gevoed door Kunstloc Brabant
~

“Wanneer ik iets moois zie, heb ik de behoefte om dat vast te leggen. Vanaf een hoekje op mijn balkon fotografeer ik elke dag de wolken. Ik heb zo’n klein cameraatje waarmee ik dat doe. Soms zie ik iets moois op televisie en maak ik daar foto’s van. Dat is echt voor mijn eigen plezier”, vertelt Mylène (81).

Geschreven door: Simone Vos

~

“Ik doe het voor mezelf, dat fotograferen. Het is geen bezigheidstherapie hoor, want ik vermaak me prima alleen”, zegt ze. Mylène woont sinds zeven jaar zelfstandig in een appartement van Vitalis Woonzorg Groep in Eindhoven. Doordat ze daar woont, kan ze ook meedoen met de kunstprojecten die Maaike Mul, kunst- en cultuurcoördinator, initieert en opzet met verschillende kunstenaars.

"Ik vind het plezierig om met jonge mensen in gesprek te gaan. En ik vind het belangrijk dat zij zien dat oudere mensen ook nog zelf nadenken en méns zijn." Mylène

“Ik vind het interessant om mee te doen aan die projecten. Nu komen er bijvoorbeeld wekelijks twee studenten bij mij voor het project Encounter”, vertelt ze. Dit project van social designer Joost van Wijmen zorgt voor ontmoetingen tussen studenten en senioren. “De studenten stellen mij vragen rondom bepaalde thema’s. Laatst ging het over ‘tijd’. Dan praten we daar samen over. ‘Wat is tijd eigenlijk?’ Ik heb daar een hele andere kijk op dan zij, dat maakt het interessant. Iedere week behandelen we een nieuw boekje met vragen. Ik vind het plezierig om met jonge mensen in gesprek te gaan. En ik vind het belangrijk dat zij zien dat oudere mensen ook nog zelf nadenken en méns zijn”, zegt Mylène.

“Ik vind het fijn dat Vitalis die projecten voor ons organiseert. Een paar jaar geleden deed ik mee aan Heterdraad. Dat ging over intimiteit; of je op oudere leeftijd nog vrijt, hoe liefde dan is en hoe relaties eruitzien. Daar moet je wel voor open staan. Veel oudere mensen vinden dat maar niks, maar ik wil reflecteren en durven praten over relaties. Door met anderen erover te praten, kom je weer meer te weten over elkaar en jezelf. Ik heb er zelfs nieuwe contacten aan over gehouden”, zegt Mylène. 

12643

Mylène | Door: Marcel de Buck

Enthousiasme delen

Haar voorliefde voor kunst zit er al van jongs af aan in. “Vroeger tekende ik vaak kleine verhaaltjes. Ik schetste wat ik had meegemaakt op school of maakte verhaaltjes over de kat. Ik kom sowieso uit een familie waarbij muziek, sport en onderwijs belangrijk waren. Muziek vond ik erg leuk. Ik ben uiteindelijk het onderwijs ingegaan, want ik had van mijn vader geleerd dat ik ook geld moest verdienen”, zegt Mylene. “Ik heb al mijn leerlingen leren spelen en zingen, want ik vind dat muziek bij je opvoeding hoort. Daarnaast leerde ik de kinderen tekenen. Als je zelf enthousiast bent over iets, kun je dat goed overbrengen.”

Ook het maken van foto’s deed Mylene vroeger al. “Toen ik 5 was kocht ik een klein fototoestelletje met van die mini-rolletjes. Ik heb inmiddels al veel fototoestellen gehad en ben altijd foto’s blijven maken”, zegt ze. “Ik vind het fascinerend dat ik een moment kan vastleggen. Mijn vriendin Jet zat hier vaak in die stoel bij het balkonraam naar buiten te kijken, naar die wolken. Om te zien waar zij nou naar keek, ging ik ook eens in de stoel zitten. Toen begon ik met het fotograferen van de wolken. Ik wist niet dat ze zo mooi waren. Ik kan er uren naar kijken, hoe de wolken telkens veranderen. Ik blijf me erover verwonderen.”

Enthousiasme delen

Mylène | Door: Marcel de Buck

16 portretten

Om te laten zien wat kunst kan betekenen ter vermindering van eenzaamheid zocht Kunstloc Brabant contact met Brabantse zorgateliers, maatschappelijke instellingen en culturele initiatieven. Zij zetten de kracht van kunst in om te werken aan verbinding, herstel en levensgeluk.

Zij droegen allen iemand voor en deze mensen werden geportretteerd door fotograaf Marcel de Buck en journalist Simone Vos. In totaal maakten zij samen 16 uiteenlopende portretten (de jongste is 18 en de oudste 90 jaar oud) die samen gebundeld zijn in een magazine. Wil je het magazine thuis ontvangen? Schrijf je in. Op MEST publiceerden we eerder al het portret van Richard, DhyanaIvan en Debbie.

Kunstloc Brabant toont het werk van de 16 hoofdrolspelers in de expositie CareFull. Kom kijken en laaf je aan een diversiteit aan beelden, collages, schilderijen, poëzie, muziek en theater. In de expositie is werk te zien van: Abdellatif Elmeslouhi, Liesbeth van Es, Dhyana, Debbie, Wil Hagen, Joop Meeuwisse, Louiza, Ivan Soe, Ria van den Oetelaar, Richard van Poppel, Menes, Mirthe Carprieaux, Coen, Tim Stoop, Mylène en Kris van der Velden. De expositie opende op 11 maart en is sinds 12 maart te bezoeken tot en met 22 mei 2022.

Marcel de Buck

Marcel de Buck

Fotograaf
Simone Vos

Simone Vos

Freelance journalist / communicatieadviseur