gevoed door Kunstloc Brabant
~

Met een hele strakke connectie naar The Ruggeds in Eindhoven is Sjoerd Poldermans op dit moment volop aan het trainen in Huizen. Niet ver van zijn woonplaats Hilversum en zijn geboorteplaats Laren. De 24-jarige breakdancer verruilde in 2013 het Gooi al, om in de Lichtstad zijn talenten te laten zien bij The Ruggeds. Dit collectief van heel veel dansers bestaat al vanaf 2005. “Op dit moment hebben we een eigen studio waarvandaan we toewerken naar grote wedstrijden in binnen- en buitenland. Dat zijn naast de competitiewedstrijden in eigen land ook grote toernooien zoals EK’s en WK’s. Er wordt gespeculeerd over een topsporthal waar alle Urban Sports samen in terecht kunnen. Rotterdam en Eindhoven worden in dat kader genoemd. Ik hoop van harte dat het Eindhoven gaat worden, want dan zal deze stad écht de Urban Sportstad van Nederland worden.”

Door: BrabantSport

~

Power moves and freezes

Voor de niet-kenner van deze combinatie van sport en kunst geeft Sjoerd een theoretisch minilesje over zijn passie. “Je hebt binnen het breaking vier elementen. Dat zijn achtereenvolgens ‘Top Rock’ (staande dansmoves), ‘Foot Works’ (waarbij je handen en voeten op de grond dansen en je voeten vaak om de as van je handen draaien), ‘Power moves’ (bijvoorbeeld draaien op hoofd of rug) en ‘Freezes’ (tot stilstand komen in een moeilijke positie). Het is de kunst om binnen een combinatie van deze vier onderdelen je eigen twist er aan te geven. Daarvoor moet je sterk zijn, een goede balans hebben en goed kunnen combineren", aldus Sjoerd.

6751

The Ruggeds

~

Vier uur per dag trainen

"Het is topsport, maar ook erg belangrijk is om creativiteit er in te verwerken en vooral origineel te zijn. Ik train vijf dagen in de week ongeveer vier uur per dag. Het begint met iedere ochtend een sessie van stretchen van 45 minuten. Daarnaast oefen ik veel zaken door ook nog 2 tot 3 uur per dag te werken aan kracht en vooral de dans zelf. Ik ben trots op mijn eigen prestaties, vooral op het constante hoge niveau dat ik heb bereikt. Nu wil ik meer dan Nederlands kampioen worden zoals in 2016 en 2019 en doorstoten naar grotere wedstrijden. Ja, de Olympische Spelen waar het in 2024 op het programma komt, maken veel los. Er gaan makkelijker deuren voor je open en het motiveert enorm om daar (nog) harder voor te trainen. Voor mij is dit een droom, maar in onze scene zijn er ook geluiden die minder positief zijn over de Spelen. Het wordt volgens hen dan te veel gerelateerd aan sport en dreigt het kunst- en cultuurdeel onderbelicht te blijven. Okay, maar ik hoop gewoon voor Parijs geselecteerd te worden.”

~

The Ruggeds

Als Sjoerd over drie jaar op de Spelen aanwezig zal zijn wacht hem zware concurrentie. “Door het predicaat Olympisch zijn er alleen in Nederland al veel meer dansers en andere liefhebbers van Urban Sports die gemotiveerd zullen raken om naar de Spelen te gaan. Dat geldt voor de hele wereld. De grootste concurrenten op dit moment zijn Frankrijk, Rusland, Japan, Korea en Amerika. Maar zoals gezegd, dit gaat duizenden nieuwe sporters activeren. Daarom is het van belang dat in Nederland, maar zeker in Brabant, de grote steden hun eigen centrum voor Urban Sports optuigen. Nieuwe talenten moeten van daar uit begeleid worden. Nog even terugkomend op de concurrentie bij grote toernooien, wij lusten ze rauw. (Lachend) Onze naam verwijst daar naar. We zijn ooit gestart als The Rugged Solutions (de rauwe oplossing). Nu is dat omgedoopt tot onze nieuwe ‘familienaam’ The Ruggeds. Het is voor ons ook echt een familienaam, want we hebben een hele sterke band met elkaar. Dat is eigenlijk alleen maar te vergelijken met die van een hecht gezin.”

Meer The Ruggeds

Wil je The Ruggeds in de toekomst live in actie zien? Kijk dan voor meer informatie over deze topcrew op hun website.

Meer over The Ruggeds

BrabantSport

Dit artikel is eerder al verschenen in het BrabantSport Magazine, Urban editie

BrabantSport maakt Brabant sterker door sport, want een provincie mét sport is sterker dan een provincie zonder sport. BrabantSport maakt zich daarom hard voor het allerbeste sportklimaat van Nederland, in de breedste zin van het woord. Dat doet ze voor alle Brabanders, met steun van overheden, kennisinstellingen, sportbonden en het bedrijfsleven. De afgelopen drie jaar werkten we samen met de vijf grote Brabantse steden, de provincie Noord-Brabant én de urban scene en investeerden we gezamenlijk actief in Urban sports & culture in Brabant. Dit traject sloten we onlangs af en hopen we dat iedereen verder gaat met wat er reeds gezaaid is. Daarom brachten we het BrabantSport Urban magazine uit. 

Meer over BrabantSport

BrabantSport

BrabantSport maakt Brabant sterker door sport