Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Helleke van den Braber is universitair docent en onderzoeker Culturele Studies aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Zij is hier betrokken bij de Master Kunstbeleid en Mecenaat. In de Masteropleiding wordt antwoord gezocht op de volgende vragen: Welke plaats heeft kunst in de maatschappij - of zou ze moeten hebben? Hoe belangrijk vinden we kunst? Belangrijk genoeg om in te investeren? En zo ja, wie moet dat geld dan opbrengen? En hoe brengen we het idee van de waarde van kunst vervolgens over op het publiek?

Geschreven door Maartje Vos-Swinkels (Akina-Art)

Mestmag vroeg Helleke naar interessante media over modern mecenaat. En we kregen een prachtige lijst met artikelen, boeken en video's. Helleke toont ons diverse invalshoeken van het modern mecenaat. Van kunstenaars die hun pensioen proberen veilig te stellen tot muziekverenigingen die de plank misslaan. Eerst even je kennis opfrissen, over wat mecenaat precies is? Helleke legt het je duidelijk uit in dit filmpje.

1. De zelfbewuste mecenas

Dat de mecenas de laatste jaren een comeback heeft gemaakt en weer een prominente rol speelt in het kunstleven kan niemand zijn ontgaan. Wat opvalt is dat veel moderne, hedendaagse weldoeners niet tevreden zijn met een rol in de coulissen. Aanwezigheid, zichtbaarheid en een duidelijke rol is waar ze op uit zijn. Dat nieuwe, zelfbewuste mecenaat klinkt duidelijk door in dit portretje van weldoenster Elise Wessels.

Ze richtte een eigen museum op, toen bleek dat haar collectie Japanse prenten uniek was voor Nederland. Daarna ontplooide ze zich verder als mecenas en besloot ook muziek en podiumkunsten te gaan ondersteunen. Haar mecenaat is dus interdisciplinair - maar dat is van alle tijden: al eeuwenlang leggen mecenassen zich liever niet vast op een kunstvorm. Als je goed naar haar luistert is het niet moeilijk haar motieven te achterhalen. Ze heeft aan de kunsten om erbij te horen, contact te leggen, deel te nemen aan wat er in de kunstwereld gebeurt, en om te genieten van alle nabijheid en betrokkenheid die daarbij horen. Ze wil erkend worden om wat ze te geven heeft en om wat ze terugvraagt. Veel mensen vergeten dat succesvol mecenaat draait om twee vragen: wat is de weldoener bereid te geven, en (minstens zo belangrijk) wat wil ze daarvoor terug.

2. Oude en nieuwe weldoeners

Mecenaat heeft een lange geschiedenis. We kunnen in de huidige tijd veel leren van hoe het vroeger ging. Kunstenaars en weldoeners weten elkaar al sinds de Oudheid te vinden. In hun relaties ging eeuwenlang van alles goed, maar minstens evenveel fout. Voor een succesvolle uitwisseling tussen een gever en een ontvanger is veel tact nodig, en geduld, onderling begrip en oog voor elkaars wensen. Vaak lopen geefrelaties echter stuk op ruzies, misverstanden, slechte communicatie, tekortschietend begrip voor elkaars standpunt, arrogantie en egoïsme. In deze top 10 van de beste Nederlandse mecenassen van de laatste anderhalve eeuw zette ik oude en nieuwe weldoeners op een rijtje die het wel hebben begrepen.

3. De markt en het mecenaat

Kunstenaars verdienen op twee manieren hun geld. Door hun werk te verkopen aan een geïnteresseerd publiek, of door donaties te ontvangen van overheden of weldoeners. Die twee domeinen (de markt en het mecenaat) staan op gespannen voet met elkaar, en een van de meest prikkelende analyses van die spanning is geschreven door socioloog Hans Abbing. Zijn Why are artists poor? The exceptional economy of the arts (2002) staat gratis online.

Abbing betoogt dat alles in de economie van de kunsten draait om geld, net als in elke andere economie. Het verschil is dat veel mensen er in de kunstwereld belang bij hebben om hun afhankelijkheid van geld te verhullen en net te doen of hun betrokkenheid bij kunst volkomen belangeloos is, want louter aristiek gemotiveerd. Zij houden zich bij voorkeur op in wat Abbing de 'giftsfeer' noemt, de sfeer van donaties, subsidies en werken en geven 'om niet'. Die sfeer kan, vindt Abbing, niet snel genoeg afgeschaft worden. De kunst wordt veel gezonder als makers en instellingen hun marktgerichtheid onverkort uit zouden durven dragen. Why are artists poor is een pamflet eerder dan een waardevrije wetenschappelijke analyse, maar daardoor des te interessanter en spannender om te lezen. Abbing is in staat me binnen enkele alinea's eerst kwaad en daarna enthousiast te maken, en dat is maar weinig wetenschappers gegeven.

4. Commotie om subidie 

Dat de spanning tussen de sfeer van de markt en de sfeer van de gift nog steeds veel emoties oproept blijkt uit de recente commotie over de miljoen euro subsidie die werd toegekend aan rockband De Staat. Aafke Romeijn schreef er een helder stuk over in VN: 'Waarom de subsidie aan De Staat wel terecht is'.

