Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Breaking, popping, hiphop, skaten; de urban culture in Brabant is ‘here to stay’. Er is veel talent en deze talenten hebben een grote voorbeeldfunctie. “Het is voornamelijk een mannenwereld, maar de vrouwen rukken op. In Team NL zitten drie meisjes die gaan skaten voor de Olympische Spelen en één jongen. De meisjes maken zeker kans op medailles. Bij het breaken komen ook steeds meer meisjes, maar er is zeker nog een empowerment movement nodig. Daar is onder meer Dewi van Maaren druk mee bezig”, vertelt Ruth Giebels (Kernteam Urban Ambitie Brabant). Dewi en twee andere vrouwen uit de urban scene, delen hun ervaringen.

Geschreven door: Lisa Habets

De urban scene in Brabant

De Brabantse urban scene ontwikkelt zich met name op het gebied van evenementen en talentontwikkeling, zowel op nationaal als internationaal niveau. Dankzij het Brabantse Urban Platform (B5UP) wordt er nauw samengewerkt tussen verschillende organisaties. “In Brabant heerst er een echte ondernemingsgeest in de urban scene. Binnen de verschillende disciplines van dans, sport en cultuur gebeurt van alles en loopt er veel talent rond”, vertelt Dewi.

Jam de la FEM

Dewi is opgegroeid in Den Bosch en altijd actief geweest in de dansscene. “De afgelopen jaren heb ik me vooral ingezet voor de urban dansscene en verschillende initiatieven opgezet zoals het breakdance platform Stichting Nederlandse Breaking League (NBL) en Stichting DUKEBOX, het urban productiehuis van Den Bosch. Daarnaast ben ik initiatiefnemer van de vrouwenmovement Jam de la FEM, het Brabantse urban, dans en sport festival BST Connection en de multidisciplinaire urban dansvoorstelling wyzer.” Momenteel werkt ze bij de Gemeente ’s-Hertogenbosch als consulent Sport & Bewegen.

Chiara Riboch is ook actief in de urban scene. Ze woont in Tilburg en werkt als jongerenwerker. “Ook ben ik aangesloten bij Goldfished, een platform voor jonge ondernemers in de creatieve industrie. En sinds vorig jaar ben ik bestuurslid bij de Hall of Fame”, vertelt ze. Oorspronkelijk kwam Chiara in aanraking met de urban sportscene via breakdancen en later hiphop. Ze heeft een tijdje een eigen dansschool gehad waarmee ze veel theatershows maakte.

“Zo kwam ik erachter dat ik goed ben in organiseren en interdisciplinair werken. Ondertussen heb ik een hoop ervaring in het commerciële veld op het gebied van fashion, kunst en design en heb ik veel projecten georganiseerd zoals netwerkbijeenkomsten voor urban culture makers.” Voornamelijk de urban sports zoals skaten en BMX zijn volgens haar bekend bij het bredere publiek in Brabant. “Alhoewel de meer creatieve kant van urban zoals fotografie, video, mode en dans ook steeds groter wordt. Dit is de hoek waar over het algemeen meer vrouwen actief zijn”, vertelt ze.

Urban voor de vrijheid

Waarom urban? Daar hoeft Nina Dumoulin niet lang over na te denken: “De vrijheid! De ruimte om je eigen ding te doen en je eigen kunst te beoefenen.” Nina komt oorspronkelijk uit Maastricht, maar verhuisde in 2010 naar Eindhoven voor haar studie communicatiemanagement. “Ondertussen danste ik heel veel, voornamelijk in de wedstrijd hiphopwereld. Ik zat in verschillende dansgroepen maar voelde dat ik mijn kennis in de verschillende urban stylen wilde verbreden.” Zo kwam ze in 2013 terecht bij Dynamo Eindhoven.

“Dit heeft een grote rol gespeeld in mijn ontwikkeling, hier liepen de mensen rond die ik nodig had om verder te groeien.” Tussen 2015 en 2020 is ze actief geweest als marketeer in de urban wereld. “Ik heb gewerkt voor EMOVES, Urban Dansdagen en Dynamo. Momenteel ben ik vooral bezig met creatie en als uitvoerend danseres.”

