Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Deze maand is Brabant weer een hele lichting professionele makers rijker. Fotografen, beeldend kunstenaars, vormgevers, ga zo maar door. Met het diploma van AKV St. Joost, Design Academy of St. Lukas op zak betreden zij de volwassen wereld van de kunsten. Jordy Koevoets studeerde een aantal jaar geleden af als beeldend kunstenaar. Mestmag.nl vroeg Jordy om een aantal praktische tips op te schrijven. Wat zijn nou handige dingen die je als pas afgestudeerde kunstvakstudent moet weten over werken in Brabant?

Geschreven door Jordy Koevoets

Tip 1 - Houd je ogen en oren open

Zet je net je eerste stappen in de volwassen wereld van de kunsten word je plotsklaps overvallen door een ziekelijk verlangen naar die fijne tijd op de academie. Heimwee! De sentimentele Brabander is er overgevoelig voor. 'Had ik maar...' enzovoorts. Wees gerust. Ook buiten de muren van de academie is de provincie Brabant een warm bad. Brabant zit vol met kunst en artistieke mogelijkheden. Houd je ogen en oren open en grijp je kans als er iets moois voorbij komt!

Tip 2 - Zorg dat je zichtbaar bent

Zorg dat je zichtbaar bent, op welke manier dan ook! Organiseer met je voormalige studiegenoten bijvoorbeeld een groepsexpo. Op eigen wijze. Vraag 'onbekende' kunstenaars om de groep te versterken en de kring te verbreden. Nodig niet alleen familie en bekenden uit, stuur ook een uitnodiging naar professionals uit de kunstwereld (galeriehouders, kunstorganisaties, curatoren, enzovoorts). Wist jij dat er in de provincie Brabant verrassend veel kunstinstellingen zijn die open staan voor ambitieuze initiatieven? De Fabriek in Eindhoven en Electron in Breda bijvoorbeeld. Schrijf een goed onderbouwd en prikkelend expovoorstel, voor je het weet is het een knallend succes!

Tip 3 - Porftolio slagklaar

Dus jij schildert alleen maar blauwe monochromen? Bedenk dat bij het overleggen van jouw portfolio een kneedbaar en veelzijdig geheel eerder aanleiding geeft tot een positieve feedback dan wanneer je je mogelijkheden magertjes en beperkt voorspiegelt. Verschillende kunstinstellingen in Brabant organiseren portfoliobijeenkomsten en speeddates. Professionals uit de kunstwereld zitten daar op jou te wachten! Creëer of onderstreep raakvlakken, beetje bluffen of slijmen mag. Houd de website van Stichting KOP in Breda in de gaten. Eens per jaar organiseren zij een amicaal avondje speeddaten!

Tip 4 - Brabant

De Randstad? Brabant zul je bedoelen! Tilburg heeft het Incubate Festival en Eindhoven GLOW. Stuk voor stuk internationaal gerenommeerde topfestivals in onze wonderschone provincie. Alle smaken worden er geserveerd. Bezoek de websites en zie wat er dit jaar op het menu staat. Grote festivals hebben altijd hulp nodig. Meld je aan als vrijwilliger. Extra suppoosten, bouwknechten en/of baliemedewerkers zijn meer dan welkom. Behalve een mooie dag op het festival kan het zomaar het startpunt zijn voor iets groters!

Tip 5 - Bezoek beurzen

Zin in een potje kunstzinnige waanzin? Bezoek minimaal 1 keer per jaar een grote kunstbeurs in binnen- of buitenland. Het is de waanzin ten top! Trek er een hele dag voor uit en laat je moedwillig onderdompelen in de gekte. Verwacht geen diepgaande gesprekken of een vriendelijk welkomstwoordje. Geef je ogen goed de kost. Kijk hoe de artistieke waanzin zich manifesteert bij handelaren, zwendelaars en diehard kunstfetisjisten. Subtip: er is altijd wel een manier om aan een vrijkaartje te komen.