Veel mensen hebben er moeite mee dat zoveel geld naar een band gaat, en dan ook nog naar een band die deze steun amper nodig lijkt te hebben. Toch lijkt me dat het probleem niet. Het probleem is veel meer dat er kennelijk maar een band in Nederland is die de ideeën, het inzicht en het lef heeft om een succesvolle aanvraag te schrijven. Elke band zou zo'n poging moeten wagen. De popsector wordt er alleen maar beter van als muzikanten elkaar beconcurreren op inhoud en ondernemingszin en elkaar uitdagen om goed na te denken over waar ze naar toe willen. En elke band zou, net zoals De Staat, een manager moeten hebben die adviseur is van het Fonds Podiumkunsten en die snapt hoe je een aanvraag z goed maakt dat degenen die over de toekenning beslissen (en dat is zij dan dus niet zelf, uiteraard) amper om je heen kunnen. Ook dat is cultureel ondernemerschap, en ondernemerschap op de best mogelijk manier, want puur gericht op de kwaliteit van je ideeën.

5. Je hoeft je niet te schamen 

Moet je je als kunstenaar schamen voor het feit dat je giften ontvangt of een mecenas hebt? Nee hoor, zegt beeldend kunstenaar Tinkebell. Het is niet makkelijk om als kunstenaar rond te komen - zelfs al ben je bekend en heb je over belangstelling niet te klagen. Lees dit artikel.

6. Minidocu 

De beste en kortste definitie van mecenaat die ik ken wordt in dit filmpje gegeven: wat is modern mecenaat anders dan 'the backing of otherwise impossible ideas'? Weldoeners geven iets unieks aan de kunsten: met hun geld geven ze ruimte, vrijheid, en de mogelijkheid om projecten mogelijk te maken die er zonder hun steun nooit waren gekomen. In dit goed gemaakte minidocu'tje zie je grote namen uit de hedendaagse en historische Amerikaanse kunstscene formuleren wat mecenaat voor hen betekent. Waarom doen mecenassen eigenlijk wat ze doen? Simpel. They love showing off.

7. Privéverzamelaars en hun invloed

De macht geven aan mecenassen kan goed aflopen, maar ook slecht. In de museumwereld is de afgelopen jaren commotie ontstaan over de toenemende macht van privéverzamelaars en hun groeiende invloed op museumdirecties. Wie wil weten hoe die verstrengeling werkt en welke voor- en nadelen de betrokkenheid van weldoeners heeft, kan het proefschrift lezen van Marta Gnyp. Een zeer helder geschreven, overzichtelijk en onthullend boek over hoe de hedendaagse kunstwereld werkt - over de zachte krachten die erin aan het werk zijn (betrokkenheid, generositeit, liefde voor de kunst) en de spijkerharde, kille kant van het mecenaat (opportunisme, machtswellust en egoïsme).

8. Cultureel ondernemerschap

De interessantste vormen van cultureel ondernemerschap die ik de laatste jaren zag komen van mensen die iets nieuws durven doen met in zichzelf vaak al eeuwenoude vormen van ondersteuning:

a. Uitgeverij Das Mag haalde het achttiende-eeuwse systeem van publishing by subscription uit de mottenballen en verzon er een moderne, en heel succesvolle, variant op. De uitgeverij nodigde in 2015 3000 mensen uit om 'mede-eigenaar' van hun bedrijf te worden. Met hun bijdrage van minimaal 50 euro haalde de uitgeverij zeker anderhalve ton binnen plus een gegarandeerde afname van 3000 boeken. Slim: via deze voorfinanciering van hun eerste uitgaven kende Das Mag een vliegende start.

9. Culture of giving

Veel mensen kijken naar Amerika als voorbeeld van een land waarin het normaal is dat kunstinstellingen miljoenen ontvangen van particulieren. Maar voor een gezonde culture of giving kunnen we het ook dichter bij huis zoeken. Duitsland kan prima als gidsland dienen. Het land kent een rijke geschiedenis als het op mecenaat aankomt: gegoede burgers ondersteunen de kunsten daar al sinds de negentiende eeuw volop. Niet alleen beeldend kunstenaars profiteerden, ook veel Duitse schrijvers, musici en theatermakers hadden (en hebben) een eigen mecenas. Nog steeds is het draagvlak voor kunst en voor de ondersteuning ervan heel groot in Duitsland. Geven aan de kunsten is daar zowel voor particulieren als overheden veel vanzelfsprekender dan bij ons. Een inspirerende icoon uit de Duitse mecenaatsgeschiedenis is de vooroorlogse cosmopolitische dandy en kunstkenner Harry Graf Kessler, over wie in Berlijn nu een prachtige tentoonstelling te zien is. Kessler was als mecenas niet kieskeurig en ondersteunde zowel de beeldend kunstenaars (Maillol), architecten (Van de Velde) als theatermakers (Edward Gordon Craig) van zijn tijd.