Ook voor Chiara speelt de vrijheid binnen de urban scene een belangrijke rol: “Voor mij staat voorop dat ik zelf dingen wil creëren en dat ik kan zijn wie ik wil. Daarnaast hou ik van het feit dat urban altijd innovatief is, het blijft zich ontwikkelen en groeit echt mee met de tijd.” Dewi herkent dit: “Binnen de urban scene heerst er een ‘Each one Teach one’ mentaliteit. Er zijn er altijd mensen die hun kennis met je willen delen en je verder proberen te helpen. Iedereen heeft de beste bedoelingen om de cultuur samen door te ontwikkelen.” 

'De urban scene is inderdaad een mannencultuur, vrouwen zijn in de minderheid. Toch heb ik me daar nooit bedreigd door gevoeld' Nina Dumoulin

A men’s world

De urban scene vertrekt dus vanuit respect hebben voor elkaar en elkaars talenten. Toch is de urban scene vooral een mannenwereld. “Er heerst inderdaad een mannencultuur, vrouwen zijn in de minderheid”, vertelt Nina. Maar hier heeft zij zich nooit bedreigd door gevoeld. “Dat komt vooral door de goede sfeer die er heerst onderling. Ik vind het wel jammer dat er weinig vrouwen aan de top staan. Bijna alle urban stylen zoals breakdance, popping en house worden overruled door mannen.” Dewi beaamt dit: “Klopt, dit zie je ook terug bij juryleden, Dj’s en MC’s tijdens urban evenementen. De afgelopen vijf jaar merk je wel dat organisatoren heel bewust de keuze maken om een divers jurypanel op te zetten.”

Ook binnen dansevenementen zijn er steeds vaker aparte categorieën voor mannen en vrouwen. Toch is dit voornamelijk te danken aan vrouwen zelf die dit onder de aandacht hebben gebracht. Je moet als vrouw dus sterk in je schoenen staan. “In de urban scene heerst een redelijke machocultuur. Je ziet dat vrouwen daardoor soms wat meer op de achtergrond staan. Het is niet voor niets dat er pas sinds 2016 een NK skaten voor vrouwen bestaat”, vertelt Chiara. Wat voegen vrouwen nu toe aan de urban scene?

Female touch

“Neem bijvoorbeeld breaken, dat is over het algemeen een en al testosteronbom, mannen die het uitvechten op de dansvloer. Mij gaat het veel meer om de uiting zelf en ik denk dat vrouwen daarin echt een verrijking kunnen zijn”, legt Chiara uit. Ze is van mening dat vrouwen zich niet moeten laten intimideren door de machocultuur en mogen staan voor wat zij denken dat goed is. “Vrouwen hebben de potentie om iets anders los te maken dan wat er tot nu toe gebeurt.” Nina is het hier mee eens: “Vrouwen voegen een bepaalde female touch toe aan dance battles, dat zit ‘m vooral in de vriendelijkheid en de openheid. Natuurlijk kan ik ook genieten van een wat agressiever breakevent, maar het kan ook te ver doorslaan.’

Toekomstdromen

Chiara is bezig om een productiehuis op te zetten om jongeren en makers van verschillende platformen bij elkaar te brengen. Hierin komen haar passies voor jongerenwerk en de urban scene perfect samen. “Door interdisciplinair te werken hoop ik dat de urban scene toegankelijker wordt voor jongeren die in de huidige scene hun weg niet weten te vinden.” Ook Dewi zit niet stil: “Ik zou graag iets betekenen bij de urban sporten die nu Olympisch worden. Deze disciplines zijn ontstaan op straat en hebben een bottom up structuur qua organisatie. Het zou zonde zijn als de traditionele structuren van de Olympische Spelen ervoor zorgen dat deze disciplines niet op de juiste manier gepresenteerd worden”, vertelt ze.

Podium geven

Nina richt zich vooral op haar werk als maker binnen de waacking community. “Mijn grootste doel is om waacking meer bekend te maken binnen de brede danscommunity en bij een breder publiek. Het is zo’n mooie stijl, dat mag vaker een podium krijgen. ”

Meer weten?

Op de socials van de drie vrouwen, zie je meer over hun projecten en werk. Volg Chiara via Instagram, Dewi via Facebook en Instagram en Nina ook via Instagram.

Lisa Habets

redacteur

Inclusie

Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Nana van Moergestel en Neel Brans, over de bijzondere werkwijze van Dansnest in het project De Ader.

26 maart 2024
Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Drie Brabantse theatergezelschappen vertellen op welke manier ze inwoners betrekken.

26 februari 2024
Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Een gesprek tussen Saskia van Hulten, statenlid van PvdA in Noord-Brabant en kunstenaar Chilton Galimo.

