gevoed door Kunstloc Brabant
~

De experimentele Franse schrijver Georges Perec (1936) is een belangrijke inspiratiebron voor de tentoonstelling ‘Wat er gebeurt wanneer er niets gebeurt’ in De Cacaofabriek in Helmond. Wat Perec onderzocht is vaak zo alledaags dat het een en ander niet eens op zou vallen, een eigenschap die hij deelt met de acht kunstenaars in de tentoonstelling. 

Geschreven door:  Melfi van den Broek en Ilse Verbeek

~

Door de coronapandemie zijn we gedwongen om ons op een nieuwe wijze te verhouden tot onze leefomgeving. We hebben deze intieme ruimte beter leren kennen dan ooit tevoren, maar is het niet mogelijk om daar nog meer te zien dan we al denken te kennen? Door intensief kijken naar het alledaagse zie je soms iets bijzonders of leer je anders denken over het bekende. Deze tentoonstelling brengt kunstenaars bij elkaar die in staat zijn precies dat te doen: het bijzondere in het alledaagse onder de aandacht brengen.

13340
Still video - Expositie 'Wat er gebeurt wanneer er niets gebeurt' 2022 | De Cacaofabriek Expo in Helmond
~

Beelden vangen

Kunstenaars Jolijn van den Heuvel en Tyrell Kuipers vormen samen collectief Zuiver. Na hun afstuderen aan Fontys Tilburg organiseren ze verschillende exposities met verzameld werk van henzelf en andere jonge kunstenaars. Samen met kunsthistoricus en schrijver Manus Groenen, die zij tijdens hun studie ontmoetten, ontwikkelen ze het concept voor de expositie in De Cacaofabriek. De verbindende factor tussen het werk van Van den Heuvel en Kuipers is dat zij beiden beelden weten te vangen, die aan een ander voorbij zouden gaan.

Aandacht voor het alledaagse

Vanuit dat gegeven creëert Manus Groenen een concept dat gaat over het aandachtig kijken naar de wereld om je heen. Collectief Zuiver. brengt binnen dit concept kunstenaars samen, die allen op hun eigen manier aandacht voor het alledaagse laten terugkomen in hun werk: Eleye Boerenkamps, Stijn ter Braak, Mischa Doorenweerd, Ruud Goedhart, Eva Hoonhout en Reinier Vrancken.  

Aandacht voor het alledaagse

Ruud Goedhart 'Deephouse' 2022 | Fotograaf: Laura Maessen

~

Composities van kledingstukken

Het werk van Mischa Doorenweerd (Tilburg, 1988) is een uitvergroting van een alledaagse handeling. Het toeval in de compositie van vorm, kleur en materiaal die ontstaat wanneer je kleding aan een waslijn hangt spreekt Doorenweerd aan. Hij nodigde Arash Fakhim en Ricardo van Eyck uit om gezamenlijk kledingstukken te maken in een gebouwtje achter zijn huis waar de vorige bewoonster een naaiatelier had. De kledingstukken worden in de expositieruimte getoond, maar worden ook gedragen door medewerkers van De Cacaofabriek. Ook bezoekers mogen hun eigen jas of trui uittrekken en een kledingstuk van de waslijn nemen en aantrekken. Zo verschijnt er kunst op plekken waar je het niet verwacht, maar de kleren wel waar je ze verwacht. De gedragen kledingstukken worden gewassen in Doorenweerds eigen wasmachine, die voor deze expositie naar De Cacaofabriek is verhuisd. De gewassen kleding wordt vervolgens opnieuw aan de waslijnen in de ruimte gehangen, wat weer nieuwe composities vormt. 

“Kon de dag nergens meer vinden
toen ik je op hoorde staan, 
gedempte stemmen in de keuken. 
Trok voor me klaargelegde kleren aan, 
zag hoe een vreemde naar me staarde.” 

Poëtische omschrijving van het werk van Mischa Doorenweerd door Huib Fens

13335
Mischa Doorenweerd 'Laundry' 2022 | Fotograaf: Melfi van den Broek
~

Publieksteksten als ode aan Perec

Manus Groenen besloot om de raakvlakken met Georges Perec terug te laten komen in de manier waarop de kunstwerken beschreven worden in de publiekstekst. Hij bedacht dat verschillende tekstvormen de bezoeker uitnodigen om op een eigen gekozen manier naar de werken te kijken. Zelf schreef Groenen een tekst met een mix tussen een objectieve beschrijving van zijn eigen waarneming en een subjectieve interpretatie van de werken. De poëtische teksten geschreven door Huib Fens voegen een compleet subjectief beeld toe. Daarnaast is er puur objectieve beschrijving van de werken door veilingmeester Maarten Anthoni geschreven. De teksten zijn gebundeld in een expo-boekje, waarmee bezoekers de werken op verschillende manieren beter kunnen zien.

Expositie 'Wat er gebeurt wanneer er niets gebeurt' 2022 | De Cacaofabriek Expo in Helmond

Het werk van Eleye Boerenkamps, Stijn ter Braak, Mischa Doorenweerd, Ruud Goedhart, Eva Hoonhout, Reinier Vrancken, Tyrell Kuipers en Jolijn van den Heuvel is in de expositie ‘Wat er gebeurt wanneer er niets gebeurt’ te bewonderen t/m 27 november 2022 in De Cacaofabriek Expo in Helmond.

Ontdek meer over de cacaofabriek