gevoed door Kunstloc Brabant
~

Voor Aafke Romeijn is Tilburg geen onbekende stad, ze kwam er vaak, trad er meerdere keren op. Op uitnodiging van Tilt is ze nu gastschrijver in de stad. In haar poëziedebuut Leegstand verkent Aafke Romeijn haar depressies alsof het lege winkelpanden zijn. Haar donkerste dagen zijn als steden vol mislukte architectuur, buurthuizen waar in een hoekje achterin biljart wordt gespeeld. Aafke Romeijn beschrijft in haar bundel 'Leegstand’ haar depressie én haar impressie van de veelzijdige stad Tilburg. 

- Geschreven door Fran van den Bogaert

~

Als gastschrijver in Tilburg maakte Aafke lange wandelingen door Tilburgse wijken: Jeruzalem en Noord. Ze gaf colleges op de universiteit en liet zich door studenten rondleiden in gebouwen (volgende week lees je hier meer over in een verslag van een van deze studente Mijke Akkermans). Ze houdt ervan als een gebouw een verhaal vertelt, over de historie, over oorspronkelijke bewoners. ,,Als een gebouw ongepolijst is, dan kun je dieper kijken. In Tilburg kan dat.” Het is de leegheid waar haar oog op valt. In gedichten, proza en beeld schetst ze sloop, bouw en beton. Met bijrollen voor de V&D, Tilburg en Godzilla.

3307

De omslag van leegstand | Ontwerp door: Janine Hendriks

~

Leegstand

Leegstand wordt gepresenteerd op zaterdag 14 maart tijdens Tilt festival in theater De Nieuwe Vorst. Traditiegetrouw is dit literaire festival dé afsluiter van de Boekenweek in Noord-Brabant.

MEST mocht alvast twee gedichten uit de bundel publiceren:

~

Leegstand I

Gedenken wij hen die ons zijn ontvallen.

DA. Mexx. Halfords.
Promiss. Bart Smit. Paradigit.
Dixons. Vögele. Gsus Sindustries.

Miss Etam. Free Record Shop. Invito. Aktiesport.
Schoenenreus.
Men At Work. Scheer & Foppen.

The Phone House. Bart Smit. Vögele. SuperTrash.
Gaastra. Kijkshop.
Intertoys. Van Leest. Megapool. Hudson’s Bay.
Didi.
De Harense Smid. Edah. Videoland. Euroland.
C1000. Cora Kemperman. Super de Boer.

Expo. Dolcis. Schlecker.
V&D.

~

Draaiend Huis

Kijk door mij heen
van voor naar achter
van tuin naar tuin
van stoep naar schutting

Twee verdiepingen leegte
dan weer op het noorden
an weer op het westen
een trap van niets naar niets

In dit huis draaien we rondjes van 43.000 euro
ademt niemand het enkel glas troebel
is geen stoel om op te zitten
geen gordijnen om te sluiten

’s Avonds schijnen koplampen
uit alle richtingen dwars door mijn hoofd
alles wordt verlicht maar niks is
langer dan een seconde zichtbaar

3308

Draaiend huis | Foto door: Chris Oomes

~

Over Aafke

Aafke Romeijn (1986) is muzikant en schrijver. In 2018 debuteerde ze met Concept M, een politieke sciencefictionroman over een mysterieuze ziekte die Nederland verlamt. In 2019 verscheen M, een Nederlandstalig elektropop album dat beluisterd kan worden als soundtrack bij het boek. Leegstand schreef Romeijn in opdracht van literair festival Tilt in Tilburg.

~

De Tiende van Tilt

Al tien jaar lang is Tilt de Brabantse afsluiter van de Boekenweek. In Theater De Nieuwe Vorst in Tilburg presenteert Tilt in vier zalen een programma vol rebellen en dwarsdenkers.

Er is muziek, theater en er zijn schrijvers. Veel schrijvers. Kristien Hemmerechts, Pepijn Lanen, A.H.J. Dautzenberg. Writer in residence Aafke Romeijn presenteert op Tilt Festival haar poëziedebuut over de schoonheid van de Tilburgse architectuur – of het gebrek daaraan.

Op het festival zijn doorgewinterde debutanten. Tegendraadse talenten. Verhalen in vele vormen. Kom liggen op een veldbed voor een verhaal in 4D, luister naar rebelse interviews van grote namen, bewonder de poëzie en stap in de literaire gameroom om stoom af te blazen.

Sta jij ook te trappelen om naar de Tiende van Tilt te gaan? Tickets en programma zijn beschikbaar op www.tilt.nu. Helaas is TILT vanwege het corona-risico afgelast, houd de website www.tilt.nu in de gaten voor updates.