27 december 2023
Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Het Participatiekoor brengt mensen met dementie en mantelzangers samen om te zingen.

19 december 2023
Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kijk mee met organisatie De Vrolijkheid, wat kunstworkshops betekenen voor kinderen en jongeren in een azc!

17 oktober 2023
Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Lisa Habets onderzoekt het verleden van haar Indische voorouders. Voor MESTmag sprak ze met Kim Pattiruhu, Yda Sinay en Storm Boender.

4 juli 2023
Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Breken met oude kleding- en rolpatronen

In de tentoonstelling Nieuwe Patronen onderzoeken Paul van de Waterlaat en Haiko Sleumer het spanningsveld tussen kleding en identiteit.

8 juni 2023
Breken met oude kleding- en rolpatronen

Op naar een pluricultureel Brabant

Mounir Samuel schrijft over hoe kunst- en cultuurinstellingen een positieve bijdrage kunnen leveren aan de grote sociale vraagstukken van deze tijd.

6 juni 2023
Op naar een pluricultureel Brabant

Gehoor vinden bij een doof publiek

Voor doven en slechthorenden zijn er steeds meer initiatieven die (podium)kunsten toegankelijk maken. Vooral bij dans is er nog een wereld te winnen.

28 maart 2023
Gehoor vinden bij een doof publiek

Kunstenaars en nieuwkomers: “We zijn hetzelfde, we hebben alleen allemaal wat anders meegemaakt"

Ons land kent steeds meer nieuwkomers. Hoe is het om een volledig nieuw leven op te moeten bouwen in Nederland? En wat kan kunst hierin betekenen?

24 januari 2023
Kunstenaars en nieuwkomers: “We zijn hetzelfde, we hebben alleen allemaal wat anders meegemaakt"

Bo Diversity, een stichting die strijdt voor diversiteit en inclusie.

Eline Kouwenberg is medeorganisator van inclusief Bredaas festival: SameSame.

27 september 2022
Bo Diversity, een stichting die strijdt voor diversiteit en inclusie.

Stemming: Eerst gendergelijk, dan neutraal

Documentalist Ton van der Linden vraagt zich af hoe het staat met de gendergelijkheid in de beeldende kunst en de theatersector.

20 september 2022
Stemming: Eerst gendergelijk, dan neutraal

Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

Theatermakers zijn als geen ander in staat om groepen mensen met elkaar te verbinden. MEST sprak met vier Brabantse theatermakers.

8 juni 2022
Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

Een aantal ambitieuze Brabantse kunstenaars vertellen hoe zij een positieve impact maken.

19 mei 2022
De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

De kracht van kunst: “Wanneer ik iets moois zie, heb ik de behoefte om dat vast te leggen"

Het vijfde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

17 maart 2022
De kracht van kunst: “Wanneer ik iets moois zie, heb ik de behoefte om dat vast te leggen"

‘Om er voor iedereen te zijn, moeten we zelf ook iedereen zijn’

Willem Twee, poppodium 013, T*Agency en Schouwburg Concertzaal Tilburg over diversiteit en inclusie in de culturele sector. Hoe staat het ervoor?

15 maart 2022
‘Om er voor iedereen te zijn, moeten we zelf ook iedereen zijn’

Blog | En nu actie!

Liesbeth Jans wordt steeds bozer rond 8 maart. Kunstenaars worden uitgenodigd om mee te denken over van alles. En dan?

11 maart 2022
Blog | En nu actie!

Blog | Gemengde salade

Gisèle Mambre was gespreksleider bij het NICE café over kansengelijkheid in cultuureducatie, en schreef daarover deze gastblog.

10 maart 2022
Blog | Gemengde salade

Hoe divers en inclusief is de Brabantse cultuursector?

Tijd voor actie is het allang. Gesprekken en bevindingen van de Werkplaats Op Verkenning.

9 maart 2022
Hoe divers en inclusief is de Brabantse cultuursector?

Blog | Nu! Nu springen!

Adviseur Liesbeth Jans merkt dat de roep om creativiteit en verbeeldingskracht - waar juist de cultuursector in uitblinkt - luider is dan ooit.

25 januari 2022
Blog | Nu! Nu springen!

Blog | Een zoektocht naar antwoorden

Hoe kunnen we werken aan vernieuwing in en met de cultuursector? Adviseur Liesbeth Jans schrijft over deze zoektocht en licht een voorbeeld uit.