10. Het kan ook mis gaan

En om het af te leren nog maar eens een voorbeeld van een ongerichte en ondoordachte poging tot cultureel ondernemerschap en mecenaat in de muziekwereld die volledig en nachtmerrieachtig misliep. 

b. Beeldend kunstenaar Matthijs Booij (voorheen Molf van Mictor en Molf) regelde zijn pensioenplan via een ingenieuze vorm van mecenaat. Zijn One Thousand Drawing Pension Plan moet duizend weldoeners overhalen om de komende 34 jaar 1 euro per maand aan Booij over te maken. Dat kapitaal accumuleert over de jaren en zal tegen die tijd voldoende zijn om de kunstenaar van een goed pensioen te voorzien. Een interessante, maar riskante vorm van collectief weldoenerschap - de weldoeners verbinden zich voor een onoverzienbaar lange periode aan een kunstenaar, en betalen decennialang voor een tekening waar ze tegen die tijd wellicht allang niet meer naar kijken. En de kunstenaar sleept z'n carrière lang duizend weldoeners met zich mee, na hen ooit, in een grijs verleden, een tekening te hebben geleverd. Aan hem de taak deze stoet van duizend mensen tot blijvende betaling te dwingen. Dat doet hij onder andere door periodieke 'tussentijdse pensioenvergaderingen', belegd voor de 297 weldoeners die tot nu toe met hem in zee gingen. De kunstenaar meldt dat zijn mecenassen vooral jonge mensen zijn die de paar honderd euro die een tekening kost niet in één keer kunnen opbrengen. Zijn pensioenplan is voor hen vooral een manier om met een (zeer) gespreide betaling toch een echte Booij aan de muur te kunnen hangen.

16941

Maartje Vos-Swinkels

Cultureel ondernemer De Museumdocent

financiering

Nieuwe meerjarenregeling Amateurkunst 2025-2028

Vanaf 10 april wordt de nieuwe meerjarenregeling amateurkunst opengesteld door de Provincie Noord-Brabant. Kunstloc kan je adviseren bij jouw aanvraag.

9 april 2024
Nieuwe meerjarenregeling Amateurkunst 2025-2028

Wegwijs in subsidieland

De lijst van subsidiemogelijkheden en fondsen is continu aan verandering onderhevig. Hoe vind je hier je weg? Wij helpen je op pad.

21 maart 2024
Wegwijs in subsidieland

Formats en tips voor het opstellen van een begroting

Een goede begroting is cruciaal voor het slagen van je plan. Wij helpen je op weg met een modelbegroting, eenvoudige formats, tips en aandachtspunten.

21 maart 2024
Formats en tips voor het opstellen van een begroting

18 toekenningen laatste indientermijn impulsgelden

Met een impulsbijdrage kunnen deze initiatieven uitgroeien tot verankerde projecten waar we in Brabant trots op kunnen zijn.

15 januari 2024
18 toekenningen laatste indientermijn impulsgelden

Kunstloc @ Dutch Design Week 2023

Dutch Design Week 2023 is in zicht! Ook dit jaar zijn er veel makers en initiatieven te zien waar Kunstloc Brabant bij betrokken is geweest.

5 oktober 2023
Kunstloc @ Dutch Design Week 2023

Digitale Transformatie in de culturele sector

Nieuwe technologische ontwikkelingen geven makers en instellingen steeds meer tools. Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

1 oktober 2023
Digitale Transformatie in de culturele sector

Tweede en laatste indientermijn impulsgelden 2023 gesloten

De tweede indientermijn van 2023 resulteerde in een recordaantal aanvragen, maar liefst 63. Er is in totaal voor bijna €2,3 miljoen aan subsidie aangevraagd.

20 september 2023
Tweede en laatste indientermijn impulsgelden 2023 gesloten

Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

Ook in de tweede helft van 2023 kan er een beroep worden gedaan op het impulsgeldenprogramma.

30 augustus 2023
Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

Grote financiële impuls voor regionale filmtalenthubs vanuit OCW

De filmhubs binnen Screen Talent NL ontvangen extra steun voor doorontwikkeling en verduurzaming.

27 juni 2023
Grote financiële impuls voor regionale filmtalenthubs vanuit OCW

16 toekenningen eerste indientermijn impulsgelden 2023

Tijdens de eerste indientermijn van 2023 zijn 16 aanvragen voor subsidie impulsgelden gehonoreerd. In dit artikel lees je om welke projecten het gaat.

14 juni 2023
16 toekenningen eerste indientermijn impulsgelden 2023

Successen van 10 jaar impulsgelden

Welke 3 succesfactoren van de impulsgelden geven we de provincie mee bij de ontwikkeling van een nieuwe subsidieregeling?

6 juni 2023
Successen van 10 jaar impulsgelden

Crowdfunding 2023

Deze makers zetten in 2023 een crowdfundingcampagne in om hun project te financieren en een community te creëren.

20 april 2023
Crowdfunding 2023

Impulsgelden stopt na 2023

De provincie zet in op de ontwikkeling van een nieuw investeringsprogramma.

11 april 2023
Impulsgelden stopt na 2023

Financiering voor cultuureducatie in het onderwijs

Welke mogelijkheden zijn er voor financiering van cultuureducatie binnen het onderwijs?

11 april 2023
Financiering voor cultuureducatie in het onderwijs

Eerste indientermijn impulsgelden 2023 gesloten

De eerste indientermijn van 2023 resulteerde in 27 aanvragen. Er is in totaal voor bijna €1,2 miljoen aan subsidie aangevraagd.

13 maart 2023
Eerste indientermijn impulsgelden 2023 gesloten

Kennisvoucher aanvragen in 2023 nog laagdrempeliger!

In 2023 kun je een kennisvoucher aanvragen en is een eigen bijdrage niet meer nodig.

