12 tips om jezelf cultureel op te laden

In juli en augustus staat Mestmag.nl in het teken van het thema ‘Opladen’. Het is hoog tijd om even tot rust te komen en nieuwe energie op te doen om er na de zomermaanden weer vol tegenaan te gaan. Gun jezelf een welverdiende pauze en neem de tijd om weer op te laden. Maar hoe doe je dit op een cultureel verantwoorde manier? Mestmag.nl deelt 12 tips om jezelf deze zomer en dit najaar cultureel op te laden.

– Geschreven door Naomi Weerman

1. Het Biesbosch MuseumEiland

Op het Biesbosch MuseumEiland maak je kennis met de rijke geschiedenis van het natuurgebied: hier hebben mensen gevochten tegen het water, polders gemaakt en de natuur naar hun hand gezet. Maar ook is het gebied later weer ontpolderd en teruggegeven aan de natuur. Het museum ligt in het hart van de Biesbosch en is het startpunt van een verkenningstocht door het gebied. In de zomermaanden biedt het museumeiland een uitstekende gelegenheid om rustig door de natuur te wandelen, uit te waaien en op te laden.

Biesbosch
Biesbosch

2. brabant vertelt

Wil je lekker wandelen of fietsen door de natuur en tegelijkertijd de mooiste plekken en verhalen van Brabant ontdekken? Download dan gratis de brabant vertelt app. Deze app bevat talloze fiets-en wandelroutes met ieder een eigen verhaal. Met gedichten, geluiden, beelden en animaties neemt de app je mee op reis door de vele verhalen die Brabant rijk is. De thema’s van de routes zijn divers. Verhalen over stad en land, over kunst en cultuur en over erfgoed en historie. De app is geschikt voor alle leeftijden en kan ook offline worden gebruikt.

brabant vertelt route ‘Paden Banen door De Maashorst’
brabant vertelt route ‘Paden Banen door De Maashorst’

3. Hybrids

De tentoonstelling Hybrids concentreert zich op jonge ‘post-internet’ kunstenaars. Deze generatie kunstenaars wordt gekenmerkt door een onderzoekende houding ten opzichte van de hedendaagse wereld. Het uitganspunt van hun werk is de allesomvattende, digitale en beeldverzadigde wereld waar we in leven. In de groene parkomgeving van Lustwarande reageren de kunstenaars op verschillende technologische, ecologische, economische en sociaal-culturele ontwikkelingen.

De tentoonstelling is nog t/m 23 september 2018 te bezoeken en vindt plaats in de parkomgeving van Lustwarande in Tilburg.

4. 30 jaar Heinekenprijs voor de kunst

Dit jaar bestaat de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 30 jaar. Dit bijzondere jubileum wordt gevierd met een grootschalige tentoonstelling in het Van Abbemuseum. Er is deze zomer werk te zien van zestien kunstenaars die eerder deze prijs ontvingen. Zo wordt een deel van de kunstgeschiedenis van Nederland vanaf 1988 zichtbaar. Het werk van de laureaten is divers; van schilderijen, sculptuur, fotografie, grafiek, (video­)installaties tot design. Dit jaar ontving Erik van Lieshout de prijs vanwege ‘het radicale, persoonlijke en confronterende karakter van zijn werk’.
De tentoonstelling is te zien van 14 juli t/m 30 september.

5. Theaterfestival Boulevard

‘What you see is what you guess.’ Dat is dit jaar het motto van Theaterfestival Boulevard. Het omvangrijke festival vindt plaats in Den Bosch van 2 t/m 12 augustus. Tijdens het festival zijn tal van voorstellingen, concerten, performances en installaties te zien die raken aan het thema identiteit. Sommige zetten gender, religie of nationaliteit in onvermoed licht. Andere laten de invloed van internet zien. Met een programma van ruim 100 voorstellingen valt er genoeg te kiezen.

