Wij ondersteunen bij de vervelende wereld

SupportPunt Eindhoven biedt sinds 2008 vanuit de gemeente professionalisering en ondersteuning aan binnen de kunst-, cultuur- en welzijnssector. Daarnaast zorgt zij voor werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met een uurtarief van slechts 5 euro helpt SupportPunt stichtingen en instellingen met boekhouding, administratie, communicatie en personeelsadvies. ”Plannen en ideeĀ‘n worden geboren op het podium, binnen de creativiteit. Wij helpen door ons niet met de inhoud te bemoeien, maar juist met de ‘vervelende’ wereld van de subsidies, boekhouding en administratie erachter.”

Geschreven door Tamara Nelemans

Eigen kracht en inzet

Aan het woord is Arjen Buit, directeur van SupportPunt. In zijn kantoor hangen foto’s van besturen, de meeste oud, onbekend en zwart-wit. ”Ze wilden in ieder kantoor iets ophangen ter verfraaiing. Nu houd ik me bezig met het saaiste en meest stoffige onderdeel van een organisatie, dus dat was lastig uitbeelden. Toen is gekozen om foto’s van besturen op te hangen, met in het midden het bestuur van PSV.”

Stichtingen en verenigingen zijn de bodemplaat van een samenleving.

”Stichtingen en verenigingen zijn de bodemplaat van een samenleving, een stad wordt gedragen door initiatieven op het vlak van kunst, cultuur en welzijn. De stad wordt leefbaarder, interessanter voor economie; logisch dat de gemeente Eindhoven hun bestuurders wil ondersteunen.” Grote vraag was op welke wijze dit gedaan konden worden. Al snel werd duidelijk dat SupportPunt weg wilde blijven van de inhoud. ”Wij gaan uit van de eigen kracht en inzet van de organisaties die wij ondersteunen. We doen juist de dingen die zij niet willen of niet kunnen doen.” Dat blijkt vaak de boekhouding, administratie, zaken rondom subsidies, websites en communicatiemiddelen, het bestuur en personeelsadvies.

”Je moet het zo zien dat er na verstrekking van een subsidie termen voorbijkomen die helemaal niet bedoeld zijn voor de wereld van kunst, cultuur en welzijn. Denk aan allerlei verklaringen die afgegeven moeten worden. De boekhouding wordt ineens een complex gebeuren. Op zo’n moment kunnen wij ondersteunen.”

Samenwerking tussen SupportPunt en het bedrijfsleven

Joep Smeets, zakelijk leider van theatergezelschap Afslag Eindhoven kan hierover meepraten. ”Ik ben zelf ondernemer, dat geeft voordelen in de wereld van fondsen en subsidies. Wij maken echter dankbaar gebruik van de digitale portal van SupportPunt. Als financieel verantwoordelijke kan ik alles digitaal invoeren en daardoor altijd bij mijn bestanden, of dat nu om in- en uitgaven, personeelsbestanden of andere zaken gaat. De boekhouding wordt ook transparant en inzichtelijk voor andere bestuursleden.” Naast het digitale boekhoudsysteem is met name het kostenplaatje het grote voordeel volgens Smeets: ”Waar ik normaal gesproken 10.000 euro kwijt ben aan boekhouding exclusief accountant, is dat via SupportPunt nog geen 2000 euro. Als je naar een zo laag mogelijke overhead streeft is dat geweldig. Als zakelijk leider heb je de taak op lange termijn te ontzorgen. SupportPunt is daar een goede hulp bij.” Die lage externe kosten hebben alles te maken met de samenwerking tussen SupportPunt en het bedrijfsleven. Accountants, juristen en andere dienstverleners in Eindhoven werken als maatschappelijk partner om niet of tegen gereduceerd tarief voor de klanten van SupportPunt.

Een gouden greep

De ondersteuning lijkt een gouden greep voor de stichtingen en organisaties die aan alle kanten moeten bezuinigen en zich vooral willen richten op hun specialisme: een mooie voorstelling, een festival of meer aandacht voor zorg. De gemeente Eindhoven moet echter toestemming geven om ondersteuning te laten verlenen. ”Een Parktheater kan niet bij ons aankloppen, zij worden geacht hun zaken zelf te kunnen regelen. Ook buiten Eindhoven heb je geen kans, het is puur voor en door Eindhovense organisaties.” Als je aan de voorwaarden voldoet kun je echter jaar na jaar je boekhouding laten verzorgen door SupportPunt, of je communicatie updaten door eens een nieuwe website te laten bouwen, of je arbeidscontracten te laten checken op haalbaarheid.

”De kwaliteit van onze dienstverlening is het belangrijkste doel. De diepte wordt ingebracht door het bedrijfsleven waar wij nauw mee samenwerken. Je moet wel een duizendpoot zijn om je weg te weten in zowel boekhouding, personeel en arbeid, communicatie en de wereld van subsidieverstrekkers. Wij willen die partner zijn die dat soort zaken overneemt, zodat men zich volledig kan richten op eigen specialiteiten: iets moois neerzetten.”

SupportPunt biedt werkgelegenheid

Naast ondersteuning biedt SupportPunt werkgelegenheid aan mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Lees: jongeren die na hun opleiding geen werk kunnen vinden, mensen van middelbare leeftijd die niet meer in het werkproces kunnen komen, mensen die wegens persoonlijke omstandigheden een periode niet hebben kunnen werken en een gat in hun CV hebben. Teun Gerrits is zo’n jongere die na zijn opleiding maar niet aan de bak kon komen. Tot hij de vacature van assistent communicatie bij SupportPunt zag. Inmiddels is hij al anderhalve maand aan de slag, van de in totaal anderhalf jaar die zijn contract biedt. ”Na een jaar moet ik gaan solliciteren en hopelijk rol ik dan binnen een half jaar een nieuwe baan in. Dat zal gemakkelijker gaan met de werkervaring die ik hier opdoe.” Gemiddeld helpt SupportPunt zo’n 5 mensen per jaar aan werkgelegenheid die daarna doorstromen naar de arbeidsmarkt.

Onze klanten gaven ons een dikke 8 voor onze dienstverlening.

Het aantal stichtingen en organisaties dat gebruik maakt van SupportPunt ligt jaarlijks tussen de 100 en 140. De gemeente verstrekt jaarlijks een subsidie waarmee SupportPunt zoveel mogelijk stichtingen en organisaties moet ondersteunen, eenmalig of voor langere tijd. Zijn er nog nadelen te bedenken? Buit: ”Dat hebben we vorig jaar aan onze klanten gevraagd. Zij gaven ons een dikke 8 voor onze dienstverlening. Het enige minpuntje was dat ze veel eerder over ons hadden willen horen. Vandaar dat we nu meer naar buiten treden met ons verhaal.”

Geen reacties

Geef een reactie