Welcome goede bedoelingen

Geen enkele kunstenaar heeft de illusie dat zijn werk altijd direct begrepen wordt. Het enige wat je mag verwachten als maker, is dat mensen even de tijd nemen om het te doorgronden. Zo ook bij het kunstwerk van Dries Verhoeven op de Lichttoren: Fare Thee Well! als onderdeel van festival STRP. Zonder dat het kunstwerk in zijn totale context gezien was, stond LPF Eindhoven op zijn achterste poten. Inmiddels zijn er raadsvragen gesteld: ”Zieke geesten in Eindhoven misbruiken subsidiegelden met walgelijke Islamitische teksten via een lichtkrant op de Philips Lichttoren”. En ook PVV Brabant buitelde daaroverheen met: ”Walgelijke boodschappen op lichtreclame onder de noemer kunst”.

Geschreven door Saskia Lammers (Raadslid GroenLinks Eindhoven)

Als de LPF en PVV zich even verdiepen in het werk, weten zij dat het nog niet in de buurt komt van een verheerlijking van een Islamitische Staat of tot geweld oproept. Het is een kunstwerk waarbij je met een opera-aria van HŠndel op een koptelefoon, door een telescoop kijkt naar een continue tekststroom van veranderende denkbeelden, overtuigingen of bezittingen op 2 kilometer afstand. Met een ”Farewell” komen ‘oude’ denkbeelden zoals ”Farewell to the infinite idea of growth” of “Farewell uit het hoofd geleerde telefoonnummers” voorbij. Nieuwe overtuigingen komen met ”Welcome” langs bijv. “Welcome goede bedoelingen” of “Welcome leegstand”. Niet oordelend, maar als uiting van een veranderende tijd, van een komen en gaan. Een weemoedig, soms relativerend ”visueel requiem voor onze tijd”, aldus de maker.

Juist waar de kunstenaar reflectie zocht, met zijn werk opriep tot een stapje achteruit, kozen de LPF en de PVV voor de frontale aanval. Omdat het werk echter niet provocatief bedoeld was, heeft de maker de dichttekst inmiddels aangepast, om alle misinterpretaties te voorkomen. Toch bleek dat onvoldoende voor beide partijen. ”Het kwaad zou geschied zijn”, aldus de LPF. En omdat het werk tot ”grote onrust onder inwoners” kan leiden, vragen zij welke stappen er genomen worden richting de verantwoordelijken. Bovendien is de LPF ‘lokaal’ van mening dat het ‘landelijke’ (?) subsidiegeld niet aan organisaties met ”dergelijke belachelijke acties” ten goede mag komen. En ook de PVV roept op ”per direct het partnerschap met STRP te be‘indigen en eventuele verstrekte subsidie voor STRP Bi‘nnale 2015 terug te vorderen.” ”Welcome goede bedoelingen?” 

Zou ”om onrust onder inwoners” te voorkomen, een oproep om het werk even wat langer dan 10 sec. te bekijken, niet effectiever zijn?

Kunst moet vragen oproepen. Nu er, nadat het werk is aangepast, raads- en statenvragen gesteld zijn, wil ik daar een vraag voor de LPF en de PVV aan toevoegen: Zou ”om onrust onder inwoners” te voorkomen, een oproep om het werk even wat langer dan 10 sec. te bekijken, niet effectiever zijn? 

Geen reacties

Geef een reactie