Tip 6 - Werkbijdrage aanvragen

Grote plannen maar geen geld? Een aanvraag bij het landelijke Mondriaanfonds kan uitkomst bieden. Een startstipendium of werkbijdrage behoort tot de mogelijkheden. Krijg je nul op het rekest, treur niet. Niet geschoten is altijd mis. Vraag de reden tot afwijzing op, misschien leer je er iets van. Volgend jaar weer een kans. Word je aanvraag wel gehonoreerd, proficiat en veel plezier ermee.

Tip 7 - Ga erop uit

Kun je de donkerte van je atelier amper nog verdragen? Blijf niet hangen in dat hol, eenzaam en alleen. Er is meer dan werk maken en wachten tot ze je bellen voor een expositie. Ga erop uit! Loop door straten en steegjes waar je normaliter nooit zou (durven) komen. Verbreed je horizon, ontmoet nieuwe mensen. Laat je verrassen en inspireren. Het is deze extra bagage waardoor je kunstenaarschap net iets mooier en rijker wordt.

Tip 8 - Vervolgopleiding

Fantaseer je 's nachts heimelijk over een vervolgopleiding? AKV ST. Joost en de Design Academy bieden allebei maar liefst 4 verschillende Masterprogramma's aan! Of wil je eerst zelfstandig in de volwassen kunstwereld rondlopen? Onderzoeken wat de kunstwereld zoal te bieden heeft en waar jouw knelpunten en valkuilen zitten? Na enkele buitelingen en struikelpartijen weet je pas goed met welke vragen jij de Masters kunt aanvangen en ga je doelgericht op zoek naar antwoorden en oplossingen. Zij die nog de vragen moeten bedenken verspillen kostbare tijd op de Masters.

Tip 9 - Neem een atelier

Worden de schilderijen te groot voor het eenkamerappartement waarin je woont en werkt? Neem een atelier! Elke grote stad in de provincie Brabant heeft wel een organisatie die zich bezighoudt met het verwerven van leegstaande panden en locaties om deze te verdelen onder atelierzoekende kunstenaars en creatievelingen. Breda heeft CLIB als cultureel vastgoedbeheerder, Ateliers Tilburg voor Tilburg en Atelier Beheer Stichting (ABS) voor alle Bosschenaren. Presentatieruimtes of pop-up stores behoren ook vaak tot het beschikbare vastgoedassortiment.

Tip 10 - Investeer in spullen

Yes, een werkbudget! Denk bij een toekenning van een werk- of materiaalbudget niet enkel aan de bijbehorende tentoonstelling maar ook aan de toekomst, die stip aan de horizon weet je wel? Investeer in spullen waar je ook na de desbetreffende expositie nog iets aan hebt en maak werk dat ook na deze ene tentoonstelling getoond kan worden of een vervolg kan krijgen. NB: Bespreek vooraf, nog voordat je met een overvolle winkelwagen bij de kassa van de bouwmarkt staat, wat je allemaal wel en niet mag kopen van het toegekende werk- of materiaalbudget. Sommige kunstinstellingen hanteren striktere regels dan anderen.

Tip 11 - Advies van Kunstloc

Voelt het Brabantse kunstnetwerk aan als een onnavolgbaar doolhof? Kunstloc Brabant, hét kenniscentrum voor kunst en cultuur in Brabant, maakt de beginnende kunstenaar graag wegwijs. Vanuit Tilburg bieden zij een gevarieerd professioneel aanbod aan; van persoonlijke adviesgesprekken tot dagprogramma's en meerdaagse cursussen. Een doelgericht mailtje naar een van de medewerkers kan eveneens uitkomst bieden. Met het kunsthart op de goede plaats staan ze je graag bij met allerhande raad en daad. Check de website van Kunstloc om te zien wat nu op de agenda staat.


Tot ziens in de volwassen wereld van de kunsten!

Zo verbreedt Music Hub Brabant je horizon

Zangeres Sanne Rambags bracht tijdens haar deelname aan deze talenthub haar eerste plaat uit onder haar eigen label.