2 maart 2023
Kennisvoucher aanvragen in 2023 nog laagdrempeliger!

16 toekenningen tweede indientermijn impulsgelden 2022

In de tweede indientermijn zijn 16 subsidieaanvragen gehonoreerd aan toekomstbestendige culturele projecten.

19 december 2022
16 toekenningen tweede indientermijn impulsgelden 2022

Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2023

Voor 2023 is ca. 1,6 miljoen euro beschikbaar gesteld door Provinciale Staten van Noord-Brabant.

5 december 2022
Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2023

Kennisvouchers 2022

In 2022 hebben 19 makers externe expertise ingezet voor een concrete leervraag met een kennisvoucher uit de impulsgelden van Provincie Noord-Brabant.

12 oktober 2022
Kennisvouchers 2022

Crowdfunding 2022

Deze makers zetten in 2022 een crowdfundingcampagne in om hun project te financieren en een community te creëren.

12 oktober 2022
Crowdfunding 2022

Impulsgelden 2022

Deze 34 innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten worden ondersteund vanuit het impulsgeldenprogramma.

12 oktober 2022
Impulsgelden 2022

Tweede indientermijn impulsgelden 2022 gesloten

De tweede indientermijn van 2022 resulteerde in 48 aanvragen. Er is in totaal voor ruim €1.8 miljoen aan subsidie aangevraagd.

26 september 2022
Tweede indientermijn impulsgelden 2022 gesloten

18 toekenningen eerste indientermijn impulsgelden 2022

Tijdens de eerste indientermijn van 2022 zijn 18 innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende projecten gehonoreerd.

27 juli 2022
18 toekenningen eerste indientermijn impulsgelden 2022

Stemming: Het basisinkomen voor kunstenaars, meer dan een kopje koffie?

Ton van der Linden kijkt in zijn Stemming naar Ierland, waar ze starten met een proef met het basisinkomen voor mensen in de cultuursector.

12 mei 2022
Stemming: Het basisinkomen voor kunstenaars, meer dan een kopje koffie?

Eerste indientermijn impulsgelden 2022 gesloten

De eerste indientermijn van 2022 resulteerde in 43 aanvragen. Er is in totaal voor ruim €1.8 miljoen aan subsidie aangevraagd.

2 mei 2022
Eerste indientermijn impulsgelden 2022 gesloten

Drie kunstenaars die hun project tot een succes brachten met crowdfunding

Muzikant Davy Knobel, fotograaf Tahné Kleijn en filmmaker Lilia Scheerder brachten hun project tot een succes met crowdfunding.

11 april 2022
Drie kunstenaars die hun project tot een succes brachten met crowdfunding

Negen toekenningen tweede indientermijn impulsgelden 2021

We stellen de gehonoreerde aanvragen voor de subsidie impulsgelden kort aan je voor.

8 maart 2022
Negen toekenningen tweede indientermijn impulsgelden 2021

Aan de slag met perspectiefbudget

Bijna 70 makers en organisaties gebruiken een bijdrage uit het perspectiefbudget om nieuw aanbod te ontwikkelen.

18 februari 2022
Aan de slag met perspectiefbudget

Gebiedsiconen N69

Een nieuwe N69, een nieuw gebied en meer mobiliteit. Maar ook kunst, met een ‘familie’ van kunstwerken waarmee het recreatieve netwerk en de gebiedsidentiteit is verbeterd.

10 februari 2022
Gebiedsiconen N69

Ondernemen in culturele sector hard nodig

Kunstenaars, zzp'ers en culturele organisaties in Brabant hebben het heel zwaar. Investeer juist nu in ondernemerschap.

25 januari 2022
Ondernemen in culturele sector hard nodig

Crowdfunding 2021

Deze 19 makers voltooiden in 2021 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

12 december 2021
Crowdfunding 2021

Indientermijn impulsgelden | Wat je écht moet weten

De belangrijkste informatie over de procedure en de vereiste documenten voor je aanvraag impulsgelden helder op een rij.

24 november 2021
Indientermijn impulsgelden | Wat je écht moet weten

Tweede indientermijn impulsgelden 2021 gesloten

De tweede indientermijn van 2021 heeft geresulteerd in 31 aanvragen voor een totaalbedrag van ruim €1.2 miljoen.

15 november 2021
Tweede indientermijn impulsgelden 2021 gesloten

Regioprofiel | Meerjarenregelingen

In 2019–2020 is in BrabantStad-verband gewerkt aan het harmoniseren van de verschillende regelingen voor de professionele kunsten.

12 november 2021
Regioprofiel | Meerjarenregelingen

Verdubbeling van perspectiefbudget

Vanwege de snelheid waarmee het perspectiefbudget werd overvraagd heeft de provincie besloten om het budget te verdubbelen.

25 oktober 2021
Verdubbeling van perspectiefbudget

Eenmalig extra budget impulsgeldenprogramma 2021 en 2022

Voor de subsidie impulsgelden is in 2021 ruim € 1 miljoen extra budget beschikbaar gekomen. Voor 2022 is er €2,4 miljoen beschikbaar

13 oktober 2021
Eenmalig extra budget impulsgeldenprogramma 2021 en 2022

Impulsgelden 2021

Deze 33 innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten worden ondersteund vanuit het impulsgeldenprogramma.

