gevoed door Kunstloc Brabant
~

Elk jaar in oktober komen zo’n 350.000 mensen uit binnen- en buitenland naar Eindhoven voor Dutch Design Week (DDW). Niet alleen om werk van jonge én meer gevestigde talenten te bewonderen, maar vooral ook om de toekomst van het Nederlands ontwerp te ontdekken. Kenmerkend voor DDW is het grote aantal deelnemers dat zich bezighoudt met de positieve bijdrage die ontwerp kan leveren aan onze toekomst. Wat kun je als ontwerper betekenen voor een betere, duurzame of minder eenzame wereld? In dit artikel licht Jip Bierkens een aantal (Brabantse) ontwerpers of ontwerpcollectieven uit die zich tijdens DDW op dit vraagstuk richten.

- Geschreven door Jip Bierkens

~

Midden in de Strijpse bossen ligt het oude militaire complex waar BioArt Laboratories is gevestigd. Deze organisatie is in 2011 opgericht door Jalila Essaïdi en biedt ondernemers en wetenschappers toegang tot een bio-technologisch laboratorium en de instrumenten en kennis van zowel de biowetenschappen als de creatieve industrie. De expo van BioArt Laboratories tijdens DDW, Symbioscene Forest, laat zien wat ons ecologische en evolutionaire denken zegt over de onderlinge verbondenheid van het leven en alle levende wezens. Welke invloed heeft ons handelen op klimatologische, biofysische en evolutionaire processen? En hoe kunnen ontwerpers én biowetenschappers zich inzetten om met technologie te werken aan een betere, schonere en sociaal-gerechtvaardigde wereld?

Een ander project dat de betekenis van het ‘mens zijn’ onderzoekt, is Homo Sensorium van Baltan Laboratories, tijdens DDW te zien bij Natlab. Door zich te focussen op zintuiglijke waarneming onderzoeken zij de vervagende grenzen tussen het synthetische en het organische, tussen gevoel en perceptie, tussen mens en machine. Zo wordt er in het ‘Brainwave Wedding Lab’ een hightech trouwritueel uitgevoerd, waarbij twee geliefden elkaar een kus geven en hun hersengolven worden geregistreerd in eigen 3D-geprinte trouwringen.

3928
~

Voor De StraatMakers reden Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk van Atelier NL wekenlang met hun bakfiets door Eindhoven, op zoek naar bewoners die wat aarde wilden doneren van hun favoriete plek en hun verhalen daarover wilden delen. Dit resulteerde in een steeds groeiend archief van honderden bodemmonsters die worden bekeken in een onderzoek naar mogelijkheden voor nieuwe bestrating van het centrum van de stad. Daarnaast wil Atelier NL mensen dieper verbinden aan hun woonplaats door stil te staan bij de unieke kenmerken van deze plekken. Het verzamelde materiaal, dat de kleuren, texturen en verhalen van Eindhoven samenbrengt, wordt tijdens DDW gepresenteerd bij Wallstreet op het Stadhuisplein.

3929
~

Je kunt er straks bijna niet omheen; het Biobasecamp door Studio Marco Vermeulen op het Ketelhuisplein op Strijp-S. Het paviljoen bestaat volledig uit “biobased” materialen die conventionele bouwmaterialen vervangen, en draagt daarmee bij aan de reductie van CO2 en stikstof. De makers van het paviljoen zijn dan wel gevestigd in Rotterdam, maar de Brabantse Populieren Vereniging leverde ook een bijdrage aan het project door het Biobasecamp te voorzien van bomen die recent nog aan de A2 bij Boxtel stonden, maar vanwege hun leeftijd en het risico op ontworteling moesten worden gerooid. Door op deze manier meer economische waarde te creëren voor hout in Nederland, kunnen er meer bossen worden aangeplant en kan de Nederlandse bouwopgave bijdragen aan bestrijding van klimaatverandering én aan de kwaliteit van het Nederlandse landschap.

Een echte eye-catcher staat deze DDW op de Markt in Eindhoven, waar TUe het eerste prototype van hun 21 meter hoge GEM tower presenteert. De kleurrijke toren is bedoeld om festivals duurzamer te maken door energie te genereren uit wind, dag- en zonlicht. Afgelopen augustus heeft het zijn debuut gemaakt op het Belgische Pukkelpop en tijdens DDW produceert de Gem Tower 1.0 energie in het Eindhovense centrum.

3927
~

Tot slot is de haast apocalyptische expo van Manifestations, waar ontwerpers met een meer technologische achtergrond hun projecten en ethische vraagstukken delen met het publiek, een echte aanrader op DDW. Recent afgestudeerde ontwerpers laten zien dat ontwerp meer is dan functie en vorm, maar ons ook kan laten nadenken over zaken waar wij in de toekomst wellicht mee te maken krijgen. Een voorbeeld hiervan is Robotika, de Nanny Robot van Joaquin Fargas, een griezelig kindermeisje (in de vorm van een robot). Zou jij je baby in haar armen leggen?

Dutch Design Week vindt plaats van 19 tot 27 oktober op 110 locaties in Eindhoven. Benieuwd welke ontwerpers er allemaal op DDW te zien zijn? Bekijk het programma op de website of koop hier meteen je kaartje. Ook dit jaar zijn er weer veel makers en initiatieven te zien op DDW waar Kunstloc Brabant bij betrokken is (geweest). Denk aan projecten die een bijdrage uit het impulsgeldenprogramma hebben ontvangen, kunstenaars die Kunstloc geadviseerd heeft, of die deel uitmaken van TalentHub Brabant. Allemaal zeker een bezoek waard! Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk hier voor een overzicht.

Jip Bierkens

Freelance tekstschrijver, Online Marketeer