heel mooi ingericht en met de nieuwste presentatietechnieken komt het verhaal van Vincent van Gogh in Nuenen echt tot leven. Zo kan je door uitvergrote landschappen wandelen die Van Gogh schilderde. Ook is zijn atelier gereconstrueerd en zijn er films en videoportretten. Het is meer een beleving dan een ‘ouderwets’ museum.”

Vincentre
Berg 29
Geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur

Tip 3: The Vincent Affair

“Even verderop bevindt zich Huis Nune Ville, het pand waar Vincent van Gogh’s buurmeisje en liefde Margo woonde en waar nu The Vincent Affair te zien is. Aan iedere kamer in het huis is een bekende hedendaagse ontwerper verbonden. Zij zijn in de eigenzinnige geest van Van Gogh gekropen. Soms vind ik hedendaagse kunst of design lastig te begrijpen. Wat moet ik ermee? Maar het gaat om de gedachte achter de kunst en in dit geval om de link met Van Gogh. Ik vond The Vincent Affair verrassend. Je wordt uitgedaagd met een andere blik te kijken, eigenlijk net als Van Gogh dat deed naar de wereld om hem heen.”

The Vincent Affair
Berg 24 (bij Huis Nune Ville)
Geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur

https://www.youtube.com/watch?v=p6Mrjn13ewY

Oproep

VisitBrabant is op zoek naar meer Žchte Brabanders. Ben jij dat? Meld je dan hier aan als Local, deel jouw inside tips en maak kans op festival- en theaterkaartjes!

Geen reacties

Geef een reactie