Zeven droomplekken waar cultuur en toerisme samenkomen

Stijgende temperaturen, meer zonuren en het bijkomende lentegevoel veroorzaken bij menigeen de zin om er eens lekker tussenuit te gaan. Simon ging namens Mestmag.nl op zoek naar manieren waarop verblijf en vermaak in de vrijetijdssector vervlochten worden. Van betaalbare designhotels tot slaapschepen en van opvouwbare hotelkamers tot slapen in een yurt.

Geschreven door Simon de Wijs

Een overnachting moet tegenwoordig uniek en creatief zijn, maar ook duurzaam, flexibel en betaalbaar. Hoe gaan de hotel- en campingbranche om met deze nieuwe werkelijkheid waarin de consument veeleisender wordt en de concurrentie groter? Welke nieuwe vormen van overnachting bieden culturele evenementen hun bezoekers aan? Verrassende oplossingen ontstaan door design en belevenis toe te voegen aan een verblijf. Uitzonderlijkheid is hierbij het toverwoord.

1. citizenM

In 2008 opende het eerste citizenM hotel bij Schiphol met de belofte dat er velen zouden volgen. Sindsdien zit de design hotelketen ook in Amsterdam, Rotterdam, Londen, Glasgow, Parijs en New York. CitizenM staat voor Mobile Citizen en het concept is even opzienbarend als eenvoudig: betaalbare luxe staat centraal. De kamers hebben de omvang van een zeecontainer en zijn in alle hotels exact hetzelfde. Door de intelligente inrichting is er sprake van maximaal comfort. Met hoogwaardige partners (Philips, Vitra en anderen) wordt samengewerkt om de optimale beleving te cre‘ren. Er is een reusachtig bed met veel kussens en Italiaans bedlinnen en een grote regendouche. Via een iPad bedien je de verlichting, muziek, gordijnen, temperatuur en de tv met gratis films en games. De kleine kamers worden gecompenseerd door omvangrijke gemeenschappelijke ruimtes in de hotels die als het ware een Vitra Design showroom meets AH to Go meets Starbucks zijn. Is Eindhoven de volgende stad waar citizenM neerstrijkt?

2. Hotel not Hotel

Waar de kamers in citizenM gelijk zijn van inrichting, is dat in Hotel not Hotel in Amsterdam absoluut niet het geval: hier zijn de kamers volwaardige kunstwerken die allemaal uniek zijn en een eigen karakteristiek verhaal vertellen. Met een Brabants tintje, want mede ontworpen door jonge designers van de Design Academy in Eindhoven onder de naam Collaboration-O. Zo kun je overnachten in een oude tramwagon, een geheime boekenkast of in een Spaans en zelfs een geprint huisje. De locatie van Hotel not Hotel in Amsterdam West is voor velen misschien niet de eerste keuze voor een bezoek, maar laat je des te meer als local de stad ervaren.

3. Vipp Shelter

Het vakantiehuisje voor erbij, maar dan wel de 5.0 variant. Waar de hiervoor besproken hotels uniek maar bovenal ook betaalbaar zijn, is de Vipp Shelter van een iets andere categorie met een kostprijs van om en nabij de half miljoen euro. Net als bij citizenM wordt gebruik gemaakt van een standaard prefab format dat gemakkelijk produceerbaar en daarmee kosteneffici‘nt is. De Vipp Shelter kun je na bestelling in feite overal laten plaatsen. Per vrachtwagen bezorgen ze hem op de locatie die jij aangeeft. Vipp presenteert online een simpel stappenplan om een eigen Shelter te bemachtigen:

1 Find your piece of land, in the darkest forest or in the brightest desert
2 We deliver and install, just tell us where and when
3 Grab your weekend bag and escape, everything else is taken care of.

Waar wacht je nog op?

4. Glamping de Lievelinge

Glamping, wat staat voor glamorous camping, bestaat al een tijdje en wordt steeds populairder. Kamperen dus, maar dan op een luxe manier en als ware beleving. Je slaapt namelijk in bijzondere accommodaties. Op camping de Lievelinge in Vuren (Gelderland) staan een Roma-caravan, een yurt (Mongoolse nomadentent), een Amerikaanse schoolbus, een pipowagen en diverse Tipi’s en safaritenten. Bij deze ‘huurlingen’, zoals de Lievelinge de glampingobjecten noemt, zijn boxspringbedden, stromend water, een houtkachel en een thematisch kloppende inrichting inbegrepen.

5. Flexotel

Een ander initiatief dat zich begeeft op het snijvlak van hotel en camping en bij uitstek geschikt is voor gebruik bij evenementen is Flexotel. Deze ‘short stay solution’ heeft ook weer het formaat van een zeecontainer. Unique selling point is het snel kunnen neerzetten van ‘hotelkamerachtige’ settings voor meerdaagse evenementen en festivals. Deze opvouwbare hotelkamers worden na afloop van het evenement snel en gemakkelijk ingeklapt en kunnen met twintig tegelijk op ŽŽn vrachtwagen op weg naar de volgende bestemming. Bijvoorbeeld naar de Stadscamping tijdens het metalfestival Roadburn in Tilburg begin deze maand. Noemenswaardig zijn ook de unieke eenmalige arrangementen waarin Flexotel inbreng heeft en die onder meer rond het Van Gogh jaar 2015 zijn ontwikkeld.

6. Stadscamping Tilburg

Kamperen doe je normaliter op het platteland in een natuurlijke omgeving. Maar wat als je als stad nu een lage overnachtingscapaciteit kent en je bij verschillende evenementen en festivals veel bezoekers moet huisvesten? Daar hebben ze in de Spoorzone in Tilburg een passende (tussen)oplossing voor gevonden. Op een braakliggend voormalig rangeerterrein in het centrum van Tilburg wordt ruimte geboden aan het initiatief Stadscamping Tilburg. Op dit Van Gend en Loosterrein ontstaat de sfeer van een festivalcamping in het hart van de stedelijke omgeving. Tijdens belangrijke culturele evenementen in de stad zoals Mundial, Roadburn, Neurotic Death Fest en Incubate wordt van deze optie gretig gebruik gemaakt om bezoekers te huisvesten.

7. Slaapschepen

Geen reacties

Geef een reactie