Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

In een tijd waarin er voor de culturele sector veel beperkingen gelden, is er ook ruimte voor nieuwe initiatieven om mensen toch te laten genieten van kunst. In het Brabantse straatbeeld zijn er steeds vaker kunstwerken tot volledige exposities in ramen te zien. Hoe zijn deze initiatieven eigenlijk ontstaan? En wat is het belang ervan ten tijde van corona? MEST ging op onderzoek uit en maakte een tocht langs verschillende initiatieven in Brabant.

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Kunst in leegstaande etalages in Breda

De oorsprong van de raamkunst in Breda gaat jaren terug. Van 1995 tot 2014 huurde de stichting IDFX een etalage in het vroegere station van Breda en voorzag dat van kunst. Vanwege de vernieuwing van het station stopte het project. Sinds deze maand zijn er maandelijks onder de noemer T VIERKANTJE weer creaties te zien van jonge, aanstormende en onbekende makers. Nu op een ander adres, aan de Veilingkade.

Een andere voorloper op het gebied van raamkunst is Oog-en-blik. Sinds acht jaar geven Trix van Dooren en Harry Coolen in samenwerking met kunstenaars kleur aan de binnenstad door creaties te plaatsen in leegstaande etalages. Ze willen hiermee aandacht vragen voor het werk van kunstenaars uit Breda en de omgeving. Een vergelijkbaar plan ontstond bij makelaars in Breda. Zeker toen er als gevolg van de coronacrisis meer leegstaande panden met ‘te koop’ en ‘te huur’ borden bijkwamen. In een brainstormsessie met Merel van der Linden en Merel Mulders van de Gemeente Breda ontstonden er verschillende ideeën om de ramen en etalages op te fleuren.

ikmaakbredamooier | Door: Edwin Wiekens

Wethouder Boaz Adank koos uiteindelijk voor #ikmaakbredamooier; een initiatief waarbij de ramen worden opgevuld met foto’s inclusief QR-codes die leiden naar contactgegevens van de makelaars van de panden. Mulders: “Bredanaars hebben gemeen dat ze trots zijn op hun bestaan. De fotografen weten Breda prachtig vast te leggen. Kunst kan juist nu helpen om mensen te verwonderen en zodat ze even hun gedachten kunnen verplaatsen.”

Verrassende foto’s in de binnenstad

Inmiddels stromen de aanmeldingen binnen, de teller staat op 1.500. Terugkerende thema’s in de beelden zijn de stad, evenementen, dier, natuur en landschap. “De belangrijkste eis is dat het foto’s van Bredanaars zijn die gaan over Breda. Zo is er een luchtfoto van het parkeerdek van het NS-Station in de Lange Brugstraat 33. De foto’s zijn vooral te bewonderen in de binnenstad. Op de wand van het monumentale pand aan de Ginnekenstraat prijken 88 polaroidfoto’s van inzendingen. Mulders: “En op de Ridderstraat 2 is er een scherm waarbij alle inzendingen voorbijkomen alsof het een levendige galerie is.”

Podium voor creatievelingen

Tyrell Kuipers van Ateliers Tilburg zorgt er normaal voor dat creatievelingen een ruimte kunnen huren, vanwege de pandemie was ze genoodzaakt om nieuwe manieren te vinden. Ze wil kunstenaars en ontwerpers, de kans geven om toch een publiek te bereiken. In samenwerking met de gemeente Tilburg ontstond het idee om de ruiten van het gebouw aan het Stadhuisplein - waar de gemeente straks haar intrede doet - te voorzien van kunstwerken. Kuipers: “Dit is een mooie manier om kunst toegankelijk te maken in een tijd waarin een bezoekje aan een museum even niet kan.” Op posters (die je kunt kopen) zijn verschillende werken te zien; schilderijen, fotografie, textielbewerking en beelden.

Dit is een mooie manier om kunst toegankelijk te maken in een tijd waarin een bezoekje aan een museum even niet kan. Tyrell Kuipers

Kuipers vindt het jammer dat bezoekers nu niet de ‘echte’ confrontatie hebben met de werken. “Maar het doet me deugd dat we dit werk via deze expositie toch aan het publiek kunnen tonen. Kunst moet hen ook in deze tijd bereiken.” Ondanks de huidige situatie blijft Kuipers optimistisch. “We dromen er nog van om met Atelier Tilburg een (online) platform te bieden aan onze huurders. Dit gebeurt momenteel via onze nieuwe website; waar alle makers een eigen pagina hebben. We werken daarnaast aan een grote ontmoetingsruimte voor alle (Tilburgse) makers. Uiteindelijk hoop ik dat we in de toekomst meerdere live exposities kunnen organiseren. De raamexpositie is in ieder geval zeker voor herhaling vatbaar.”