12 oktober 2021
Impulsgelden 2021

Kennisvouchers 2021

In 2021 hebben 12 makers externe expertise ingezet voor een concrete leervraag met een kennisvoucher uit de impulsgelden van Provincie Noord-Brabant.

12 oktober 2021
Kennisvouchers 2021

Perspectiefbudget voor Brabantse makers en amateurkunstverenigingen

Noord-Brabant stelt perspectiefbudget beschikbaar om makers te stimuleren nieuw aanbod te ontwikkelen.

30 augustus 2021
Perspectiefbudget voor Brabantse makers en amateurkunstverenigingen

De kunst van het harmoniseren

Lysias Advies deed een evaluatieonderzoek naar het harmonisatietraject meerjarenregelingen professionele kunsten BrabantStad, en komt met enkele aanbevelingen.

21 juli 2021
De kunst van het harmoniseren

Toekenningen indientermijn impulsgelden 2021

Tijdens afgelopen beoordelingsronde zijn er 24 subsidieaanvragen binnen het impulsgeldenprogramma gehonoreerd. In totaal is er €968.184,- toegekend.

8 juli 2021
Toekenningen indientermijn impulsgelden 2021

Duidelijkheid over meerjarensubsidie professionele kunsten

De provincie kent aan veertien instellingen alsnog meerjarensubsidie toe op basis van de zorgvuldige beoordelingen door de nieuwe adviescommissie.

27 mei 2021
Duidelijkheid over meerjarensubsidie professionele kunsten

Wegwijs in de cultuurfinanciering

Subsidies en fondsen liggen voor de hand, maar er is zoveel meer mogelijk! We nemen je mee in de belangrijkste vormen van financiering in de cultuursector.

20 mei 2021
Wegwijs in de cultuurfinanciering

Indientermijn impulsgelden 2021 gesloten

De indientermijn van 2021 voor aanvragen voor subsidie impulsgelden heeft geresulteerd in 53 aanvragen voor een totaalbedrag van ruim €1.9 miljoen.

12 april 2021
Indientermijn impulsgelden 2021 gesloten

Zes tips die het aanvragen van subsidie makkelijker maken

Wil je investeren in jouw creatieve idee, project of onderneming? We helpen je graag om je subsidieaanvraag zo makkelijk mogelijk te maken.

9 april 2021
Zes tips die het aanvragen van subsidie makkelijker maken

Evaluatie impulsgeldenprogramma door adviesbureau Berenschot

Uit de onafhankelijke evaluatie in opdracht van Provincie Noord-Brabant blijkt dat de impulsgelden een effectieve investering in de cultuursector zijn.

18 januari 2021
Evaluatie impulsgeldenprogramma door adviesbureau Berenschot

Crowdfunding; een greep uit de mooiste projecten van 2020

In 2020 startten 28 Brabantse makers en culturele organisaties een crowdfunding. We lichten 8 mooie voorbeelden uit.

23 december 2020
Crowdfunding; een greep uit de mooiste projecten van 2020

Crowdfunding 2020

Deze 33 makers voltooiden in 2020 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

12 december 2020
Crowdfunding 2020

Het Noordbrabants Museum ook in de BIS

Vijf aangepaste plannen hebben een positief advies van de Raad voor Cultuur gekregen. Het Noordbrabants Museum is er daar een van.

11 december 2020
Het Noordbrabants Museum ook in de BIS

Impulsgelden/2

De halvering van het budget voor impulsgelden roept bij Chris van Koppen vragen op over de ambities van de provincie.

10 december 2020
Impulsgelden/2

Impulsgeldenprogramma in 2021

Ook in 2021 kan er een beroep worden gedaan op het impulsgeldenprogramma. Daarvoor is 1,1 miljoen euro beschikbaar.

10 december 2020
Impulsgeldenprogramma in 2021

Toekenningen derde ronde impulsgelden 2020

Er zijn in de derde ronde van 2020 7 subsidieaanvragen binnen het impulsgeldenprogramma gehonoreerd. In totaal is er ruim € 250.000,- toegekend aan innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten.

8 december 2020
Toekenningen derde ronde impulsgelden 2020

Throwback naar Popsport: muzikanten vertellen waar ze nu staan

Diederik van den Brandt, Jelle Verschuren en Joost Boogmans namen deel aan Popsport. De muzikanten delen meer over dit traject en waar ze nu staan.

1 december 2020
Throwback naar Popsport: muzikanten vertellen waar ze nu staan

Terugblik op de impulsgelden

Wat heeft het succesvolle impulsgeldenprogramma Brabant de afgelopen jaren opgeleverd?

10 november 2020
Terugblik op de impulsgelden

Het succes van de makersregeling in 2019

182 makers in 7 Brabantse gemeenten ontvingen in 2019 een bijdrage voor hun projecten uit de makersregeling. We lichten 4 makers uit.

13 oktober 2020
Het succes van de makersregeling in 2019

Kennisvouchers 2020

In 2020 hebben 19 makers externe expertise ingezet voor een concrete leervraag met een kennisvoucher uit de impulsgelden van Provincie Noord-Brabant.

12 oktober 2020
Kennisvouchers 2020

Impulsgelden 2020

Deze 39 innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten worden ondersteund vanuit het impulsgeldenprogramma.

