gevoed door Kunstloc Brabant
~

Ieder kind moet in aanraking gebracht worden met dans. Vanuit die rotsvaste overtuiging begon de Stilte 25 jaar geleden met dansvoorstellingen in gymzalen van Friesland tot Limburg. Met bouwlampen, een balletvloer en een decor deden we ons uiterste best de basketbalring weg te dringen. We trotseerden té koude ruimtes, sjouwden en bouwden samen met dansers en technici en kregen het bij voortduring aan de stok met conciërges. Al vroeg hoopten we op betere tijden en betere omstandigheden.

– Geschreven door Jack Timmermans 

~

In 2006 stopten we resoluut met deze misère, met alle risico’s van dien. Het aantal speelplekken bestond namelijk voor 80 procent uit gymzalen. In ‘het beste uit het bestaande halen’ hadden we de bodem bereikt. Wie kwaliteit wil kan geen genoegen blijven nemen met de omstandigheden. Gelijktijdig met deze stap besloten we de grens over te trekken, op naar een groter netwerk.

3543

De Kartonbewoners | foto: Hans Gerritsen

~

Nu de Stilte vanaf 2021 een plek heeft heroverd in de landelijke Basisinfrastructuur, blikken we vooruit. Wie de toekomst betreedt, laat het verleden van 25 jaar de Stilte niet achter zich, maar neemt het mee. Voor een gezelschap met groei en ontwikkeling als leidende gedachte, is de toekomst een proces. Een proces van groeiend inzicht; een proces van ontdekken.

Dans van het hoogste niveau, muziek van klasse, kleine voorstellingen, grote producties. Intimiteit voor de kleinsten, groot formaat voor oudere kinderen. Dat biedt de Stilte.

In een tijdperk van protocollen, formats en methodes volhardt de Stilte in producties die vragen en nieuwe werkelijkheden oproepen en de zintuigen prikkelen. We presenteren het raadsel, en niet de oplossing.

Het voorspellen van de toekomst laten we over aan de waarzegger. Voor de Stilte is de toekomst een sprong in het licht. Zeker, we gaan nieuwe uitdagingen aan. De allerjongsten worden doelwit, grote multidisciplinaire producties staan op de rol en we willen nog meer blikopener zijn voor ‘iedereen’. We gaan ons internationale terrein vergroten, gastchoreografen aantrekken en samenwerkingsverbanden uitbreiden. We bouwen verder op ons geestelijke en materiële erfgoed dat zich toelegt op de mens, die poogt zichzelf en de ander te leren kennen in zijn handelen, voelen en denken.

3544

De Ontspoking | foto: Hans Gerritsen

Geboren worden, sterven, opnieuw geboren worden en onophoudelijk vooruitgaan, dat is de wet. Allan Kardec
Jack Timmermans

Jack Timmermans

Artistiek leider en choreograaf de Stilte