Ateliers Tilburg, stadskantoor

Van slaapkamerraam naar raamexpositie

Sjon Brands en Dorith van der Lee begonnen ver voor de coronacrisis, zo’n drie jaar geleden, al met het organiseren van raamtentoonstellingen onder de naam ‘Metropolitan Museum Tilburg’. Sindsdien zijn er om de twee maanden - in tien ramen van panden in de Stedekestraat - exposities te zien van toonaangevende en onbekende namen uit de Tilburgse kunstwereld.

Brands: “De slaapkamers van onze huizen grenzen aan de Stedekestraat. In de buurt waren destijds de gordijnen vaak gesloten. Daar wilden wij wat aan doen. Vooral omdat ik de wens had om mijn eigen werk te laten zien, begonnen we mijn beelden in onze ramen neer te zetten. Omdat er meteen zoveel enthousiaste reacties waren van voorbijgangers besloten we om de ramen te verbouwen tot sfeervol verlichte tentoonstellingsruimtes.” Met de jaren kwamen Brands en Van der Lee op het idee om ook andere Tilburgers als Ivo van Leeuwen, Nick J Swarth en Martijn de Boer een podium te geven.

Vooral omdat ik de wens had om mijn eigen werk te laten zien, begonnen we mijn beelden in onze ramen neer te zetten. Sjon Brands

Kracht is laagdrempeligheid

Tijdens de lockdown begin maart was er in samenwerking met vierentwintig kunstenaars een speciale expositie te zien bij het Metropolitan Museum Tilburg: de ‘Corona Special’. Van een schilderij van een vrouw die aan huis gekluisterd is tot een wereldbol met daaromheen handen die elkaar stevig vasthouden; bij alle werken stond het thema ‘corona’ centraal. “Tal van onze collega’s zaten opeens zonder inkomsten. Er was verslagenheid alom en kunst zat in de verdomhoek. Wij dachten: we moeten niet in een hoekje kruipen, maar ons laten zien!”

Binnen tien dagen waren er vierentwintig aanmeldingen. Brands merkt dat deze vorm effectief is. Er staan regelmatig groepen mensen voor het raam om de exposities te bewonderen. “De kracht van raamkunst is voor mij laagdrempeligheid. We brengen mensen op een alledaagse en ongedwongen manier in aanraking met kunst die dag en nacht toegankelijk is. Ook voor mensen die schromen om een museum te bezoeken. Dit is belangrijk want kunst is voor iedereen!” Volgens Brands biedt deze vernieuwde vorm ook voordelen voor deelnemende kunstenaars. “Ze hoeven geen investeringen te doen voor expositieruimtes. Hier kunnen ze kosteloos hun werk laten zien. Dat is in deze tijd waarin er onvoldoende fatsoenlijke en betaalbare tentoonstellingsruimtes zijn in Tilburg bijzonder hard nodig.”

Nieuwe mogelijkheden

Ook Linda Köke, projectcoördinator bij Kunstpodium T ging na de lockdown op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor haar platform. Ze hield daarbij ook rekening met de onzekerheid die speelt rondom het ‘wel of niet open kunnen zijn’. “Bij Kunstpodium T zaten we ineens met een gat in de programmering. Dat wilden we graag opvullen met een tof initiatief dat aansluit bij onze doelstellingen rondom talentontwikkeling. Dus begonnen we tijdens de eerste lockdown met online exposities en daarna met enkele raamexposities als aanvulling daarop.” Ze liet zich hiervoor inspireren door onder andere het project WARP van de Tilburgse stichting SEA Foundation dat begin dit jaar ontstond. Steeds mag een kunstenaar een maandlang een expositie verzorgen in de etalage van de stichting aan de Tivolistraat.

