gevoed door Kunstloc Brabant
~

Blind Walls Gallery is hét museum op straat. Inmiddels zijn er ruim 90 muurschilderingen gemaakt. Deze zijn gemaakt door zowel lokale als internationale kunstenaars. Iedere kunstenaar laat zich inspireren door een typisch Bredaas verhaal dat past bij de plek.  

Geschreven door: Iris van den Boezem 

~

Een succesvolle schildering bestaat uit drie componenten: een bijzonder verhaal, een locatie waar je het verschil kunt maken en een kunstenaar met een uitgesproken stijl. Initiatiefnemer Dennis Elbers: “Bij de selectie van een kunstenaar is het verhaal van de plek vaak al duidelijk. De kunstenaar mag dit naar eigen inzicht omzetten in een ontwerp.”  

Bij de selectie van een kunstenaar is het verhaal van de plek vaak al duidelijk. Dennis Elbers
6086

Akkerstraat, Kunstenaar: Twee Muizen | Foto door: PHOTED Edwin Wiekens

~

De locatie is daarin ook bepalend. “Is het een plek waar de schildering de leefomgeving kan verbeteren? In welke wijk of buurt is het werk te zien? Welke mensen moeten we overtuigen?” Het werk uitvoeren duurt uiteindelijk één dag tot drie weken. Daarna gebruikt de organisatie achter Blind Walls verschillende kanalen om mensen te vertellen over het verhaal, de plek, de kunstenaar en het maakproces. Inmiddels hebben ze al 12 gidsen en doen er jaarlijks meer dan 2.000 mensen mee aan een rondleiding. 

Inmiddels vertellen inwoners van Breda trots aan elkaar dat er een nieuwe ‘Blind Wall’ komt. Dennis Elbers

Dat de stad het project omarmt, merkt de organisatie aan de reacties tijdens rondleidingen, maar ook als een kunstenaar op straat aan het werk is. In het begin was het wennen: mag dat wel, zo’n muurschildering? Inmiddels vertellen inwoners van Breda trots aan elkaar dat er een nieuwe ‘Blind Wall’ komt. Bovendien krijgt Blind Walls steeds meer verzoeken voor schilderingen. In specifieke wijken of bij belangrijke gebeurtenissen, zoals de herdenking van 75 jaar bevrijding. 

Dennis besluit: “Het is tof om te zien dat mensen die normaal gesproken geen musea bezoeken toch zo kunnen genieten van kunst. Het vertellen van de verhalen achter de schilderingen is hierbij net zo belangrijk als de uitvoering.” 

6088

Kwatta, Kunstenaar: Frau Isa | Foto door: PHOTED Edwin Wiekens

Blind Walls Gallery

Ken je Blind Walls Gallery nog niet? Op de website van de organisatie vind je een kaart met alle schilderingen. Je kunt je daar ook aanmelden voor een rondleiding. 

Blind Walls Gallery wordt ondersteund door provincie Noord-Brabant met een bijdrage uit de impulsgelden.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in de innovatiegids ‘All Inclusive!’. In deze gids laat Kunstloc Brabant zien wat de kracht van kunst is bij belangrijke maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie, leefbaarheid in de wijken en goede zorg en welzijn. Vraag een exemplaar op, bekijk de volledige gids online of haal een exemplaar op in de LocHal in Tilburg! 

Innovatiegids ‘All Inclusive!’

Iris van den Boezem

Freelance redacteur en tekstschrijver