gevoed door Kunstloc Brabant
~

Doet de Bibliotheek tegenwoordig ook aan festivals? Jawel. Met een goed gevulde boekenkast nam de Pop-up Bibliotheek afgelopen weekend een werelds plekje in op Festival Mundial in de Tilburgse Spoorzone. Festivalgangers konden er rondkijken en wie geïnspireerd raakte, pikte een boekje mee. Netjes geregistreerd in de mobiele uitleen, uiteraard. Marianne ging kijken en vroeg bezoekers wat zij vinden van deze vernieuwende actie.

Je zou er zomaar voorbij lopen. Precies om het hoekje van de LOC-loods staat een culturele apotheek waar mensen terecht kunnen voor een sessie bibliotherapie. Boeken staan er tussen de potten en flessen met geheime brouwsels. Tegen de achterwand een bescheiden mobiel uitleenmeubel, de black box van de Bibliotheek. Op de camping van Mundial staat tevens een ruilbibliotheek, waar mensen hun eigen boek kunnen inruilen voor een gelezen exemplaar van een andere festivalbezoeker. Een beproefd recept dus?

De Pop-up Bibliotheek, ontwikkeld door de Brabantse Netwerkbibliotheek en de Bibliotheek Midden-Brabant, is een zwervend uitleenmeubel, te plaatsen bij om het even welk evenement. Op het Brabants Science Festival in april vulde de Bibliotheek Midden-Brabant de kast voor de jeugd met boeken en films over het heelal, proefjes, techniek, denksport en kunst. En in mei verscheen de Pop-up Bibliotheek in 't Rondeel te Woudrichem. In combinatie met de simulatiecabine van Into D'mentia, zorgde Bibliotheek Altena op locatie voor een ruime collectie rondom het thema Dementie.

5925
~

'De bieb komt naar je toe!'

En nu dus op Mundial. Een logische keuze, omdat de Bibliotheek in de nabije toekomst naar de Spoorzone verhuist. Volgens Bijke Aarts, Productmanager lezen bij Bibliotheek Midden-Brabant, is het de eerste keer dat men zich aan zo'n groot publiek presenteert buiten de muren van de Bibliotheek. Deze festivalbibliotheek is een ideale gelegenheid om de Bibliotheek meer zichtbaarheid te geven en materialen bij een nieuw publiek te brengen. Met de inzet van de culturele apotheek hoopt de Bibliotheek meer bekijks te trekken. Er staat een speciale collectie voor deze gelegenheid. De voorgeschreven boeken kunnen mensen direct meenemen door ze te lenen in de Pop-up Bibliotheek. En dat doen ze dan ook.

De interessanten

De witgejaste apothekers vallen gelukkig goed op in het kleurrijke spektakel dat Mundial biedt. Naast de balie is met een ziekenhuisgordijn een hoekje afgezet waar cliënten wat meer privacy hebben. Daar roert apotheker Roos van de Wardt dieper in de ziel van de leesbehoeftige. Want het concept mag dan een luchtige presentatie hebben, de dames nemen hun vak uiterst serieus.

Akke Visser en Marije Wilmink staan de mensen aan de balie te woord. Het moest even op gang komen, maar nu loopt het storm. Marleen en dochter Audrey vragen om een opbeurend boek. Marleen is een echte boekenwurm, die wat inspiratie kan gebruiken voor een nieuwe start. Haar recept bevat De onvolmaakten van Tom Rachman (ter relativering), Ode aan de arbeid van Alain de Botton (om te overdenken) en De interessanten van Meg Wolitzer (om je aan te warmen).

De interessanten
De interessanten
~

Boekendokter voor de jeugd

Verscholen achter de boekenrekken is een voorleeshoek voor kinderen, met titels over bang zijn, verliefd zijn en andere aandoeningen waarvoor nog steeds geen remedie bestaat. Misschien dat De Gruffalo wel helpt om je angst te relativeren. Meeleven met Kikker die van verliefdheid niet weet wat hij doen moet om de aandacht van Eend te trekken. Jammer dat de voorleeshoek zo goed verstopt zit. Van de Boekendokter mogen de kinderen ook een boek op recept halen. Voor Senne (13) is dat Wonder, van R.J. Palacio en Kom hier Rosa, van Anna van Praag. Ze houdt wel van dikke boeken. 

Keuzestress

Dion en Danny, twee vrijwilligers van Mundial, willen ook wel zo'n recept. Wat ze dan zoeken? Danny weet het wel: voor zijn maat iets dat hem helpt om 'een mooi meske' te vinden. En voor hemzelf een recept tegen de keuzestress: na de zomer gaan werken of toch een vervolgopleiding? Maar het loket is dicht: of ze over een kwartiertje terugkomen?

Goed, dan wil ik het zelf ook eens proberen. Slaap, van Haruki Murakami moet mij helpen om de slapeloosheid te accepteren en uiteindelijk te verdrijven. En dan Passie, van Jeanette Winterson. Een paradoxaal recept tegen tijdgebrek, want dit is een boek om langzaam te lezen.

Keuzestress

Oranjekoorts

Een jongeman vraagt zich hardop af of ze ook een recept hebben tegen oranjekoorts. Helaas hebben de apothekers net even pauze. Want ze hebben het wel.

Ach, what's in a name. De Pop-up Bibliotheek ofwel de pub. Dat spreekt zéker een ander publiek aan. In oranje!

Meer weten over de Pop-up Bibliotheek? Neem contact op met Yvonne van den Berg, deelprojectleider Pop-up Bibliotheek bij Cubiss via y.vandenberg@cubiss.nl

Oranjekoorts
Oranjekoorts