gevoed door Kunstloc Brabant
~

de Stilte danst! Voor en met kinderen. Vanuit Breda brengt de Stilte dans naar scholen en theaters in Nederland en de rest van de wereld. Voor dreumesen, peuters, kleuters, kinderen, adolescenten, ouders en grootouders. Met 12 dansers presenteert het gezelschap jaarlijks 200 voorstellingen, 450 dansduetten en 1100 workshops. Door de coronacrisis zijn 100 voorstellingen, 150 duetten en 500 workshops gecanceld. Vier dansers vertellen ons hoe het met ze gaat, nu ze noodgedwongen thuis zitten.

Donna Scholten

Helaas zijn er bij ons veel voorstellingen afgezegd of verplaatst naar een volgend seizoen. Ik mis het repeteren en ons publiek. Hoe dan ook is het belangrijk positief te blijven en uit te kijken naar het weerzien, de shows, de tours en ons 25jarig jubileum in september!

Donna Scholten
~

Om mezelf in deze tijd fit en in vorm te houden, sta ik elke dag op tijd op, alsof ik naar mijn werk zou gaan. Ik neem een goed ontbijt zoals havermout met fruit en noten. Elke dag is anders, net waar mijn voorkeur naar uitgaat. Ik volg een ballet barre online van Paola Ghidini of Tamara Rojo. Een andere dag leg ik m’n yoga mat neer en doe ik mijn eigen oefeningen, wat een combinatie is van stretches, gewichten en dans combinaties in een ruimte van 2×2 vierkante meter. Soms best lastig!

Bij deze oefeningen heb ik een afspeellijst gemaakt op Spotify, dat heet, “Stay in shape”. Met muziek van onder andere Bonobo, Tez cadey, Disclosure en Kruangbin. Door de muziek krijg ik motivatie voor de workout! Je conditie op pijl houden in een kleine ruimte is heel moeilijk en daarom ga ik weleens hardlopen of wandelen. Zo krijg ik frisse lucht binnen en vitamine D. Wat mij verder bezig houdt, is de cursus ontwikkelingspsychologie die ik ben gestart sinds dat we thuis zitten. Ik heb nu veel tijd om te studeren en maak daar graag gebruik van.

De avonden zijn verschillend. Ik kook graag samen met mijn vriend en met mooi weer eten buiten op ons balkon. We spelen een spel zoals; Unstable unicorns of we kijken een serie. Films en series die nog op mijn lijst staan; Magical Andes, Marley, Le bazar de la Charite, Roma, Lion, Concussion en The Coldest game. Veel contact houden met vrienden en familie vind ik belangrijk. Ook zij helpen je door deze tijd. Positief blijven denken is nu mijn motto!

Alex Havadi-Nagy

Het voordeel aan deze moeilijke tijden is dat veel organisaties snel hebben geschakeld met betrekking tot het internet. Het zijn zware tijden en de online wereld is zeker niet te vergelijken met de ‘echte‘ wereld, maar het internet biedt wel mogelijkheden.

Alex Havadi-Nagy
~

Soms volg ik een balletles van het nationaal ballet of een yoga les om in shape te blijven. Als ervaren danser kan ik uit een breed aanbod kiezen om mijn lichaam te onderhouden. Ik heb mijn gewichten, skeelers, skateboard, sportschoenen en andere toestellen van de zolder gehaald. De tafel heb ik aan de kant geschoven en mijn bar gebruik ik als ‘barre’ zodat ik balletoefeningen kan doen. Als ik nog niet genoeg bewogen heb, ren, speel of stoei ik met mijn 2 kinderen.

~

Ik zie nu al een beetje op tegen de spierpijn die ik ga hebben als we weer echt beginnen. Want je gebruikt je lichaam en je spieren intensiever wanneer je ‘echt‘ danst en de ruimte gebruikt.

Kaia Vercammen

Woensdag 18 maart 2020 kondigde de Stilte aan dat dit voorlopig onze laatste werkdag zou zijn. Het corona-virus dwingt ons allen afstand te nemen van elkaar, fysiek contact te vermijden en het contact met personen buiten je gezin te beperken.

Kaia Vercammen
~

Met veel begrip voor de situatie nemen we deze maatregels in acht. “6 april gaan we er weer voor, blijf in shape, zodat we over 3 weken de draad weer kunnen oppikken”. Met deze woorden verlieten we onze dansstudio.

Ondertussen zijn we week 3 al ver voorbij. Veel voorstellingen zijn gecanceld. Zo stond in mijn agenda: dinsdag 7 april 2x voorstelling De Ontspoking in Oosterhout. Maar ik zit thuis, in mijn verbouwde huiskamer. De salontafel en fauteuil hebben plaats gemaakt voor ruimte om te bewegen, een yogamat, een yogablok, een fitball en alle andere tools die ik in huis heb om met mijn lijf aan de slag te gaan. Wij zitten thuis, maar zitten niet stil!

Dansers zijn gedisciplineerde wezens. Mijn dagindeling bestaat uit een yogales, fysio-oefeningen en een online dansles. Ik mis het contact met mijn publiek, de gezonde spanning voor de voorstelling, het creatief aan de slag gaan in de studio en mijn inspirerende collega’s.

Wiktoria Czakon

Danseres Wiktoria Czakon geeft haar dagelijkse training op een creatieve manier vorm. Wiktoria maakt video’s met het doel om haar lichaam en creativiteit in vorm te houden. Voor iedere video denkt ze na over de setting, rekwisieten, kostuums en dans technieken.

Wiktoria Czakon

Wil je een berichtje achterlaten voor gezelschap de Stilte? Schrijf hier in het gastenboek!

de Stilte

Dansgezelschap