6. Summerschool @DePont

Hoe lees je een schilderij of beeld? Wat zou je moeten weten over de kunstenaar? Hoe staat dit werk in verband met zijn/haar ander werk? Heeft de kunstenaar ook naar andere kunstenaars gekeken? En wat vinden wij ervan? Dit soort vragen komen aan bod tijdens de Summerschool in de Pont. Marie-José Eijkemans verzorgt in augustus wekelijks interactieve rondleidingen met het thema ‘verre reizen’. Iedere week komt een andere kunstenaar uit de collectie van het museum aan bod. Kijk hier voor de data.

De Pont. Foto: depont.nl
De Pont. Foto: depont.nl

7. Misty Fields

Van vrijdag 31 augustus t/m zondag 2 september kun je in de bosrijke omgeving van Natuurgebied de Groote Peel bij Asten-Heusden genieten van Misty Fields; een waar ontdekfestival. De line-up van het festival is gevuld met zeer diverse (onbekende) bands en biedt voor ieder wat wils. Naast muziek presenteert het festival ook beeldende kunst, theater en documentaires.

8. Kings of Colors (let op: dit evenement gaat niet door)

In hetzelfde weekend als Misty Fields vindt het Urban Arts & Culture festival Kings of Colors plaats in ’s Hertogenbosch. Het festival is een jaarlijks moment van presentatie en inspiratie voor bezoekers, kunstenaars en creatievelingen. Het programma van Kings of Color is gevuld met graffiti en street art, dancebattles, een art market en een bmx en skate circus. Een uitgesproken kans om op laagdrempelige wijze kennis te maken met de urban scene! In maart hebben we hier op Mestmag.nl al een artikel aan gewijd.

Kings of Colors. Foto gemaakt door Martine Kiers
Kings of Colors. Foto gemaakt door Martine Kiers

9. Breda Photo

In september wordt het tweejaarlijkse Breda Photo weer georganiseerd. Onder de titel ‘TO INFINITY AND BEYOND’ onderzoekt de 8ste editie van het fotofestival wat de impact is van de almaar voortrazende wetenschap. Brengt die louter vooruitgang? Of openen we een doos van Pandora vol met nare verrassingen? Liefhebbers van fotografie en professionals uit de kunstwereld zijn bovendien uitgenodigd voor de Professionals Week; een week gevuld met workshops, lezingen en artist talks.

Breda Photo 2017. Foto gemaakt door Ron Magielse
Breda Photo 2017. Foto gemaakt door Ron Magielse

10. Festival Circolo

In Tilburg wordt van 12 oktober t/m 21 oktober het grootste circusfestival van Nederland gehouden: Festival Circolo. Een evenement vol eigentijds circus met een mix van moderne dans, theater, muziek, vormgeving en beeldende kunst. Festival Circolo toont uitdagende en avontuurlijke voorstellingen met een verhaal.

11. Dutch Design Week

Van 20 t/m 28 oktober vindt ook de Dutch Design Week weer plaats in Eindhoven. Negen dagen lang presenteert de DDW op 110 locaties processen, experimenten en ideeën, antwoorden en oplossingen van 2500 designers. Verspreid over zo’n honderd locaties door de hele stad, organiseert en faciliteert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten.

Dutch Design Week. Foto gemaakt door Nick Bookelaar
Dutch Design Week. Foto gemaakt door Nick Bookelaar

12. November Music

Dit festival voor actuele muziek vind je van 2 november t/m 11 november op tal van plaatsen in ’s Hertogenbosch. Het festival gaat dwars door alle genres en laat de laatste muzikale ontwikkelingen zien waarbij makers en componisten putten uit hedendaags gecomponeerde muziek, jazz, new world music, muziektheater, visual music, electronics & soundscapes en geluidsinstallaties.

Welke initiatieven staan niet in de lijst, maar mogen zeker niet ontbreken om jezelf cultureel op te laden? Deel ze als reactie op dit artikel!

Share on Facebook4Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter
Tags:
Geen reacties

Geef een reactie