gevoed door Kunstloc Brabant
~

Dutch Design Week (DDW) 2022 is in zicht! Van 22 t/m 30 oktober kun je weer in heel Eindhoven genieten van bijzondere projecten, boeiende ontwerpers en inspirerende tentoonstellingen. Maxi Meissner (PR & Media bij DDW) tipt de 5 belangrijkste must sees van Brabantse bodem. 

Geschreven door:  Lisa Habets

~

Thema 2022: Get Set

Met het thema Get Set: We’re on a mission worden ontwerpers en bezoekers uitgenodigd om als een collectief de handen ineen te slaan en in actie te komen. Kunstenaar Marjan van Aubel en Italiaanse designstudio Formafantasma zijn de ambassadeurs van deze 21e editie van de Dutch Design Week. “Wees betrokken bij wat er speelt in de wereld. Niets doen is geen optie meer. Dus, get set!”, aldus Marjan.

~

#1: Land-Ally

Kunstenaar Marte Mei van Haaster is tijdelijk beheerder van een terrein in het Brabantse Gijzenrooi. Het veld vol wilde bloemen, insecten, boomzaailingen en vogels inspireerde haar tot het project Land-Ally. De landbouwgrond heeft ze omgevormd tot een participatief natuurgebied zodat het land hersteld wordt van zijn vroegere agrarische gebruik. Op deze manier wordt de rol van de mens in een landschap onderzocht.

13194
Entrance portal to the Land - Ally land, fotograaf: Marte Mei van Haaster
~

Op Land-Ally wordt iedereen uitgenodigd om een verbinding te ervaren met de natuur door deze te verzorgen. Het hele jaar worden kleine bijeenkomsten op het land georganiseerd, waarvoor je je online kan aanmelden.

Land-Ally

~

#2: Stimuleringsfonds presents Talent

Tijdens het Stimuleringsfonds presents Talent worden opkomende ontwerptalenten in beeld gebracht in één minuut durende filmportretten. Al deze ontwerpers ontvingen een beurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie om zich te ontwikkelen in artistiek en professioneel opzicht.

De lichting van 2022 is gemotiveerd door een gevoel van urgentie. Allemaal willen ze een actieve rol spelen in noodzakelijke maatschappelijke veranderingen. Hoe kun je ontwerpen vanuit tast en gevoel? Wat is het beste dieet voor onze bodem? En hoe zullen we ons in de toekomst kleden als onze kledingstukken levende wezens zijn? Meebewegend op de golven van de actualiteit, treedt deze nieuwe garde de toekomst met een hoopvolle houding, lef en vrijheid tegemoet.

Stimuleringsfonds presents Talent

13188
~

#3: Slow Stories

Slow Stories is een visuele reis die de grenzen opzoekt binnen videokunst, miniaturen en storytelling. De focus ligt op de oprechtheid en eerlijkheid van het beeld. Subtiele stop-motion geanimeerde scènes zijn zo gemonteerd dat ze een intieme relatie met de toeschouwer creëren. Dit in tegenstelling tot onze dagelijkse online videoconsumptie vol hyperactieve eye candy.

 

Slow Stories is ontwikkeld door de Eindhovense studio Niels Hoebers die onlangs een samenwerking aanging met Authic.io, de eerste exclusieve NFT-marktplaats in de Benelux die een toegankelijk platform biedt voor het verzamelen, kopen en verkopen van hoogwaardige digitale kunst.

Slow Stories

13191

Still uit Hello Sunshine - Niels Hoebers

~

#4: Sorry we’re open

Culturele hotspot HOUSEWEST_ presenteert Sorry we’re open: een gecureerde expo van collectible design, kunst en mode geïnspireerd op de Nederlandse volkswijken en ‘voortuintjes-cultuur’.

 

HOUSEWEST_ huisvest zich aan de rand van Woensel West in Eindhoven, een onvervalste volkswijk die de afgelopen jaren het hoofd heeft moeten bieden aan veranderende tijden en nieuwe invloeden. Sorry we’re open biedt een nieuwe blik op plastic tuinstoeltjes, betegelde voortuinen en de typische volksmentaliteit.

Tijdens DDW opent HOUSEWEST_ haar deuren voor het publiek met een eerbetuiging aan alle helden en strijders van onze Nederlandse volkswijken.

Sorry we're open

13189
~

#5: Graduation Show 2022

 De Design Academy Eindhoven Graduation Show is een van ’s werelds meest invloedrijke tentoonstellingen van werk van nieuwe ontwerpers. Deze mag je niet missen! De jaarlijkse show biedt meer dan 200 bachelor- en masterstudenten de gelegenheid hun afstudeerprojecten in een gecureerde omgeving aan duizenden bezoekers te presenteren. Dit jaar vindt de Graduation Show plaats op een nieuwe locatie in de Microtuin (het voormalig KPN-gebouw) vlakbij het Centraal Station.

Graduation Show 2022

13196
Graduation Show 2019, fotograaf: Tengbeh Kamara

Nog meer tips?

Kunstloc Brabant licht een aantal makers uit die een bijdrage hebben ontvangen uit het impulsgeldenprogramma of deel uitmaken van TalentHub Brabant.

Kunstloc @ Dutch Design Week 2022

Lisa Habets

Tekstschrijver & Content Marketeer
Lisa Habets