12 oktober 2020
Impulsgelden 2020

De Kennisvoucher: maatwerk voor het versterken van je culturele praktijk

Deze vijf ontwikkeldoelen behaalden makers en culturele instellingen met een kennisvoucher. Wat is jouw leervraag?

8 oktober 2020
De Kennisvoucher: maatwerk voor het versterken van je culturele praktijk

Impulsgelden-regeling opnieuw overvraagd

In de derde en laatste indientermijn van 2020 zijn er 34 subsidieaanvragen ingediend voor meer dan €1.2 miljoen.

27 september 2020
Impulsgelden-regeling opnieuw overvraagd

Toekenningen tweede ronde impulsgelden 2020

Er is ruim € 800.000,- toegekend aan 18 innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten.

8 juli 2020
Toekenningen tweede ronde impulsgelden 2020

Reactie BrabantStad op BIS-advies

BrabantStad stuurde een reactie op het advies van de Raad voor Cultuur voor de landelijke BIS, over de knelpunten waartoe het advies leidt.

22 juni 2020
Reactie BrabantStad op BIS-advies

BrabantStad investeert in cultuur in Brabant

In de eerste door BrabantStad afgestemde subsidieregelingen gaat er ruim € 9,9 miljoen subsidie per jaar naar 53 Brabantse instellingen.

18 juni 2020
BrabantStad investeert in cultuur in Brabant

Over de grens

Brabant gaat internationaal! De impulsgelden stellen makers als Zwermers, Rosemary & Garlic en Nabuurs&VanDoorn in staat om internationale ambities waar te maken.

20 april 2020
Over de grens

Financiering van sociaal-maatschappelijke culturele projecten

Een overzicht van subsidiemogelijkheden voor sociaal artistieke projecten, en een drietal fondsen met inspirerende voorbeelden.

17 april 2020
Financiering van sociaal-maatschappelijke culturele projecten

Schrijftips voor een krachtig projectplan

Hoe schrijf je een plan dat iedereen kan volgen, waar de artistieke kwaliteit tastbaar in wordt en waar je aansluit bij doelen van jezelf, partners en de financier? Met dit artikel helpen we je hierbij graag.

3 april 2020
Schrijftips voor een krachtig projectplan

Toekenningen eerste ronde impulsgelden 2020

Er is ruim € 700.000 toegekend aan 14 innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten in de eerste ronde van het impulsgeldenprogramma in 2020.

3 april 2020
Toekenningen eerste ronde impulsgelden 2020

Het succes van crowdfunding: 250 campagnes geslaagd

BEAT Plastic Waste is de 250ste geslaagde crowdfunding-campagne die is ondersteund met impulsgelden.

2 april 2020
Het succes van crowdfunding: 250 campagnes geslaagd

Nieuwe meerjarige subsidieregeling amateurkunst

De nieuwe vierjarige regeling voor amateurkunst van de provincie Noord-Brabant wordt op 8 april aanstaande opengesteld.

26 maart 2020
Nieuwe meerjarige subsidieregeling amateurkunst

Veelgestelde vragen over crowdfunding en corona

Antwoord op de meest urgente vragen die op dit moment spelen als je een campagne aan het voeren bent, of als je overweegt om een crowdfunding te starten.

23 maart 2020
Veelgestelde vragen over crowdfunding en corona

BrabantStad voert krachtig pleidooi voor meer Brabantse instellingen in BIS

BrabantStad reageerde op de aanvragen uit onze regio voor de landelijke basisinfrastructuur 2021 - 2024.

23 maart 2020
BrabantStad voert krachtig pleidooi voor meer Brabantse instellingen in BIS

Gevolgen Corona voor impulsgeldenprogramma

Wat zijn de gevolgen van de Coronacrisis op de impulsgelden? Kunstloc Brabant brengt je op de hoogte!

19 maart 2020
Gevolgen Corona voor impulsgeldenprogramma

Corona Impactloket

Wat is de impact van het Coronavirus op de culturele sector? Kunstloc komt met het Corona Impactloket.

18 maart 2020
Corona Impactloket

Corona steunregelingen

Overzicht van regelingen voor culturele organisaties, ondernemers en zelfstandigen bij overheden en fondsen.

17 maart 2020
Corona steunregelingen

Common Ground

Studio Assisië, Prisma en Greenport Midden-Brabant werken samen om Landgoed Assisië verder te ontwikkelen, met kunst als motor.

27 februari 2020
Common Ground

Nieuw budget voor Makersregeling 2020

Ook in 2020 kunnen Brabantse gemeenten een beroep doen de Makersregeling van Provincie Noord-Brabant.

8 januari 2020
Nieuw budget voor Makersregeling 2020

Doloris: het succesverhaal van drie enthousiaste ondernemers

In mei 2019 opende Doloris haar deuren. Het surrealistische kunstdoolhof en de rooftopbar ontpopte zich sindsdien tot één van de hotspots van Tilburg.

7 januari 2020
Doloris: het succesverhaal van drie enthousiaste ondernemers

Crowdfunding 2019

Deze makers voltooiden in 2019 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

27 december 2019
Crowdfunding 2019

Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Ook in 2020 kan er een beroep doen worden gedaan op het impulsgeldenprogramma. Daarvoor is ruim 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld door Provinciale Staten van Noord-Brabant.

