Door: René Paré

René Paré, directeur van Eindhoven Maker Faire deelt in zijn column zijn visie op de manier waarop creativiteit ontstaat en verandert door de ontwikkelingen in onze samenleving. Er zit in ieder mens wel een verborgen talent verscholen dat nog niet ‘uit de verf’ is gekomen. Althans dat veronderstel ik op basis van de waarneming dat er een enorme creativiteit loskomt, wanneer er door bijzondere omstandigheden ongebruikelijke oplossingen nodig zijn.
Geschreven door: René Paré
Nieuwe ideeën triggeren
Dat kan in geval van nood getriggerd worden door een overlevingsdrang die diep uit de hersenen komt, ergens in de buurt van de reptielenhersenen vermoed ik. Maar behalve survivalmechanismen die oplossingen aanreiken, zijn er meer triggers die nieuwe ideeën laten ontstaan.
De liefde is er daar één van, die ontegenzeglijk een groot aandeel heeft in de vindingrijkheid van onze grijze cellen. Sla er de literatuur, de cinematografie, de beeldende kunst maar op na… Daarnaast hebben we onlangs een staaltje van creatieve en sociale overlevingsdrang gezien bij de eerste lockdown.

Identiteit laten zien
Als we verder kijken dan de primaire en secondaire levensbehoeften en terecht komen in regionen van metafysische contemplaties, zijn er nog wel meer gebieden te vinden waarin de inspiratie een cruciale rol speelt. De behoefte om onze omgeving naar onze hand te zetten is een evolutionair bepaalde uitdaging waar we stiekem de hele dag mee bezig zijn - bewust of onbewust. Dat is inclusief ons eigen uiterlijk, het lichaam, de kleding, onze kinderen, het huis, de fiets en onze auto.
Onze identiteit en zelfverwerkelijking zien we graag in tastbare vorm verschijnen en we hebben de mogelijkheden om hierin een heleboel zelf vorm te geven. Door het combineren van de juiste aanschaf van producten, maar zeker ook door eigen creatieve producties en modificaties. We schilderen, schrijven, tuinieren, knutselen, gamen en hacken er op los.
Grotere opgaven
Een aantal van de autonome vaardigheden uit de oertijd hebben het tot de 21e eeuw gehaald, op een verrassend niveau en van grote betekenis. Ik noem: kleding maken, koken, voedsel kweken, huisinrichting en spelen. In de huidige vorm spreken we dan natuurlijk van respectievelijk fashion tech, gastronomie, urban farming, interieurdesign, gaming. De innovaties waar nu steeds meer aandacht en energie naar toe gaat, zijn nieuwe concepten en systemen die zich richten op grote maatschappelijke opgaven. Bijvoorbeeld: klimaatverandering, energietransitie, sociale ongelijkheid, ecologisch bouwen en produceren. Daar zien we de echte en serieuze grote uitdagingen voor makers, doeners, uitvinders en ontwerpers.

Door: René Paré
Liefdevol kunst maken
Deze actuele existentiële crisis die onze uiterste creativiteit vraagt en de survivalmechanismen naar boven haalt, is echter niet genoeg zichtbaar en manifest. Hiervoor moeten we veel meer werken aan creatieve disrupties en omgehackte verzuiling. Kunstenaars en wetenschappers moeten samenwerken, hun autonome krachten bundelen en inzetten voor systeemveranderingen en revolutionaire oplossingen.
Iedereen die kansen ziet om de verandering te helpen, kan daarin bijdragen. Iedereen is een maker. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Laten we de kunst van het maken gaan vieren door ons te richten op fijne, warme, vreedzame, duurzame, sociale en liefdevolle activiteiten. Zodat we niet gejaagd worden, maar zen zijn. Zodat we kunnen leven en laten leven. Maak jij het mee?
Eindhoven Maker Faire
Op 25 en 26 september (van 10.00 tot 18.00 uur) kun je op de Eindhoven Maker Faire de beste en leukste creaties en uitvindingen zien! Ontdek de slimste elektronica, bouw een raceauto bij Nerdy Derby, leer coderen, energie opwekken, robots bouwen of 3D-printen. Laat je verrassen door slimme, handige en duurzame oplossingen, waar je alles van te weten kunt komen!
René Paré
Directeur MAD emergent art center