Laagdrempelige expositie

Köke beaamt net als Brands dat deze nieuw vorm van kunst bekijken voor veel mensen toegankelijker is. “Die laagdrempeligheid is voor mij de grootste kracht van raamkunst/exposities. Veel hedendaagse kunstplatforms worden als een plek gezien waar je niet snel naar binnengaat. Daar hebben wij ook last van: ons monumentale pand komt best gesloten over. Als we nu op kantoor zijn, zien we dat veel mensen door de ramen kijken. Je haalt letterlijk de drempel weg en brengt de expositie naar de mensen toe. Zo kunnen ze toch van onze exposities genieten. Ik zie dat dit bezoek vaak wordt gekoppeld aan een ‘coronaproof’ wandeling door de stad. Het is een vorm van entertainment en misschien ook van bezinning.” Daar sluit Maria Heerkens - die sinds september stage loopt bij Kunstpodium T - zich bij aan. “Hopelijk durven deze mensen hierdoor de volgende keer ook binnen te kijken naar exposities.”

Je haalt letterlijk de drempel weg en brengt de expositie naar de mensen toe. Linda Köke

Expositie ‘Artists of Color’

Heerkens is de coördinator en bedenker van de raamexpositie ‘Artists of Color’, die nog tot en met 20 december te zien is vanaf de buitenkant van Kunstpodium T. Met deze tentoonstelling krijgen vier makers van kleur een podium. Dit haakt in op het huidige #blacklivesmatter. Er zijn verschillende werken te bekijken op het gebied van textiel, schilderen, fotografie en video. Via de bijhorende speciale QR-codes kom je meer te weten over zowel de kunst als de makers. Heerkens: “In mijn omgeving zie ik veel getalenteerde artiesten van kleur. In de media en musea is de kunstwereld nog enorm wit. Maar Tilburg is een diverse stad en dat mogen we vieren. De expositie is om het gesprek te openen en een nieuwe blik te creëren.” Köke: “Uiteindelijk willen we een meer inclusieve kunstwereld.”

corona

Het publiek vindt langzaam haar weg terug naar de Brabantse theaters

De theaters kampen met een lagere bezetting dan vóór de pandemie. Geldt dat ook voor de theaters in Brabant? En hoe kijken zij naar de toekomst?

19 mei 2022
Het publiek vindt langzaam haar weg terug naar de Brabantse theaters

Afstuderen na een coronastudie: “Ik heb op mijn kamer zitten knutselen”

Drie studenten vertellen over hun opleiding, studeren in tijden van corona, hun afstudeerproject en ambities.

16 mei 2022
Afstuderen na een coronastudie: “Ik heb op mijn kamer zitten knutselen”

Hoe geven Brabantse instellingen jong talent een podium?

Hoe vinden jonge talenten de weg naar de spotlights? Het Noordbrabants Museum, Music Hub Brabant en Sarah Neutkens en Jesse Fischer aan het woord.

5 april 2022
Hoe geven Brabantse instellingen jong talent een podium?

Stemming: De toekomst na corona, hoe wint de cultuursector haar publiek terug?

De toekomst, voorbij corona. Of een toekomst, met corona. In ieder geval moet de cultuursector het publiek weer terugwinnen. En hoe gaan we dat doen?

20 januari 2022
Stemming: De toekomst na corona, hoe wint de cultuursector haar publiek terug?

Digitale innovatie tijdens de pandemie: een blijvend fenomeen

Is de digitale ontwikkeling die de COVID-19 crisis veroorzaakte het begin van een duurzame omgang met digitalisering voor de kunst- en cultuursector?

13 januari 2022
Digitale innovatie tijdens de pandemie: een blijvend fenomeen

Ook kunstenaars hebben perspectief nodig

Directeur Henri Swinkels over de weerbaarheid van makers, kunstenaars en de gehele culturele sector. Ook benadrukt hij het belang van perspectief.

21 december 2021
Ook kunstenaars hebben perspectief nodig

Ouderen aan de maak met projecten ontstaan door corona

Corona inspireerde om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan met creativiteit. In de eerste lockdown ontstonden verschillende initiatieven.

6 december 2021
Ouderen aan de maak met projecten ontstaan door corona

Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Pien Kuijpers

Voor Brabantse afstudeerders zag het laatste jaar er wel iets anders uit. Hoe ging dat? Afstuderen in coronatijd? Pien Kuijpers vertelt erover.

7 september 2021
Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Pien Kuijpers

Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Pau Li Liem

Voor Brabantse afstudeerders zag afstuderen vanwege de pandemie er dit jaar wat anders uit. Hoe ging dat? En wat zijn de plannen? Pau Li Liem vertelt.

30 augustus 2021
Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Pau Li Liem

Een maand na de heropening van de culturele sector: een terugblik

Museum Jan Cunen, Muziekgebouw Eindhoven, en Kaia Vercammen, danser bij de Stilte, vertellen over de heropening van de culturele sector.

