Zeven verrassende voorbeelden van kunst en techniek

Kunstenaars laten zich graag inspireren door de technologie. Kunst en innovatie gaan namelijk goed samen. Denk bijvoorbeeld aan digi-art, bio-kunst, creative technologie en natuurlijk de Eindhovense STRP Bi‘nnale. Paula ging namens Mestmag.nl op zoek naar creatieve en vernieuwende initiatieven in Brabant die op een unieke manier kunst en techniek verenigen. Het resultaat? Zeven toffe kunstprojecten met een technische bite.

Geschreven door Paula Beekink

1. Strijbos en Van Rijswijk – Walk With Me

Met de app Walk With Me brengen de componisten Strijbos en Van Rijswijk wandelen naar een hoger level. Stel je voor: je loopt in een interessante, nieuwe stad. Je bent in beweging maar de muziek op je app ook. Dat is dus een walkscape. Een walkscape verbindt muziek, tekst en geluid met de omgeving. De Walk With Me app is gemaakt voor verschillende plaatsen over de hele wereld.

Rob van Rijswijk en Jeroen Strijbos componeren gezamelijk electro-akoestische muziekstukken. Ook delen ze de fascinatie voor ruimtelijk geluid. Met bijvoorbeeld deze app als resultaat. In 2012 ontvingen zij er zelfs de muziekprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Brabant voor!

2. Michiel van der Kley – Project EGG

Het begon allemaal vier jaar geleden met de aankoop van een 3D-printer. Meubeldesigner Michiel van der Kley (1962) uit Tilburg was in die tijd toe aan een nieuwe uitdaging. Maar dat hij een mega 3D-constructie zou gaan maken waar een online community van maar liefst 800 mensen aan mee zouden doen, daar had Michiel toen alleen nog maar van kunnen dromen.

Een co-create-productie beginnen is nog niet zo eenvoudig. Maar volgens Michiel een fantastische ervaring, die hij niet had willen missen. Mensen van overal ter wereld droegen hun 3D-steentje bij om dit project te steunen. Elke steen was weer anders. Michiel paste deze verder toe in ŽŽn grote constructie. Het resultaat: een paviljoen (5x4x3x meter) opgebouwd uit 4760 3D-geprinte stenen. Project EGG is in april te zien gedurende Salone del Mobile 2015 in Milaan.

3. Jalila Essa•di – The Bulletproof Skin

In dit rijtje mag de Eindhovense bio-kunstenares Jalila Essa•di niet ontbreken. Jalila gebruikt de biologie, de ecologie en de levenswetenschappen als artistiek medium. Zij is tevens oprichtster van het Bio Art Lab Eindhoven. Met haar project The Bulletproof Skin ontving zij veel lof en wist zelfs de aandacht te trekken van het Amerikaanse leger.

Deze Bulletproof Skin bestaat uit een stuk mensenhuid, waarin spinnenzijde is verwerkt. Spinnenzijde is het sterkste biologisch materiaal ter wereld. Jalila’s kogelvrije spinraghuid is door het Nederlands Forensisch Instituut getest. Uit de test blijkt dat de Bulletproof Skin zeker afwerende kwaliteiten heeft maar niet genoeg om onze organen en botten te beschermen. Het idee van een kogelwerende huid is meer iets om mensen aan het denken te zetten en laat zien dat veiligheid een relatief begrip is.

4. Merijn Koelink – Most Efficient

Merijn Koelink (1988) uit Boxtel onderzocht de zin en de onzin van moderne LED verlichting. Hij bestudeerde hoe kleur en licht worden toegepast en welk effect deze heeft op onze emotie. Uitgangspunt voor deze zoektocht was Koelinks eigen ervaring met straatverlichting. De woonerven uit zijn jeugd waren oranje verlicht. Dit straalde warmte en veiligheid uit. Hij merkte dat het gekleurde licht langzaam plaatsmaakte voor het duurzame maar ook ongezellige, witte LED licht. In zijn fotoreportage Most Efficient brengt hij de oude, vertrouwde nachtgloed weer terug. Een gesigneerde versie van Most Efficient is verkrijgbaar bij Photoqbookshop.nl.

5. Iksperiment – De hemelse bestorming

Waar een avondje doorzakken in de kroeg al niet goed voor is. In de kroeg bedachten de vijf heren van Iksperiment namelijk hun show de Hemelse Bestorming. Deze productie bestaat uit een constructie op water, die wordt voortbewogen door het beklimmen van drie ladders. Het in beweging zetten van deze constructie is al een hele klus maar drie heren van Iksperiment zingen daar ook nog eens bij. De muziek hiervoor is speciaal ontwikkeld door Sabine de Lat.

Iksperiment heeft een uitgesproken muzikaal maar ook experimenteel karakter. Vandaar ook de naam Iksperiment. Elk half jaar presenteert het gezelschap een nieuw Iksperiment in MuziekcafŽ Cul de Sac te Tilburg. Dit is naar eigen zeggen een soort laboratorium, waaruit de krachtige elementen ontsnappen naar een ontwikkeltraject voor een nieuw product.

6. Born Digital – Museum Moti

De digitale revolutie heeft een hele nieuwe generatie kunstenaars voortgebracht: de digi-kunstenaars. Het is een dynamisch groepje innovatieve creatievelingen. Een digi-artist maakt bijvoorbeeld apps, zoals de Walk With Me app van Strijbos en Van Rijswijk, webart en blow ups. Museum Moti in Breda eert deze nieuwe kunststroming met de tentoonstelling Born Digital. In deze expositie vindt men onder andere werken van de Nederlandse digi-kunstenaar Rafa‘l Rozendaal, Rosa Menkman, Hendrickje Schimmel, Jan Robert Leegte en Katja Novitskova. De tentoonstelling is nog te zien tot 6 september in Moti, Museum of the Image te Breda.

7. Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad

Wat hebben Vincent van Gogh en een fietspad gemeen? NouÉ in elk geval wereldfaam. Studio Roosegaarde ontwikkelde Smart Highway, een interactief en duurzaam wegenbouwproject. Een onderdeel hiervan is het Van Gogh-Roosegaarde fietspad, gemaakt van duizenden schitterende steentjes. Wanneer het donker wordt ontstaat er een prachtig moza•ek van lichtjes. De inspiratie kwam van Van Goghs meesterwerk de sterrennacht. Het fietspad ligt in Neunen, waar Van Gogh in 1883 zelf woonde.

Smart Highway is meerdere malen bekroond, bijvoorbeeld met de Dutch Design Award. De combinatie van cultureel erfgoed en innovatie maakt dit project zo bijzonder. Maar ook het interactieve aspect is meer dan de moeite waard. Want wie het Van Gogh-Roosegaarde-project echt wil beleven, moet de fiets pakken.

Geen reacties

Geef een reactie