12 december 2019
Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Praktische tips voor succesvolle crowdfunding in de culturele sector

Tips en inspiratie voor iedereen die crowdfunding in wil zetten voor amateurkunst, onderwijs en andere culturele projecten.

30 november 2019
Praktische tips voor succesvolle crowdfunding in de culturele sector

Meerjarensubsidies gepresenteerd

Door de samenwerking in Regioprofiel-verband zijn er nu vijf op elkaar afgestemde regelingen: van de Provincie, Breda, Eindhoven, ’s‑Hertogenbosch en Tilburg.

27 november 2019
Meerjarensubsidies gepresenteerd

Subsidiebudget crowdfunding 2019 volledig toegezegd

Er zijn dit jaar al 28 succesvolle crowdfunding-campagnes ondersteund. We kunnen in 2019 geen nieuwe toezeggingen meer doen.

27 november 2019
Subsidiebudget crowdfunding 2019 volledig toegezegd

12 tips voor je impulsgeldenpitch

Hoe bereid je het gesprek voor het impulsgeldenprogramma het beste voor, en hoe sta je daar overtuigend voor de adviescommissie?

25 november 2019
12 tips voor je impulsgeldenpitch

Subsidieregelingen voor amateurkunst & cultuurparticipatie

Ben je op zoek naar subsidie voor amateurkunst of community art projecten? Bekijk hier de financieringsmogelijkheden.

19 november 2019
Subsidieregelingen voor amateurkunst & cultuurparticipatie

Van crowdfunding naar crowdbinding

Met crowdfunding creëer je een community van fans rondom jouw project. Hoe behoud je hun betrokkenheid?

11 november 2019
Van crowdfunding naar crowdbinding

Kennisvouchers 2019

In 2019 hebben 18 makers externe expertise ingezet voor een concrete leervraag met een kennisvoucher uit de impulsgelden van Provincie Noord-Brabant.

12 oktober 2019
Kennisvouchers 2019

Impulsgelden 2019

Deze 35 innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten worden ondersteund vanuit het impulsgeldenprogramma.

12 oktober 2019
Impulsgelden 2019

Op weg naar een succesvolle samenwerking

Waarom moeilijk doen als het samen kan? Lees ons inspiratieboekje vol tips en aandachtspunten voor de cultuursector en het onderwijs.

10 oktober 2019
Op weg naar een succesvolle samenwerking

De kunst van het begroten

Financieren en begroten. Niet het meest favoriete onderwerp van vele cultuurmakers. Onze adviseur Evelien zet 9 tips op een rij die het je iets makkelijker maken.

10 oktober 2019
De kunst van het begroten

Spreekuren VSBfonds bij Kunstloc

Heb jij een mooi idee waardoor andere mensen mee kunnen doen aan een sociale of culturele activiteit dat hier lokaal of regionaal impact heeft? Kom dan naar een van de VSBfonds spreekuren bij Kunstloc Brabant.

10 oktober 2019
Spreekuren VSBfonds bij Kunstloc

Meer aanvragen Impulsgelden dan ooit

De derde en laatste mogelijkheid in 2019 om aanvragen voor subsidie Impulsgelden in te dienen heeft geresulteerd in maar liefst 40 subsidieaanvragen voor een totaalbedrag van €1.970.000. Het beschikbare budget voor deze laatste ronde is €674.000.

30 september 2019
Meer aanvragen Impulsgelden dan ooit

Informatie- en inputsessie #2 Meerjarenregeling BrabantStad

Deelnemers reageerden op het concept van de nieuwe meerjarenregeling.

12 september 2019
Informatie- en inputsessie #2 Meerjarenregeling BrabantStad

Impuls-helden

De impulsgelden als vliegwiel voor toekomstige financiering.

28 augustus 2019
Impuls-helden

Subsidieplafond kennisvouchers bereikt

Met kennisvouchers worden makers en culturele organisaties ondersteund bij het versterken van hun cultureel ondernemerschap. In totaal zijn er dit jaar 18 kennisvoucher-trajecten ondersteund.

8 juli 2019
Subsidieplafond kennisvouchers bereikt

Veld over nieuwe meerjarenregeling

Honderd vertegenwoordigers van het Brabantse culturele veld kwamen bijeen in de Verkadefabriek om input te leveren voor de meerjarenregeling van BrabantStad.

3 juli 2019
Veld over nieuwe meerjarenregeling

Wat kun je met impulsgelden? Deel 4

Samen met Het Zuidelijk Toneel onderzoekt New Dutch Connections hoe ze jonge vluchtelingen in Brabant met theater op weg kunnen helpen.

29 mei 2019
Wat kun je met impulsgelden? Deel 4

Wat kun je met impulsgelden? Deel 3

In samenwerking met kunstenaars verfraaien Brabants Landschap en de gemeentes Eindhoven en Oirschot de 14 kilometer lange Groene Corridor.

2 mei 2019
Wat kun je met impulsgelden? Deel 3

Wat kun je met impulsgelden? Deel 2

Jarenlang ontwierp Joost van Wijmen kostuums. En nu is daar iets extra’s bij gekomen: Joost verzamelt littekens.