13 juli 2021
Een maand na de heropening van de culturele sector: een terugblik

Blog: Cureren in coronatijd: terug naar de tekentafel

Junior conservator bij het Noordbrabants Museum, Charlotte Hoitsma, neemt je mee in het conservatorschap en in hoe ze in coronatijd te werk gaat.

8 juli 2021
Blog: Cureren in coronatijd: terug naar de tekentafel

De festivalformats van STRP, Boulevard en Festival Cement

Festival Cement, STRP, en Boulevard Festival delen hun ervaring met de (on)mogelijkheden van het organiseren van een festival tijdens een pandemie.

6 juli 2021
De festivalformats van STRP, Boulevard en Festival Cement

Column: De rol van kunstvakdocenten in de pandemie

Wat is de invloed van de pandemie op het werk van kunstvakdocenten? Docent en onderzoeker Mirjam van Tilburg bespreekt het in haar column.

1 juli 2021
Column:  De rol van kunstvakdocenten in de pandemie

Kunst de wijk in brengen. Wat levert dat op?

Project Studio Linie is opgezet om de kunst die gemaakt is bij Witte Rook naar de wijk te brengen. Lees in deze blog hoe dat ging in Breda.

15 juni 2021
Kunst de wijk in brengen. Wat levert dat op?

Stemming: Essentieel, de kunstenaars, de culturele instellingen en de politiek

Documentalist Ton van der Linden onderzoekt in deze Stemming de verhouding tussen kunst, culturele instellingen en politieke uitingen.

10 juni 2021
Stemming: Essentieel, de kunstenaars, de culturele instellingen en de politiek

Foto-expo ‘wat kunnen we doen?’: de corona-ervaring door de ogen van kunstenaars en ziekenhuispersoneel

Mariëlle en Fides Lapidaire's expo in het Jeroen Bosch Ziekenhuis laat de corona-ervaring door de ogen van kunstenaars en ziekenhuispersoneel zien.

8 juni 2021
Foto-expo ‘wat kunnen we doen?’: de corona-ervaring door de ogen van kunstenaars en ziekenhuispersoneel

Cultuureducatie als interventie binnen het Nationaal Programma Onderwijs

Het belang van cultuureducatie bij het herstel en de ontwikkeling van het onderwijs tijdens en na corona.

26 mei 2021
Cultuureducatie als interventie binnen het Nationaal Programma Onderwijs

Puzzelen met programmering - Cultuur in tijden van corona

Hoe passen culturele instellingen de stukjes van de programmapuzzel in elkaar? Theater de Kring, Het Noordbrabants Museum en de Effenaar aan het woord over hun programmering.

13 mei 2021
Puzzelen met programmering - Cultuur in tijden van corona

Stemming: Een-op-een, over kunstbeleving en de omgeving

Hoe is de kunstbeleving veranderd door deze coronatijd? Documentalist Ton van der Linden ging op onderzoek uit.

11 mei 2021
Stemming: Een-op-een, over kunstbeleving en de omgeving

Nieuwe samenwerkingen en omdenken: zo overleven expositieruimten de coronatijd

Hoe gaan expositieplekken in Brabant om met deze roerige tijden? En hoe kijken ze terug op afgelopen jaar? Vier culturele hotspots aan het woord.

4 mei 2021
Nieuwe samenwerkingen en omdenken: zo overleven expositieruimten de coronatijd

Jungle by Night in coronatijd in 013: ‘Positief gestemd, negatief getest’

Hoe is het om naar een testevenement in coronatijd te gaan? Simone Vos ging met een negatieve coronatest op zak naar Jungle by Night in 013.

28 april 2021
Jungle by Night in coronatijd in 013: ‘Positief gestemd, negatief getest’

Lichtpuntjes in duistere coronatijden voor Richard van Kruysdijk

Welk effect heeft de coronacrisis op muzikant en visueel artiest Richard van Kruysdijk? Richard over zijn project Dead Lights en meer lichtpuntjes.

16 maart 2021
Lichtpuntjes in duistere coronatijden voor Richard van Kruysdijk

Gevolgen van de coronacrisis voor de Brabantse cultuursector

Onderzoek onder culturele instellingen, kunstenaars, makers en cultureel ondernemers en Brabanders.

12 maart 2021
Gevolgen van de coronacrisis voor de Brabantse cultuursector

Brabant bezorgd over gehavende culturele sector

Veel Brabanders maken zich zorgen over de culturele sector. Terecht, want uit onderzoek blijkt het een van de hardst getroffen sectoren te zijn.

