gevoed door Kunstloc Brabant
~

Deze nazomer wordt een keramisch beeld van Bobbi Cleij (24) - ‘een drijvend figuur in water’ - onderdeel van de nieuwe beeldenroute in het Boeimeerpark in Breda. Bobbi ontwierp dit beeld naar aanleiding van De Kunstopdracht, een talentontwikkelingstraject van Kunstloc Brabant. “Dit is een unieke kans om in de praktijk te leren,” vertelt Bobbi. 

Geschreven door: Elmay Claassen

~

Tijdens De Kunstopdracht dompelen beginnende kunstenaars zich onder in kunst in het publieke domein en maken zij kans een praktijkopdracht in de wacht te slepen. Binnen het traject staat de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer centraal. 28 jonge makers meldden zich in het najaar van 2022 aan voor deze editie, die georganiseerd werd door Kunstloc Brabant in samenwerking met KOP en Gemeente Breda. Veertien makers werden geselecteerd en toegelaten. Zij kregen diverse workshops gericht op ondernemerschap, publieksbereik, financiering, projectplan schrijven en beheer&behoud. Vervolgens pitchten zij hun ideeën voor een kunstwerk in het Boeimeerpark aan een kunstcommissie.

13946
Het winnend ontwerp van Bobbi, fotograaf: Joost van der Velden
~

Een leerzaam traject

Bobbi studeerde in 2022 af aan de Bredase kunstacademie St. Joost. “Ik werk voornamelijk met keramiek, omdat ik het een geweldig materiaal vind om mee te werken”, vertelt ze, “Het biedt kansen om driedimensionaal werk te maken en kleine grapjes toe te voegen. Ik hoop met mijn werk mensen een lach op hun gezicht te toveren en toeschouwers de waardering voor de kleine, gelukkige momenten te laten voelen.” 

 

"Ik zie voor me dat mensen vertraagd, in bijna oneindig laagland, samen liggen. Zich omringen door water en weer verwonderen over het alledaagse." Bobbi Cleij
~

Tijdens Bobbi’s afstudeerexpositie was iemand van de gemeente Breda aanwezig. Zij wees Bobbi op de open call voor De Kunstopdracht. “Zij vond dat mijn werk zich goed leende voor het publieke domein.” De pas afgestudeerde maker werd geselecteerd en nam deel aan de workshops. “Ik heb ontzettend veel geleerd, de workshops waren heel praktisch van aard. Hoe maak je een overtuigende pitch? Hoe maak je een schetsontwerp? Hoe maak je een begroting en een planning? Dat soort praktische zaken heb ik niet geleerd op de kunstacademie. Daarnaast vond ik het heel leuk om zoveel andere kunstenaars te ontmoeten.” Naar aanleiding van de workshops maakte Bobbi het schetsontwerp van haar ‘drijvende figuur in water’. “Tijdens ons eerste bezoek aan het park hoorde ik dat er kans is dat een deel van het park onder water loopt. Dat sprak direct tot mijn verbeelding. Ik zie voor me dat mensen vertraagd, in bijna oneindig laagland, samen liggen. Zich omringen door water en weer verwonderen over het alledaagse.” 

De stem van de omwonenden

 

Uiteindelijk wordt het schetsontwerp van Bobbi geselecteerd als één van de drie finalisten, samen met de ontwerpen van Felipe van Laar en Fenna Koot. Zij presenteerden hun ontwerpen nogmaals aan een kunstcommissie. “Ik kan heel zenuwachtig zijn voor een pitch, want wat je maakt is heel kwetsbaar. Je geeft iets van jezelf bloot. Ik heb tijdens de workshops geleerd hoe ik het dicht bij mezelf kan houden en toch overtuigend kan maken. Dat was heel waardevol en heb ik meteen in de praktijk gebracht.”  

De stem van de omwonenden

Deelnemers van De Kunstopdracht bekijken een kunstwerk in een park in Breda

~

Twee omwonenden van het Boeimeerpark, Gerard van den Berg en Berry van Gerwen, waren onderdeel van de commissie. Zij zijn tevens de drijvende kracht achter de nieuwe beeldenroute. Gerard: “Het werk van Bobbi is heel eigenzinnig. Met de combinatie van haar ontwerp en de bijbehorende poëtische omschrijving trok ze de hele commissie over de streep. Wij zijn heel enthousiast over deze toevoeging aan de beeldenroute.”  

"Ik word vanuit alle hoeken goed begeleid. Dit is een vliegende start van mijn beroepspraktijk." Bobbi Cleij
~

Een vliegende start

 Als alles volgens planning verloopt, wordt het beeld van Bobbi in september in het Boeimeerpark geplaatst. Bobbi: “Tot nu toe ben ik veel bezig geweest met het maken van een plan. Ik heb met veel betrokkenen gesproken en heb onderzoek gedaan naar het plaatsen van werk in de openbare ruimte. Je moet met veel meer dingen rekening houden, want je werkt op een grotere schaal.” Keramiekatelier Struktuur 68 en Luigi Zuliani, uitvoerder van beelden in de openbare ruimte, ondersteunen Bobbi tijdens het proces. Berry en Gerard zijn ook erg betrokken. “Ik word vanuit alle hoeken goed begeleid en leer hoe ik met al die partijen kan samenwerken. Dit is een vliegende start van mijn beroepspraktijk.”   

 

 

Vooralsnog is het werk van Bobbi het enige nieuwe beeld binnen de route. De andere beelden zijn herplaatst omdat ze elders in Breda in de weg stonden. Berry: “We zijn nog volop bezig met de ontwikkeling van de nieuwe beeldenroute en willen ervoor zorgen dat voorbijgangers ook context bij alle beelden krijgen. Het beeld van Bobbi past prachtig binnen de huidige tijdsgeest en vormt daardoor een mooi geheel met de andere beelden. Het draagt absoluut bij aan de omgevingskwaliteit van het park.”  

 

Bobbi kan ook niet wachten tot haar beeld in het park te bewonderen is. “Dit traject was een sprong in het diepe, maar het is een cadeau dat ik al deze kennis en ervaring nu op zak heb. Als het beeld er straks is, wil ik graag nadenken over hoe we nóg meer inwoners van Breda bij de beeldenroute kunnen betrekken!” 

13945

Het winnend ontwerp van Bobbi, foto: Joost van der Velden

Stichting KOP zocht Bobbi op bij Keramiekatelier Struktuur 68

De Kunstopdracht

In Brabant zijn we ervan overtuigd dat het de moeite waard is om structureel in talentvolle makers te investeren. Het zorgt voor een betere positie van makers en een sterkere kunst- en cultuursector. Daarom organiseert Kunstloc Brabant jaarlijks De Kunstopdracht.

De Kunstopdracht

Elmay Claassen

Freelance redacteur en tekstschrijver
Elmay Claassen