10 culturele communities in Brabant

Kunst en cultuur brengt samen en verbindt. Offline, maar ook online. Het aantal online communities op het gebied van kunst en cultuur in Brabant is de afgelopen jaren sterk gestegen, onder andere door alle technische ontwikkelingen. Maar, wat is een online community precies? Frankwatching omschrijft het als volgt: ‘Een online community is een virtuele plek waar mensen met gemeenschappelijke kenmerken op vaste basis bij elkaar komen, om elkaar direct of indirect te helpen in het verwezenlijken van doelen, verwachtingen en activiteiten door middel van het delen van informatie en idee‘n, waarmee zij bijdragen aan het duurzaam ontwikkelen van een gemeenschap.’ Online communities voegen waarde toe door het aantal leden en de informatie (content) die zij met elkaar delen. Miranda zet 10 succesvolle culturele communities in Brabant op een rijtje.

Geschreven door Miranda den Dekker

1 Community Art Brabant

Community Art Brabant is in juni 2014 ontstaan vanuit een provinciaal project en wordt beheerd door Kunstbalie. Community Art Brabant richt zich – zoals de naam al zegt – op community art. Community art kent verschillende werkgebieden, zoals wijk, zorg, school en vluchtelingen. Het platform maakt het mogelijk dat iedereen die betrokken is bij community art in Brabant elkaar vindt en kennis deelt, zowel online als tijdens offline bijeenkomsten. Het netwerk van Community Art Brabant is transparant zichtbaar op hun website en bevat ruim 130 leden en organisaties. Ook op Twitter en Facebook is Communitiy Art Brabant actief.

Succesfactor? Delen. Community Art Brabant is van en voor betrokkenen die elkaar online en offline ontmoeten. Samen hebben alle betrokkenen het netwerk, de vakkennis en organisatiekracht om cultuurprojecten succesvol in te zetten en leefbaarheid te verbeteren.

Bekijk de website van Community Art Brabant

2 Cultuurbosch & Cultuuratlas Roosendaal

In mei 2015 is Cultuurbosch ontwikkeld in samenwerking met Muzerije. Het doel? Amateurkunst en cultuureducatie toegankelijk houden voor iedereen in Den Bosch. Cultuurbosch richt zich op de culturisten in Den Bosch, de mensen die cultuur actief liefhebben. De digitale omgeving brengt zowel professionele als amateur cultuuraanbieders en -liefhebbers uit Den Bosch in kaart en maakt het gemakkelijk elkaar te ontmoeten. Zowel online als offline. De gemeente Roosendaal heeft sinds mei dit jaar het platform Cultuuratlas Roosendaal opgericht, naar een idee van Cultuurbosch.

Succesfactor? Laagdrempelig. Cultuurbosch en Cultuuratlas Roosendaal zijn voor iedereen toegankelijk. Of je nou op zoek bent naar een pianojuf in de buurt of zelf als docent je danslessen wil aanbieden.

Bekijk de website van Cultuurbosch

Bekijk de website van Cultuuratlas Roosendaal

3 DUKEBOX

DUKEBOX is sinds vorig jaar een platform voor iedereen die actief is in de Bossche urbanscene. Het platform verbindt Bossche urban initiatieven en actievelingen. Het kernteam van DUKEBOX bestaat uit 14 van deze actievelingen uit de Bossche urbanscene. Daarnaast maakt DUKEBOX gebruik van social media, zoals Facebook en YouTube.

Succesfactor? Herkenning. Door verbinding ontstaat een sterk en breed netwerk wat leidt tot meer samenwerking, kruisbestuiving en het maken van een gezamenlijke vuist. DUKEBOX zorgt dat er ŽŽn aanspreekpunt is, zodat de urban scene makkelijk te vinden Žn te bereiken is.

Bekijk de website van DUKEBOX

4 MEST

In een rijtje culturele communities in Brabant mag het platform waarop je dit artikel leest niet ontbreken. MEST is ontstaan in 2013 voor mensen die in de cultuursector werken en beleidsmakers. Het platform draagt ertoe bij dat cultuurprofessionals, beleidsmakers en cultuurbeoefenaars hun werk beter kunnen doen en heeft inmiddels ook een groot publieksbereik. MEST heeft 14 vaste online redacteuren, werkt met gastredacteuren en heeft meer dan 10.000 volgers op Facebook die regelmatig om hulp worden gevraagd.

Succesfactor? Veelzijdigheid. MEST laat zien wat Brabant te bieden heeft aan de hand van spraakmakende voorbeelden uit alle hoeken van het culturele veld, verbonden met andere domeinen, zoals economie, ruimte, technologie, wetenschap en sociale vernieuwing.