9 december 2021
Blog | Een zoektocht naar antwoorden

Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Bestaat de vrouwelijke blik in de kunst? Welke positie hadden én hebben vrouwen in de kunstwereld? Een terug-en vooruitblik op gender(on)gelijkheid.

30 november 2021
Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

Podium en aandacht genoeg voor jong talent in de cultuursector, maar hoe is dat voor de gevorderde makers? Welke ruimte mogen zij innemen?

13 oktober 2021
Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

De verkenners gaan op pad

De eerste verkenners zijn Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Wee Wee en zij starten met het thema Diversiteit & Inclusie.

27 september 2021
De verkenners gaan op pad

Op Verkenning | Diversiteit & inclusie

Hoe kan de cultuursector diverser en inclusiever? Wij vroegen Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Kunta Wee Wee om op pad te gaan met deze vraag.

12 juli 2021
Op Verkenning | Diversiteit & inclusie

De urban scene a man’s world? Of toch niet?

Breaking, popping, hiphop, skaten; de urban culture in Brabant is ‘here to stay’. Drie vrouwen uit de urban scene aan het woord over hun passie.

19 mei 2021
De urban scene a man’s world? Of toch niet?

Musea Bekennen Kleur: hoe gaat het in Brabant?

Musea Bekennen Kleur is een initiatief voor diversiteit en inclusie in de museale wereld. De Pont, Van Abbemuseum en Stedelijk Museum Breda doen mee.

20 april 2021
Musea Bekennen Kleur: hoe gaat het in Brabant?

Culturele pioniers over expressie, innovatie en sociale verbinding

Rinse Staal en Tyrone Tjon a Loi, twee pioniers in de urban scene, vertellen meer over hun boodschap over hoe zij de toekomst zien.

14 januari 2021
Culturele pioniers over expressie, innovatie en sociale verbinding

Stemming: I am deliberate and afraid of nothing

In de maandelijkse column 'Stemming' schrijft Ton van der Linden, documentalist bij Kunstloc Brabant, over diversiteit en inclusie in de cultuursector.

10 december 2020
Stemming: I am deliberate and afraid of nothing

Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Voor zijn nieuwe expositie Power to the models geeft Jan de fotomodellen de macht in handen.

25 augustus 2020
Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Brabantse marketeers verleggen hun grenzen

Een stevigere internationale positie op het gebied van kunst en cultuur in Brabant. Hoe pak je dat aan?

14 juli 2020
Brabantse marketeers verleggen hun grenzen

iktoon: Margriet danst door heel Europa

Margriet heeft het syndroom van Down. Ze doet aan moderne dans en wordt door gezelschappen uit heel Europa uitgenodigd om te dansen.

25 juni 2020
iktoon: Margriet danst door heel Europa

Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Op Internationale Sekswerkersdag vraagt Human Rights Tattoo aandacht voor de discriminatie en ongelijkheid waarmee sekswerkers geconfronteerd worden.

18 juni 2020
Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Met Sexual Healing pakt social designer Nienke Helder het probleem ‘seksuele disfuncties’ aan vanuit haar oogpunt als ervaringsdeskundige..

15 april 2020
Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Trends in events in festivalprovincie Brabant

Duurzaamheid, inclusiviteit, technologie, purpose-driven en een totaalbeleving zijn de trends in onze snelgroeiende festivalprovincie.

6 februari 2020
Trends in events in festivalprovincie Brabant

Zoektocht naar inclusiviteit en diversiteit bij Parktheater Eindhoven

Inclusiviteit realiseren is een constante zoektocht nodig naar ideeën en inzichten, vooral uit noodzaak om te overleven.

19 september 2019
Zoektocht naar inclusiviteit en diversiteit bij Parktheater Eindhoven

Durf jij je nog bloot te geven?

De Brabantse kunstenaar Charissa van Dijk vond een ingenieuze manier om de censuur op naaktheid online te ondermijnen.

27 augustus 2019
Durf jij je nog bloot te geven?

Wat kun je met impulsgelden? Deel 4

Samen met Het Zuidelijk Toneel onderzoekt New Dutch Connections hoe ze jonge vluchtelingen in Brabant met theater op weg kunnen helpen.

29 mei 2019
Wat kun je met impulsgelden? Deel 4

Succesverhalen als inspiratie voor nieuwe Nederlanders

Zeventien jaar geleden kwam Diana J. Banks vanuit Suriname naar Nederland. Ze wilde graag aan het werk, maar liep tegen talloze obstakels aan.