9 maart 2021
Brabant bezorgd over gehavende culturele sector

Hoe maak je een film in coronatijd?

Sex Sells is een van de eerste korte fictiefilms die geproduceerd werd aan de hand van het COVID-19 protocol voor de audiovisuele sector. Hoe was dat?

28 januari 2021
Hoe maak je een film in coronatijd?

Hoe is het nu met…de Stilte, de Verkadefabriek en De Pont?

Hoe kijken Alex Havadi-Nagy (de Stilte), Karlijn Gerritsen (de Verkadefabriek) en Hedwig Zeedijk (De Pont) terug op de afgelopen maanden?

20 januari 2021
Hoe is het nu met…de Stilte, de Verkadefabriek en De Pont?

De opkomst van raamkunst in Brabant

In het Brabantse straatbeeld zie je steeds vaker kunstwerken en volledige exposities in ramen. MEST maakte een tocht langs verschillende initiatieven.

17 december 2020
De opkomst van raamkunst in Brabant

Deel je ervaringen met de coronacrisis

Voor het onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis willen we dieper in gesprek met een aantal instellingen, kunstenaars en makers.

15 december 2020
Deel je ervaringen met de coronacrisis

Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Dirigente, fluitiste en maker Vera Hofman wandelde in augustus tweehonderd kilometer door Noord-Brabant en Limburg, onder het mom van Walk & Talk.

26 november 2020
Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

COVID-19: cultuur van verandering, of verandering van cultuur?

Docent/ onderzoeker Marco van Leeuwen beschrijft zes strategieën voor de culturele sector die na de lockdown tot een snelle hergeboorte kunnen leiden.

12 november 2020
COVID-19: cultuur van verandering, of verandering van cultuur?

Onderzoek coronacrisis Brabantse cultuursector

Met een tussentijds onderzoek als aanvulling op de Waarde van cultuur brengen we de gevolgen voor de cultuursector in beeld.

11 november 2020
Onderzoek coronacrisis Brabantse cultuursector

Op maat en afstand: hoe theaters en voortgezet onderwijs in coronatijd samenwerken

Hoe komt, in een tijd waarin theaters en middelbare scholen plannen voor theaterbezoek maken en bijschaven, theater tóch bij de leerlingen?

10 november 2020
Op maat en afstand: hoe theaters en voortgezet onderwijs in coronatijd samenwerken

Signalement: Brabantse makers in tijden van corona

Hoe gaan Brabantse makers om met de crisis? Documentalist Ton van der Linden schrijft erover in zijn maandelijkse column.

16 oktober 2020
Signalement: Brabantse makers in tijden van corona

Een hybride experiment: Playgrounds The Art Department 2020

Dit jaar vond Playgrounds The Art Department plaats in hybride setting. Drie sprekers, die er live bij waren in Eindhoven, vertellen hun verhaal.

15 oktober 2020
Een hybride experiment: Playgrounds The Art Department 2020

Cultuureducatie als middel en doel in coronatijd in gemeente Meierijstad

Hoe gaan intermediairs van Cultuurkade Meierijstad om met de gevolgen van de coronacrisis? En hoe zien ze de toekomst van cultuureducatie?

6 oktober 2020
Cultuureducatie als middel en doel in coronatijd in gemeente Meierijstad

Blog | Het gesprek rondom de dood

Wat kun je zelf doen in deze angstige tijden? Adviseur Atty Bax laat zich inspireren door Dirk de Wachter om het gesprek over de dood aan te gaan.

1 september 2020
Blog | Het gesprek rondom de dood

Crisis en cultureel ondernemerschap

Exposities worden afgelast en galeries sluiten hun deuren. Hoe ga je als kunstenaar te werk in tijden van crisis?

13 augustus 2020
Crisis en cultureel ondernemerschap

Afstuderen in tijden van corona: Fleur van den Akker

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

4 augustus 2020
Afstuderen in tijden van corona: Fleur van den Akker

Afstuderen in tijden van corona: Angelina Stavela

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

28 juli 2020
Afstuderen in tijden van corona: Angelina Stavela

Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

22 juli 2020
Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Op Internationale Sekswerkersdag vraagt Human Rights Tattoo aandacht voor de discriminatie en ongelijkheid waarmee sekswerkers geconfronteerd worden.

18 juni 2020
Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Hoe houd je een mooie theaterbeleving op 1,5 meter afstand?

De magie van een theaterbezoek behouden én zorgen voor een veilige omgeving; voor die uitdaging staan theaters en andere culturele instellingen.