4 april 2024
Zo verbreedt Music Hub Brabant je horizon

Kunstlocstokje

Neem het kunstlocstokje over. Beheer 24 uur lang de stories van ons Instagram account en geef onze volgers een kijkje in jouw culturele keuken!

8 februari 2024
Kunstlocstokje

Laatste ontwikkelingen Kunst in School-traject

Kunstloc begeleidt kunstenaars om tentoonstellingen te maken die van school naar school reizen in Brabant.

18 december 2023
Laatste ontwikkelingen Kunst in School-traject

Signalement: Drie verrassende makers uit Brabant

Drie makers die nu in de belangstelling staan: illustrator Djenné Fila, multimedia kunstenaar Renée van Trier en schrijver Cobi van Baars.

14 november 2023
Signalement: Drie verrassende makers uit Brabant

Kunstloc @ Dutch Design Week 2023

Dutch Design Week 2023 is in zicht! Ook dit jaar zijn er veel makers en initiatieven te zien waar Kunstloc Brabant bij betrokken is geweest.

5 oktober 2023
Kunstloc @ Dutch Design Week 2023

Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

Kunstloc Brabant biedt schrijfcursussen aan om te komen tot jouw eigen verhaal.

31 augustus 2023
Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

Vier kunstenaars vertellen over hun mogelijkheden in de regio Bergen op Zoom.

13 juni 2023
Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

Kunstloc Brabant organiseert regelmatig workshops voor ZZP'ers in de cultuursector. MEST sprak met drie deelnemers.

12 mei 2023
ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

De Noordentree: een passend kunstwerk voor monumentale LocHal

Op 7 februari is ‘De Noordentree’ - een ontwerp van Pien den Hollander - in de LocHal (Tilburg) onthuld.

9 februari 2023
De Noordentree: een passend kunstwerk voor monumentale LocHal

Jong kunsttalent: ‘Durf te vragen’

Noortje Haegens vertelt haar ervaringen over exposeren en zichtbaar maken van haar werk.

29 november 2022
Jong kunsttalent: ‘Durf te vragen’

Talenten halen post-hbo certificaat via TalentHub Brabant

Twaalf makers hebben een diploma behaald voor de opleidingen tot Design Consultant en Creative Consultant.

9 november 2022
Talenten halen post-hbo certificaat via TalentHub Brabant

Drie bloeiende broedplaatsen in Brabant

In dit artikel lichten we drie bloeiende broedplaatsen in Brabant verder uit.

12 juli 2022
Drie bloeiende broedplaatsen in Brabant

Nieuwe techniek in de muziek: “meer emotie en nieuw publiek”

Poppodium de Effenaar geeft met zijn programma Hybrid Music Vibes muzikanten de kans om te leren en experimenteren met nieuwe technologieën.

6 juli 2022
Nieuwe techniek in de muziek: “meer emotie en nieuw publiek”

"Een stad heeft ruimte voor onbestemdheid nodig"

Lector Bart de Zwart aan het woord over wat broedplaatsen zo bijzonder maken.

30 juni 2022
"Een stad heeft ruimte voor onbestemdheid nodig"

Brabantse designers op de Milan Design Week

Vier Brabantse ontwerpers aan het woord over hun nieuwe werk, Milaan en internationalisering.

16 juni 2022
Brabantse designers op de Milan Design Week

Brabantse atelierruimte gezocht!

Jonge kunstenaars, net afgestudeerd of pas kort aan het werk, hebben een grote behoefte aan fijne atelierruimte.

3 juni 2022
Brabantse atelierruimte gezocht!

Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Vijftien studenten van de opleiding ArtCoDe volgen vijf weken workshops en ontwerpen concept voor festival Kaapstad.

31 mei 2022
Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

De belangrijkste bevindingen en onderwerpen die ter tafel kwamen tijdens de netwerkbijeenkomst voor creatieve zelfstandigen in de cultuursector.

21 april 2022
Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

Met je kunst op social media: verkopen, geïnspireerd worden en netwerken

Lava Hijzelaar, Steffie Storms en Daniel Arthuus vertellen over hun gebruik van social media als maker. Helpt het hen aan een podium?