5 Platform Dongense Muziekverenigingen

Het Platform Dongense Muziekverenigingen is een ontmoetingsplek van zeven Dongense Muziekverenigingen en het KunstPodium Dongen (voorheen Muziekschool). Het bereik richt zich specifiek op Dongen, maar is daardoor zeker niet minder belangrijk. Het grootste belang? Het promoten van blaasmuziek in de gemeente.

Succesfactor? Samenwerking. Zowel op organisatorisch en logistiek gebied. Dit uit zich onder meer in het met elkaar afstemmen van de activiteiten in een gezamenlijk activiteitenkalender, het maken van algemene beleidsstukken en waar mogelijk het uitwisselen van instrumenten.

Bekijk de website van Platform Dongense Muziekverenigingen

6 Kade C 

Het digitale platform Kade C is ontwikkeld voor burgers, kunstenaars en maatschappelijke en culturele organisaties uit Tilburg, zodat zij elkaar makkelijk kunnen vinden. Daarnaast levert het platform een bijdrage in het laten ontmoeten van mensen die elkaar vooruit kunnen helpen met het opzetten van mooie culturele en maatschappelijke initiatieven. 

Succesfactor? Verbinding. We leven in een uitdagende tijd waarin noodzaak tot en behoefte aan verbinding groter wordt en kwetsbaarheid van diverse groepen om nog meer aandacht en creativiteit vraagt. Kunst en cultuur kan van enorme betekenis zijn voor allerlei maatschappelijke vraagstukken.

Bekijk de website van Kade C. 

7 KONKAV

Per 1 december 2011 is KONKAV live gegaan. Het platform is ontwikkeld door Playgrounds Digital Arts Festival, The Cre8ion.Lab en bkkc voor de audiovisuele sector in Brabant. Voor AV-makers, filmmakers, opdrachtgevers, maar ook voor festivals, instellingen ge•nteresseerden. Een platform, van het veld en voor het veld, dat het netwerk, de inhoud en de kracht van AV-Brabant inzichtelijk maakt.

Succesfactor? Netwerken. Je kunt je eigen profiel aanmaken waarin je kunt aangeven wat je doet en met wie je tijdens welke projecten hebt samengewerkt. KONKAV kent bijna 5 jaar later een netwerk van 1485 leden.

Bekijk de website van Konkav

8 Contactraad Cultuur Goirle

Contactraad Cultuur Goirle is een platform voor zowel professionele organisaties als amateurverenigingen, die actief zijn op het gebied van zang, muziek, theater en erfgoed. Het leden van het platform zijn ruim 40 culturele organisaties en verenigingen uit Goirle.

Succesfactor? Ontwikkeling. De Contactraad cre‘ert een cultureel klimaat waarbinnen iedere persoon of instelling zich op cultureel gebied kan ontwikkelen. Ze overlegt met de gemeente over culturele zaken en organiseert, in overleg met haar leden en samen met het bedrijfsleven en gemeente, culturele activiteiten.

Bekijk de website van Contactraad Cultuur Goirle

9 CultuurBreda 

In 2015 is het idee van CultuurBreda ontstaan doordat een aantal betrokken Bredanaars samen bedacht hoe ze zoveel mogelijk mensen kan betrekken bij het vormgeven van cultuur in Breda. Dit is tevens het hoofddoel van CultuurBreda. Het platform initieert een dialoog tussen het culturele veld, initiatiefnemers, overheid, onderwijs en andere belanghebbenden en betrokkenen. Het team van CultuurBreda bestaat uit 16 mensen en via het forum op de website kunnen betrokkenen zich registreren en meepraten

Succesfactor? Bottom-up. De toekomst van de stedelijke cultuur wordt niet langer onderworpen aan de tekentafel van de gemeente of de overheid, maar ontstaat steeds meer vanuit de kracht van de mensen en gemeenschappen in Breda zelf. 

Bekijk de website van CultuurBreda 

10 Kunstvakdocenten.nl

Het meest recent ontwikkelde platform voor de culturele sector in Brabant is Kunstvakdocenten.nl. Het platform is online sinds 3 november en kent binnen 3 weken al meer dan 50 leden. Kunstvakdocenten.nl is een initiatief van Kunstbalie en een online platform voor en door kunstvakdocenten uit het voorgezet onderwijs uit Brabant, in aansluiting op de offline ontmoetingen die Kunstbalie voor hem organiseert.

Succesfactor? Ontmoeting. Het platform is de plek waar je al je kunst- en cultuurcollega’s ontmoet. In de levendige omgeving komen vragen, discussie, inspiratie, blogs en meer samen.

Bekijk de website van Kunstvakdocenten

Delen, laagdrempelig, herkenning, veelzijdigheid, samenwerking, verbinding, netwerken, ontwikkeling, bottum-up en ontmoeting. Kernwoorden die een online community succesvol maken. Culturele platforms zijn er voor allerlei verschillende doelgroepen en er zijn vast nog aanvullingen. Deze horen we graag!

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Geen reacties

Geef een reactie