22 november 2018
Succesverhalen als inspiratie voor nieuwe Nederlanders

Jeugdfonds Cultuur Brabant vergroot kansen voor alle kinderen

Sanne Hans, aka Miss Montreal is de nieuwste ambassadeur van het fonds dat kunst- en sportbeoefening mogelijk maakt kinderen en jongeren uit gezinnen die hiervoor te weinig geld hebben. Want ondanks dat Nederland een van de rijkste landen ter wereld is, toch groeien ruim 378.000 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. We nemen een kijkje bij de jonge Mitchell, die het podium mocht delen met de Nederlandse singer-songwriter.

7 november 2018
Jeugdfonds Cultuur Brabant vergroot kansen voor alle kinderen

Dans met kwetsbare jongeren: vier vragen aan Corpo Máquina

Corpo Máquina brengt kwetsbare jongeren op verschillende vlakken in beweging.

7 november 2018
Dans met kwetsbare jongeren: vier vragen aan Corpo Máquina

More Than Refugees: ‘Vluchteling zijn is niet je identiteit’

'More Than Refugees’ is een organisatie die jonge statushouders uit Den Bosch coacht bij de integratie in de Nederlandse samenleving.

5 oktober 2018
More Than Refugees: ‘Vluchteling zijn is niet je identiteit’

Zijn Brabantse musea toegankelijk genoeg?

Om musea toegankelijker en inclusiever te maken, zijn het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum gestart met het project STUDIO i.

22 maart 2018
Zijn Brabantse musea toegankelijk genoeg?

Geef een Toegift: verzacht armoede met een festivalticket

Podiumkunsten? Daar moet iedereen van kunnen genieten. Ook degenen die geen geld hebben voor een toegangskaartje.

20 maart 2018
Geef een Toegift: verzacht armoede met een festivalticket

Nee, bedankt!

Nadat Mabel Zwaan tijdens een concert werd lastiggevallen en dit deelde op Twitter, haakten binnen mum van tijd vier andere vrouwen uit de muziekindustrie aan en ontstond NO THANKS!

30 januari 2018
Nee, bedankt!

Take Me To The Sea

Vier vluchtelingen uit Syrië en drie uit Eritrea vertellen hun persoonlijke verhaal met behulp van poëtische teksten voor de tentoonstelling Take Me To The Sea in het Stedelijk Museum Breda.

22 januari 2018
Take Me To The Sea

Kunst en de acceptatie van transgenders

Hoe kunnen kunstenaars bijdragen aan de acceptatie van transgenders? In dit artikel zetten we zes voorbeelden op een rij.

21 september 2017
Kunst en de acceptatie van transgenders

De nieuwe Brabander: wegwijs gemaakt door bibliotheken en culturele partijen

Bibliotheken en culturele partijen spelen een belangrijke rol in het wegwijs maken van de 'Nieuwe Brabanders'.

18 mei 2017
De nieuwe Brabander: wegwijs gemaakt door bibliotheken en culturele partijen

Kunst als bindmiddel: culturele initiatieven met vluchtelingen

Nu onze samenleving door het vluchtelingenvraagstuk steeds meer polariseert, blijkt kunst wederom een uitermate geschikt middel om uiteenlopende groepen met elkaar te verbinden.

28 juni 2016
Kunst als bindmiddel: culturele initiatieven met vluchtelingen

10 voorbeelden van hoe culturele instellingen super specifieke doelgroepen bedienen

Er zijn steeds meer culturele instellingen die zich op specifieke doelgroepen richten.

4 februari 2016
10 voorbeelden van hoe culturele instellingen super specifieke doelgroepen bedienen

5 dingen die je moet weten over cultureel Brabant, volgens Marleen Hartjes

Maartje Vos-Swinkels vroeg dit keer Marleen Hartjes naar wat zij heeft geleerd over cultureel Brabant in haar functie als projectleider Special Guests bij het Van Abbemuseum in Eindhoven

30 november 2015
5 dingen die je moet weten over cultureel Brabant, volgens Marleen Hartjes

Expats en cultuur: werk aan de winkel

Welke rol kunnen culturele instellingen spelen om expats zich meer thuis te laten voelen? Deze vraag stelt Parktheater Eindhoven zich.

17 maart 2015
Expats en cultuur: werk aan de winkel

6 inspirerende voorbeelden van social innovation

Kristel en Simon zetten een aantal inspirerende voorbeelden van social innovation op een rij.

13 juni 2014
6 inspirerende voorbeelden van social innovation