28 mei 2020
Hoe houd je een mooie theaterbeleving op 1,5 meter afstand?

Het 1,5 meter-museum: Hoe ziet dat eruit?

Op 1,5 meter afstand van elkaar naar kunst kijken: vanaf 1 juni is dat het ‘nieuwe normaal’ en mogen musea hun deuren weer openen.

22 mei 2020
Het 1,5 meter-museum: Hoe ziet dat eruit?

Corona protocollen en maatregelen

Overzicht van de verschillende maatregelen, uitzonderingen, protocollen, aanvullende richtlijnen, handboeken, en tips.

19 mei 2020
Corona protocollen en maatregelen

Tussentijdse balans Impactloket op Brabant Cultureel

Culturele instellingen in Noord-Brabant lijden 15 miljoen euro schade, tot nu toe. Emmanuel Naaijkens bevroeg onze adviseur Teun van Irsel over zijn bevindingen.

6 mei 2020
Tussentijdse balans Impactloket op Brabant Cultureel

Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Individuele kunstlessen zijn weer toegestaan, mits je dat met anderhalve meter afstand organiseert. Dat zegde minister Van Engelshoven toe in het cultuurdebat op 28 april.

29 april 2020
Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

De herontdekking van creativiteit

De corona-crisis brengt veel onzekerheid, verdriet en angst. Maar nu al zien we hoeveel creativiteit het in ons losmaakt. We laten een enorme veerkracht zien. En wat opvalt: onze veerkracht drijft op creativiteit.

23 april 2020
De herontdekking van creativiteit

Laat de jeugd vanaf 29 april ook buiten kunst maken!

Maak niet alleen buitensport en -spel, maar ook kunst weer mogelijk voor de jeugd! Die oproep doet het culturele veld aan kabinet en gemeenten in reactie op de versoepeling van de corona-maatregelen.

22 april 2020
Laat de jeugd vanaf 29 april ook buiten kunst maken!

Vloggen, bloggen nu nog urgenter

Er zijn steeds meer mogelijkheden om op een toegankelijke manier ook thuis cultuur tot je te nemen.

9 april 2020
Vloggen, bloggen nu nog urgenter

Brabantse musea bieden troost en vermaak in tijden van corona

Nu de musea vanwege het coronavirus hun deuren moeten sluiten, polste MEST hoe het een aantal Brabantse musea tot nu toe vergaat.

26 maart 2020
Brabantse musea bieden troost en vermaak in tijden van corona

Blog | Hoe stimuleer je creatief thuisonderwijs?

Hadden we ooit verwacht dat zoveel leerlingen tegelijkertijd vanuit thuis onderwijs krijgen? In een week tijd zijn er nog nooit zoveel nieuwe leraren in ons land gestart. Maar lukt het hen ook om de creativiteit van de kinderen te stimuleren?

19 maart 2020
Blog | Hoe stimuleer je creatief thuisonderwijs?

Gevolgen Corona voor impulsgeldenprogramma

Wat zijn de gevolgen van de Coronacrisis op de impulsgelden? Kunstloc Brabant brengt je op de hoogte!

19 maart 2020
Gevolgen Corona voor impulsgeldenprogramma

Corona Impactloket

Wat is de impact van het Coronavirus op de culturele sector? Kunstloc komt met het Corona Impactloket.

18 maart 2020
Corona Impactloket

Kabinet kondigt maatregelen aan om ondernemend Nederland te ondersteunen

Maatregelingen voor ondernemend Nederland verzacht ook pijn in de culturele sector.

18 maart 2020
Kabinet kondigt maatregelen aan om ondernemend Nederland te ondersteunen

Corona steunregelingen

Overzicht van regelingen voor culturele organisaties, ondernemers en zelfstandigen bij overheden en fondsen.

17 maart 2020
Corona steunregelingen

Coronacrisis raakt culturele sector hard

Musea en theaters sluiten hun deuren en culturele evenementen worden en masse afgezegd. Hoe kunnen we het culturele veld steunen in deze tijd?

13 maart 2020
Coronacrisis raakt culturele sector hard

Bijeenkomsten boven 25 personen t/m 16 maart afgelast

Voor Brabant gelden sinds gisterenavond aangescherpte richtlijnen in verband met het Covid-19-virus. Conform deze richtlijnen annuleert Kunstloc Brabant alle bijeenkomsten met meer dan 25 personen tot en met 16 maart. 

10 maart 2020
Bijeenkomsten boven 25 personen t/m 16 maart afgelast