Wat is het geheim van Festival 39Graden?

Aankomend weekend vindt in het Bredase Podium Bloos de 7e editie van Festival 39Graden plaats: een theaterfestival dat uitsluitend door jongeren georganiseerd wordt. Iris van den Boezem stelt twee oud-deelnemers, een buurtbewoner en een theatercoach de vraag: ‘Wat is het geheim van Festival 39Graden?’

Geschreven door Iris van den Boezem

Matilde

De Vlaamse drama-studente Matilde speelde vorig jaar op Festival 39 Graden. Via Het Paleis – een theaterhuis voor jongeren in Antwerpen – kwam ze in contact met de organisatie achter het festival. Matilde werd uitgenodigd om op te treden:

We speelden onder andere tijdens de huiskamerroute op het festival: dat was een bijzondere ervaring. Je moet je performance spelen in een ruimte die daar eigenlijk niet op voorbereid is. Je moet proberen de ruimte tot jouw ruimte te maken. Tussen onze eigen optredens door hebben we een aantal voorstellingen van anderen kunnen zien. Het was heel fijn om andere jongeren bezig te zien. Die jongeren kwamen dan ook weer naar ons optreden kijken. Zo konden we over elkaars voorstellingen praten. Toen ik was gevraagd om te spelen op Festival 39Graden, moest ik nog een stuk maken. Ik kon nog niets laten zien voordat we op het festival stonden. Festival 39Graden heeft me volledig vertrouwen gegeven. Het was heel leuk dat ik gewoon mijn eigen ding kon laten zien. Het vertrouwen dat de organisatie mij gaf, gaf mij een drive om iets op poten te zetten waar ik volledig achter stond.

Tussentijds zie je elkaar groeien. En dat maakt dat Festival 39Graden veel meer samenhang heeft dan andere theaterfestivals.

Juup

Bredanaar Juup is al vanaf de eerste editie op verschillende fronten bij Festival 39Graden betrokken. Via jongerenproductiehuis HondBobZwart, via Podium Bloos en via het Bredase centrum voor de kunsten De Nieuwe Veste. Juup vertelt:

Bijzonder aan het festival is dat het een duidelijke visie geeft. Het geeft een compleet beeld van dat wat theater als middel kan betekenen. Als deelnemer krijg je de mogelijkheid om toneel vanuit alle verschillende hoeken te benaderen. Aan de andere kant is er ook heel veel ruimte om te kunnen blijven maken en om te blijven onderzoeken. Deze combinatie van duidelijkheid en ruimte: dat is de kracht van het festival. Voorafgaand aan en tijdens het festival zijn er verschillende groepen jongeren, die allemaal bezig zijn met hun eigen creatieve proces. Maar die processen zijn heel goed zichtbaar. Er ontstaat ŽŽn grote groep met 39Graden-deelnemers die allemaal met een soort zelfde zoektocht bezig zijn. Met zichzelf te ontwikkelen of te ontplooien. En dat komt allemaal samen tijdens het festivalweekend. Tussentijds zie je elkaar groeien. En dat maakt dat Festival 39Graden veel meer samenhang heeft dan andere theaterfestivals.

Mireille

Buurtbewoonster Mireille stelde vorig jaar tijdens Festival 39Graden haar huiskamer beschikbaar voor de huiskamerroute. Het beviel Mireille zo goed, dat ze ook dit jaar met haar huiskamer meedoet. Mireille denkt terug aan haar ervaringen van een jaar geleden:

Het waren twee acteurs. Ze waren rond de zeventien of achttien jaar oud. En ze hadden met z’n twee‘n een voorstelling gemaakt. Dan sta je in zo’n huiskamer, waar ongeveer tien of twaalf mensen je zitten aan te staren van: ‘nou wat ga je doen?’. Dat lijkt mij heel spannend. Ik vond het echt zo cool hoe ze in mijn eigen huis transformeerden van jongeren naar acteurs. Die jongeren, en hun passie voor acteren, hun passie voor het vak, ja dat sprankelde gewoon! De jongeren die ik heb gezien, die hadden passie voor theater en passie voor cultuur. De passie om vanuit niks iets te maken en om dat vol overgave te doen, dat maakt het festival. Die passie, en de kwaliteit van de voorstellingen, dat maakt het succes van Festival 39Graden.  

Het geheim van Festival 39Graden is dat de organisatie de verantwoordelijkheid bij de jongeren legt. Ik vind dat ontzettend leuk.

Jellie

Voor het tweede jaar op rij coacht regisseur Jellie jonge makers in hun creatieve proces. Voorafgaand aan Festival 39Graden houdt ze hen een spiegel voor, en helpt ze hen waar nodig op weg:

Ik was vorig jaar ongelofelijk verrast door de dynamiek van de jongeren, van de mensen die Festival 39Graden organiseren. De sfeer is bijzonder. Het festival is een plek waar alle jongeren bij elkaar komen. Waar ze bezig zijn met kunst en met theater, en het daar actief over hebben. Ze vinden iets van elkaars werk. Dat moet gekoesterd worden. Ik werk eerst samen met de regisseur van de ploeg. Ik probeer te begrijpen wat hij of zij wil maken. Dan spelen ze het stuk voor mij. Ik probeer te zien of ik ook dat heb gezien wat de regisseur aan mij vertelde dat hij wilde maken. Samen bekijken we hoe ze verder kunnen om de voorstelling aan te scherpen. Soms help ik ze wel even op gang of op weg. Dan kunnen ze het zelf verder afmaken. Het geheim van Festival 39Graden is dat de organisatie de verantwoordelijkheid bij de jongeren legt. Ik vind dat ontzettend leuk. Ik hou ervan wanneer mensen jongeren zo serieus nemen en hen gewoon een dikke bak verantwoordelijkheid geven!

Nieuwsgierig geworden? Ga dan naar de website van het festival voor onder andere het festivalprogramma en tickets.

Geen reacties

Geef een reactie