Voetbalsupporters naar het theater met Geheimen van de Herdgang

Voetbalsupporters in een theater of theaterliefhebbers in een voetbalstadion. Het lijkt op het eerste gezicht niet de meest voor de hand liggende situatie, toch is Het Nieuwe Theater van plan om dat voor elkaar te krijgen. Met het project ‘Geheimen van de Herdgang’ wordt een musicalspektakel opgevoerd op een bijzondere locatie: het Philips Stadion in Eindhoven, de thuishaven van voetbalclub PSV. Een verhaal over de club, de supporters, topsport, de unieke PSV-cultuur op trainingscomplex De Herdgang en een eerbetoon aan twee grootheden van de club, Harrie van Kemenade en Harry van Raaij.

Geschreven door Martijn van der Steen & Femke van Reenen. Dit artikel verscheen eerder op de website van Brabant C en is in samenwerking met de opleiding Cultural Venue Management van NHTV University of Applied Science tot stand gekomen.

Het idee voor ‘Geheimen van de Herdgang’ ontstond toen in april 2014 de uitbater van het trainingscomplex De Herdgang, Harrie van Kemenade, overleed. Harrie was samen met zijn vrouw Mies de zogenoemde grondlegger van de familiaire PSV-cultuur. Oud-international, PSV-doelman en technisch directeur van de KNVB Hans van Breukelen (destijds lid Raad van Commissarissen PSV red.) vertelde in die periode op de radio dat er een boek zou moeten worden geschreven over het leven van Harrie van Kemenade. Dat idee liet het team van Het Nieuwe Theater niet los en vanuit daar werd de beslissing genomen om het gesprek aan te gaan met Hans van Breukelen om te peilen wat zijn gedachte was bij deze voorstelling als hommage aan Harrie van Kemenade. 

Daarna werd ook met de kinderen van Harrie, Paul en Liesbeth van Kemenade gesproken, die na zijn pensioen het managen van trainingscomplex De Herdgang volledig hebben overgenomen. Ook zij waren snel enthousiast en zagen een voorstelling over hun vader als waardering voor alles wat Harrie voor de club PSV heeft gedaan als een mooi eerbetoon. Vervolgens werd ook met Toon Gerbrands (algemeen directeur) en Harrie Timmermans (voorzitter van de Supportersvereniging PSV) gesproken. Al snel was iedereen het erover eens; er moest een eerbetoon komen aan het leven, het werk en de passie van Harrie van Kemenade. Met PSV, Supportersvereniging PSV en cošperatiefonds Rabobank Eindhoven-Veldhoven als partners verbonden aan dit initiatief, werd Brabant C benaderd om dit unieke project te steunen.

Harrie van Kemenade had eigenlijk een boek moeten schrijven. Dat was een bestseller geworden. Hij was PSV!

Brabant C is in dit project partner in de vorm van een garantstelling bij een tegenvallende kaartverkoop. Een bewust statement vanuit Het Nieuwe Theater om geen subsidie aan te vragen om te laten zien dat het mogelijk is om zonder een enkele vorm van subsidie een grootschalige professionele theatervoorstelling te maken. Door juist de samenwerking te zoeken met de juiste partners en doelgroepen.

Hoe gaat Het Nieuwe Theater ervoor zorgen dat het voetbalpubliek naar een theatervoorstelling gaat komen? Daar heeft het productionele team van het Nieuwe Theater zich over gebogen. EŽn van de antwoorden ligt in de locatie van de voorstelling. Daarvoor is gekozen voor het ‘huis’ van de PSV-supporters; het Philips Stadion. Daar voelen zij zich thuis en daar komen ze wekelijks. Op die manier probeert het Nieuwe Theater de drempel zo laag mogelijk te houden. Daarnaast bestaat er geen toepasselijker decor voor een musical over PSV dan de locatie waar de grootste successen in de clubgeschiedenis zijn behaald. In de voorstelling zijn bekende anekdotes verweven die rechtstreeks vanaf trainingscomplex de Herdgang komen. Zo zijn er gesprekken geweest met bekende PSV-iconen zoals Mark van Bommel, Hans van Breukelen, algemeen directeur Toon Gerbrands, teammanager Mart van den Heuvel en huidig doelman van PSV1 Jeroen Zoet. Naast de prachtige anekdotes worden er op de grote schermen in het Philips Stadion videobeelden uit de clubhistorie vertoond tijdens de voorstelling. Dit alles aangevuld met muziek en soundtracks uit de clubcultuur. Op die manier wil het artistiek team inspelen op de betrokkenheid en het familiegevoel waar PSV internationaal bekend om staat.

Naast de doelgroep PSV-supporters is het ook voor de reguliere theaterliefhebber een aanrader om deze voorstelling te bezoeken. De bezoeker ziet uniek locatietheater in ŽŽn van de grootste stadions van Nederland, waarbij het decor aangekleed wordt met de innovatieve LED veldverlichting van Philips Lighting waar PSV als een van de weinige clubs ter wereld in het Philips Stadion de beschikking over heeft.

Geheimen van De Herdgang wordt locatietheater in optima forma en wordt landelijk een hoogtepunt als nazomer-evenement en de aftrap van het nieuwe theaterseizoen.

Het Nieuwe Theater is een theaterproductiebedrijf uit Eindhoven en maakt musicals en muziektheatervoorstellingen met jonge talenten. Naast PSV is er samengewerkt met onder andere het M‡xima Medisch Centrum en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en zijn er voorstellingen gemaakt over de uitdagingen binnen de gezondheidszorg. Ook werd de succesvolle rockopera RENT opgevoerd en begin dit jaar is met een grote groep jonge talenten, zowel zangers als acteurs, de Broadway hitvoorstelling Spring Awakening opgevoerd in Pand P in Eindhoven.

Geen reacties

Geef een reactie