10 april 2019
Wat kun je met impulsgelden? Deel 2

Wat kun je met impulsgelden? Deel 1

Wat Justine Kontou fascineert is hoe ruimtes waarin mensen zich begeven, van invloed kunnen zijn op hun gemoedstoestand.

20 maart 2019
Wat kun je met impulsgelden? Deel 1

Een passende entree voor de LocHal

Met crowdfunding realiseert Pien den Hollander als kunstopdracht een entree voor de LocHal. Haar ontwerp is geïnspireerd op de kranen die locomotieven deden zweven.

7 januari 2019
Een passende entree voor de LocHal

Crowdfunding 2018

Deze makers voltooiden in 2018 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

28 december 2018
Crowdfunding 2018

Jeugdfonds Cultuur Brabant vergroot kansen voor alle kinderen

Sanne Hans, aka Miss Montreal is de nieuwste ambassadeur van het fonds dat kunst- en sportbeoefening mogelijk maakt kinderen en jongeren uit gezinnen die hiervoor te weinig geld hebben. Want ondanks dat Nederland een van de rijkste landen ter wereld is, toch groeien ruim 378.000 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. We nemen een kijkje bij de jonge Mitchell, die het podium mocht delen met de Nederlandse singer-songwriter.

7 november 2018
Jeugdfonds Cultuur Brabant vergroot kansen voor alle kinderen

Tussen kunst en entertainment: Surrealistisch doolhof Doloris

Een groot surrealistisch doolhof genaamd Doloris. Kunst of puur entertainment? Mestmag.nl voelde de projectinitiator, , aan de tand.

4 oktober 2018
Tussen kunst en entertainment: Surrealistisch doolhof Doloris

Het Buurtcultuurfonds: best practices voor het indienen van jouw aanvraag

Als je een plan hebt voor je buurt of wijk, kun je geld aanvragen bij het Brabantse Buurtcultuurfonds. Kende jij de (oude) regeling al? Dat is dit niets nieuws. Of toch wel? Het Buurtcultuurfonds Noord-Brabant is namelijk veranderd en biedt nu nog meer ruimte voor verschillende typen projecten en aanvragers. Zo mogen nu ook zzp’ers tot 10.000 euro aanvragen en mag 50% van je projectbegroting gefinancierd worden vanuit het fonds. Wij spraken met twee organisaties die geld uit het Buurtcultuurfonds ontvingen. Waarvoor vroegen ze aan, wat voor tips hebben ze en wat deden ze met het geld?

5 juni 2018
Het Buurtcultuurfonds: best practices voor het indienen van jouw aanvraag

Subsidieregeling voor startende makers: tips van twee succesvolle aanvragers

Hoe gaat een aanvraag in zijn werk en waar moet je rekening mee houden? Mestmag.nl sprak met Watershed en Jelena Kostić, twee stichtingen die in de eerste ronde subsidie ontvingen.

24 mei 2018
Subsidieregeling voor startende makers: tips van twee succesvolle aanvragers

Het Prins Bernhard Cultuurfonds in Brabant: de kunst van het geven

Hoe kijken de voorzitter en vicevoorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant naar de provincie als culturele regio en op welke projecten zijn zij trots?

30 april 2018
Het Prins Bernhard Cultuurfonds in Brabant: de kunst van het geven

4 jaar aan impulsgelden: wat heeft het gebracht en wat gaat er veranderen?

Anders dan gewone subsidies met een checklist en harde eisen, begon de impulsgeldenregeling in 2013 als een proeftuin.

30 maart 2017
4 jaar aan impulsgelden: wat heeft het gebracht en wat gaat er veranderen?

De Creatieve Code

Een leerlijn creatief programmeren voor bovenbouw primair en onderbouw voortgezet onderwijs, gemaakt voor en door kunstenaars.

17 januari 2017
De Creatieve Code

10 dingen die je moet weten over: Modern Mecenaat

Helleke van den Braber is universitair docent en onderzoeker Culturele Studies aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Zij is hier betrokken bij de Master Kunstbeleid en Mecenaat.

24 november 2016
10 dingen die je moet weten over: Modern Mecenaat

8 X een diepe subsidiezucht

Het is een vierjaarlijks ritueel: de landelijke cultuursubsidies worden verdeeld en Noord-Brabant voelt zich tekortgedaan.

27 september 2016
8 X een diepe subsidiezucht

Aan de slag met een Europese projectaanvraag, wat te verwachten?

Arne van Vliet, managing director van Europees adviesbureau voor cultuur BECCA Europe, vertelt over zijn ervaringen met het Europees cultuurbeleid en over Europese financiering voor culturele projecten.

12 april 2016
Aan de slag met een Europese projectaanvraag, wat te verwachten?

De bomen en het bos: Europese financiering voor culturele projecten

Arne van Vliet, managing director van Europees adviesbureau voor cultuur BECCA Europe, vertelt over zijn ervaringen met het Europees cultuurbeleid en over Europese financiering voor culturele projecten.

4 april 2016
De bomen en het bos: Europese financiering voor culturele projecten

De ruimte voor cultuur in het beleid van de Europese Unie

Arne van Vliet vertelt over zijn ervaringen met het Europees cultuurbeleid en over Europese financiering voor culturele projecten. Deze week: het waarom en hoe van Europees cultuurbeleid.

31 maart 2016
De ruimte voor cultuur in het beleid van de Europese Unie