21 maart 2022
Met je kunst op social media: verkopen, geïnspireerd worden en netwerken

Ondernemen in culturele sector hard nodig

Kunstenaars, zzp'ers en culturele organisaties in Brabant hebben het heel zwaar. Investeer juist nu in ondernemerschap.

25 januari 2022
Ondernemen in culturele sector hard nodig

Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Het traject (Je) Kunst in school geeft vier Brabantse makers de kans om reizende exposities te maken voor scholen. De makers aan het woord.

17 januari 2022
Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Column: U vraagt, wij draaien 

Peter Dictus, schrijver, theatermaker en artistiek en zakelijk leider bij productiehuis  Bureau Pees, over makers en werken in opdracht.

16 september 2021
Column: U vraagt, wij draaien 

Kunst in school

Adviestraject tentoonstellingen van makers voor basisscholen.

18 mei 2021
Kunst in school

Signalement: Brabantse makers in tijden van corona

Hoe gaan Brabantse makers om met de crisis? Documentalist Ton van der Linden schrijft erover in zijn maandelijkse column.

16 oktober 2020
Signalement: Brabantse makers in tijden van corona

Boeren + creatieve sector: een gouden recept voor voedselinnovatie

Het klinkt als een ongewone combinatie: boeren die intensief samenwerken met de creatieve sector. Toch gebeurt het, en steeds vaker.

11 augustus 2020
Boeren + creatieve sector: een gouden recept voor voedselinnovatie

Afstuderen in tijden van corona: Angelina Stavela

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

28 juli 2020
Afstuderen in tijden van corona: Angelina Stavela

Het magazine als springplank voor ontwikkeling van en voor kunstenaars

Hoe halen Brabantse makers het beste uit hun werk op artistiek én zakelijk gebied? Drie hoofdredacteuren van magazines uit Brabant delen hun verhaal.

23 juli 2020
Het magazine als springplank voor ontwikkeling van en voor kunstenaars

Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Op Internationale Sekswerkersdag vraagt Human Rights Tattoo aandacht voor de discriminatie en ongelijkheid waarmee sekswerkers geconfronteerd worden.

18 juni 2020
Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

'Muziek is het voegwerk tussen de stenen die cultuur zijn'

Er is een mooie traditie van koren en muziekverenigingen in Brabant, maar het voortbestaan hiervan is geen vanzelfsprekendheid.

16 april 2020
'Muziek is het voegwerk tussen de stenen die cultuur zijn'

Er broedt iets in Brabant

Steeds meer kunnen Brabantse muziekmakers hun creatieve ei kwijt. Naast Tilburg bieden ook Eindhoven en Den Bosch ruimte voor deze broedplaatsen.

21 januari 2020
Er broedt iets in Brabant

Multidisciplinair werken: de kunst van het niet willen weten

In de kunst- en cultuursector is het steeds vanzelfsprekender dat kunstenaars bij elkaar gaan kijken, van elkaar leren en samenwerken. Hoe ziet het maakproces eruit als je samenwerkt met andere kunstenaars? Jos Peters volgde de start van de samenwerking tussen Annemarieke van Peppen, impact art kunstenaar, en Michael Varekamp, trompettist.

18 december 2018
Multidisciplinair werken: de kunst van het niet willen weten

Multidisciplinair samenwerken: drie tips die je op weg helpen

Is het mogelijk om verschillende disciplines effectief met elkaar te laten samenwerken? Iris sprak met artistiek leider Jan Doms en verzamelde drie tips.

8 augustus 2017
Multidisciplinair samenwerken: drie tips die je op weg helpen

Beroerde vergoedingen in de cultuursector: is er een alternatief?

De cultuursector betaalt vaak beroerd. En het werd de afgelopen jaren alleen maar erger.

3 januari 2017
Beroerde vergoedingen in de cultuursector: is er een alternatief?

11 praktische tips voor de pas afgestudeerde kunstvakstudent

Deze maand is Brabant weer een hele lichting professionele makers rijker.

5 juni 2014
11 praktische tips voor de pas afgestudeerde kunstvakstudent