vijf projecten om jaloers op te zijn

Marianne Hermans spotte namens DURF! (het E-magazine voor bibliotheken) vijf projecten waarvan je vast denkt: ‘Had ik dat maar bedacht!’ Het gaat om particuliere initiatieven, die niet gebaat zijn bij betutteling van bovenaf. De mooiste idee‘n komen namelijk tot leven buiten de gebaande paden. Je kunt je afvragen waar de aantrekkingskracht van het kleinschalige, lokale, zelf-doen vandaan komt. En hoe je dat idealisme in een business model giet. Not for profit, maar wel voor the people en the planet.

Geschreven door Marianne Hermans

1. JO Cadeau

Zoek je een leuk cadeau voor iemand die ‘alles al heeft’? Doe dan eens een dienst cadeau. Niet dat je zelf dat tuintje gaat schoffelen of een muziekles geeft. JO Cadeau heeft een heel arsenaal aan lokale freelancers, vari‘rend van sportleraren tot interieurontwerpers. Het idee erachter is om lokale ondernemers te helpen en tegelijkertijd een alternatief te bieden voor de wegwerpcultuur. Er zijn natuurlijk veel meer van deze sociale ondernemingen. En is de bibliotheek er daar niet ŽŽn van? Met een kleine aanpassing is dit model ook geschikt voor bijvoorbeeld het uitlenen van mensen, diensten of wat dan ook.

Het aanbod in Brabant is nog zeer klein. Dus mochten de lezers van MEST een leuke dienst aan kunnen bieden, meld je aan! 

2. Maak werk van je passie

Wat krijg je voor elkaar als je je passie volgt? VŽŽl, zo blijkt. Genoeg om van de reservebank af te komen en je passie in daden om te zetten. Tientjes Breda helpt mensen hun passie te vinden en weer mee te doen. Hoe? Door mensen hun talenten en kwaliteiten te laten (her) ontdekken en in de wereld te laten zetten. Gevolg: Toekomstperspectief en Zingeving! De activiteiten vari‘ren van een Tuingroep en een Inspiratiebeurs tot een Repair CafŽ, waar niet alleen gereedschap of textiel, maar zelfs teksten op de reparatietafel komen. Ook vraagt Tientjes inspirerende mensen en bedrijven om van hun product een Tientjes-aanbod te maken: voor een tientje een lezing, product, seminar, workshop of cursus.

Een andere tak is de Tientjes Academie, waar mensen een opleiding volgen die hen bij hun passie brengt, en waar ze leren deze om te zetten in daden. In 2013 heeft Tientjes een cošperatie voor ‘scharrelondernemers’ opgezet, de Vrije Uitloop: part time ondernemen naast een uitkering. Zoals ze zelf zeggen: ‘Talent hebben en genieten van iets in de wereld zetten is ŽŽn ding, zelfstandig worden in Nederland is een heel ander ding.’

3. Plant beu? Breng haar naar het asiel

Bij gebrek aan een gesubsidieerd alternatief beginnen mensen een opvang aan huis. En ook dit verschijnsel is aan het verduurzamen, met de trend van het plantenasiel. Mensen die in hun eigen huis tijdelijk onderdak bieden aan groene kneusjes en stekkies die elders stonden weg te kwijnen. Behalve de reanimatie van planten, is het ook de bedoeling dat mensen onderling met elkaar in contact komen, via Facebook waar het lokale plantenasiel te vinden is. De dames achter Plantbeu houden de wederwaardigheden van ‘hun’ planten bij via een weblog, waar onder meer een lijst staat van plantenasiels. Sinds 2013 is het ook mogelijk om je plant af te staan in de regio Eindhoven. 

4. Voor je buurt

Niet nieuw, maar het heeft z’n succes bewezen: crowdfunding is ook een goed mechanisme om particulier initiatief groter te maken. Op de website van Voor je Buurt kun je niet alleen een actie starten om je idee te verwezenlijken, er staan ook projecten die je kunt steunen. Op de site staan tips en aanwijzingen om je kans van slagen te vergroten. En voldoende voorbeelden: van een vogelhuisboom tot een muziekstudio. En een opvallend hoog aantal buurtcampings. Het zal de tijd van het jaar wel zijn… 

Wil jij ook een project in de buurt steunen? In Deurne willen ze ervoor zorgen dat station Deurne een leefbare en aantrekkelijke plek wordt.

5. Stads boeren

Het zou een nieuw model voor de bibliotheek kunnen zijn: zaaien, stekken, doen groeien en vervolgens oogsten en uitdelen. Heel letterlijk kan het ook: we hebben reeds de zadenbibliotheek gespot en we zien groenvriendelijke oplossingen voor leegstaande gebouwen of kale plekken in de buurt. Stads boeren is populair. Schoffeltuintjes en buurtmoestuinen in de openbare ruimte, moestuintjes voor kinderen in de tuinen van particulieren, Groenten uit Amsterdam – een stadskwekerij op led-verlichting. De Koninklijke Bibliotheek in Brussel heeft al twee jaar een moestuin op het dak en op bedrijvencomplex Zuidpark in Amsterdam ligt het grootste Urban Farming dak van Europa. Door de moestuintjes van medewerkers van verschillende bedrijven te mixen komen medewerkers van verschillende bedrijven met elkaar in contact.

Op Strijp-S in Eindhoven wordt al druk getuinierd. Althans: in de warmere maanden van het jaar. GardenMania is een mobiele tuin op 1500 meter asfalt. In bakken en zakken verbouwen ze groenten, fruit en eetbare bloemen. 

Talent hebben en genieten van iets in de wereld zetten is ŽŽn ding, zelfstandig worden in Nederland is een heel ander ding.

Dit artikel verscheen eerder in DURF #3, het E-magazine voor de ondernemende bibliotheek.

Geen reacties

Geef een reactie