gevoed door Kunstloc Brabant
~

Een enorme rok gemaakt van 1400 dierbare lapjes, dat is het resultaat van het educatieproject bij de 75-jarige bevrijding van Vught. In opdracht van de gemeente startte Plaza Cultura, het centrum voor cultuureducatie, dit project samen met het Vughts Museum, de bibliotheek en Nationaal Monument Kamp Vught.

- Geschreven door Hanna van der Veen

~

Het idee van de bevrijdingsrok komt van verzetsstrijder en Kamp Vught overlevende Mies Boussevain-van Lennep. Na de bevrijding maakte ze een feestrok van allemaal lapjes die voor haar dierbare herinneringen droegen. Zo ontstond een heel persoonlijke rok vol verhalen. Later werd dit idee door anderen overgenomen en werd de feestrok een nationaal symbool voor troost en saamhorigheid.

3126

Klassenbezoek Petrus | Foto foor: Plaza Cultura

Mooie, intense, ontroerende maar ook hartverwarmende verhalen over oorlog en wat vrijheid kan zijn. Hanna van der Veen

De bevrijdingsrok anno 2019 is gemaakt door kinderen van de basisscholen, samen met hun ouders en (over)grootouders. Ook buitenschoolse opvang en zorgcentra in Vught deden mee aan dit project. Na een bezoek van de scholen aan de tentoonstelling in het Vughts Museum over de bevrijding en een gesprek over vrijheid, gingen de leerlingen op school samen met hun (over)grootouders onder begeleiding van kunstenaar Judith Abels in gesprek over wat vrijheid voor hen betekent. Dit leverde mooie, intense en ontroerende gesprekken op tussen jong en oud. Samen maakten ze hier ieder een herinneringslapje van textiel bij. De 1400 lapjes werden door Judith en vrijwilligers tot een enorme rok genaaid, die symbool staat voor de vrijheid die we vandaag de dag kennen.

Onder begeleiding van een het lied de ‘VrijheidsRock’, bedacht door het Vughts kinderkoor V-Kids, werd de metershoge monumentale bevrijdingsrok onthuld tijdens het grote evenement ‘Vught viert vrijheid’ afgelopen oktober. Honderden kinderen en hun ouders, opa’s en oma’s en het winkelend publiek waren hier getuige van. De bekroning van een bijzonder project waarin jong en oud herdenken en samen de vrijheid vieren.

3127

Plaza Cultura slaat een brug tussen het onderwijsveld en de culturele sector in de gemeente Vught en Sint-Michielsgestel en regio Haaren. Met als doel kwalitatief goed cultuuronderwijs in deze gemeenten. Ze maken hiervoor gebruik van De Cultuur Loper: een instrument waarmee scholen de kwaliteit van de eigen cultuureducatie kunnen verbeteren. De Cultuur Loper is ontwikkeld door Kunstloc Brabant in samenwerking met Erfgoed Brabant.