gevoed door Kunstloc Brabant
~

Meer treffend kan het bijna niet dit jaar: het thema ‘The New Intimacy’ van de Dutch Design Week slaat de spijker op z’n kop. In een tijd waarin 1,5 meter afstand het nieuwe normaal is en het eeuwen geleden lijkt dat je vrienden en familie mocht knuffelen, is een nieuwe vorm van intimiteit zeker nodig. Normaal gesproken vindt de negendaagse Dutch Design Week in oktober door heel Eindhoven plaats. Dit jaar ziet het evenement er heel anders uit; last minute zelfs volledig online. Wat zijn de hoogtepunten van de DDW en hoe komt het thema erin terug? De tips van Jip Bierkens, Digital Marketing Manager van DDW, op een rij.

Geschreven door: Simone Vos

~

Waar Eindhoven anders van 17 tot en met 25 oktober vol was gestroomd met designliefhebbers, ontwerpers en andere geïnteresseerden, is ddw.nl nu dé hotspot voor het festival. Het is een virtuele festivalervaring met een uitgebreid programma. Van 3D-expositieruimtes, livestreams van diverse designers van over de hele wereld tot aan een virtuele rondleiding door expo’s die eigenlijk live hadden moeten plaatsvinden.

~

Thema: The New Intimacy

Het thema van de 19e Dutch Design Week is voor een deel gebaseerd op de uitbraak van corona en alle gevolgen ervan. Het vinden van een nieuwe manier van omgaan met elkaar en de wereld om ons heen, is essentieel. Een nieuwe vorm van intimiteit is in de hedendaagse samenleving niet meer weg te denken. Dat is terug te zien in de exposities en talks en andere livestreams.

6148
Het vinden van een nieuwe manier van omgaan met elkaar en de wereld om ons heen, is essentieel. Simone Vos
~

DDW Talks

Zo tipt Jip de DDW Talks die ze iedere dag live vanaf het DDW TV kanaal op ddw.nl streamen. De DDW Talk Interactive Experiences op 24 oktober gaat over de manier waarop innovatieve manieren van design en nieuwe technieken sociale interacties op gang brengen. Door nieuwe computertechnieken hebben designers en architecten meer vrijheid in het creëren. Maar kan deze vorm van design mensen dichterbij elkaar brengen?

In een paneldiscussie spreken Patrik Schumacher, hoofd van Zaha Hadid Architects, media-artiest Refik Anadol, Takashi Kudo, manager bij kunstcollectief teamLab en Ralph Nauta, medeoprichter van Studio Drift over technologie, wetenschap en kunst en hoe deze invloed hebben op de manier waarop we de wereld zien en beleven. Robert Thiemann, directeur van FRAME, leidt de discussie.

De talk Sustainable Products op zondag 25 oktober staat in het teken van glas. Tijdens deze talk gaat het over glas, bekeken vanuit materiaal-, product- en gebruikersperspectief. Wat maakt een product duurzaam? En hoe helpen materialen ons een duurzame toekomst te creëren? In deze talk werken the New Material Award en Dutch Design Week samen.

6149

Refik Anadol

~

Graduation Show van Design Academy Eindhoven

Een andere favoriet van Jip, is de virtuele Graduation Show van Design Academy Eindhoven. 184 afgestudeerden laten in deze onvoorspelbare tijden hun werk op een nieuwe manier aan het publiek zien. In de 3D viewing rooms is het mogelijk om als bezoeker in contact te komen met de afgestudeerde ontwerpers en om livestreams te volgen. Op gs20.designacademy.nl zijn alle werken van de graduates te zien. Je kunt zelf de Graduation Catalogue bestellen of downloaden op designacademy.nl. Op deze website vind je alle informatie over de Graduation Show.

~

Uitreiking Dutch Design Awards

Iedereen jaar bekroont de Dutch Design Awards de beste Nederlandse ontwerpers en hun bijzondere en indrukwekkende projecten. Deze wedstrijd, de Award Show Live en verschillende virtuele expo’s laten zien wat er op het gebied van Nederlandse ontwerpen interessant is. Dit jaar is ook de DDA uitreiking digitaal. Vanuit de studio van DDW TV is iedere dag een talkshow, waarin de genomineerden per categorie uitgelicht worden en ze de winnaar bekendmaken. Op ddw.nl zie je de programmering per dag. Iedere middag om 16:00 uur begint de livestream.

Deze wedstrijd, de Award Show Live en verschillende virtuele expo’s laten zien wat er op het gebied van Nederlandse ontwerpen interessant is. Simone Vos
6152
Uitreiking Dutch Design Awards 2019 | Door: Oscar Vinck
~

3D-rooms en virtuele tours tijdens DDW

In de virtuele expositie Privacy in the Age of the New Intimacy zie je als bezoeker diverse ideeën, ontwerpen en discussies voor de samenleving waarin data een belangrijke rol speelt. Wat voor een rol speelt privacy in deze tijd van nieuwe intimiteit? Elf ontwerpers die zich hiermee bezighouden, komen in deze expo aan bod.

In een andere 3D-room zie je op 22 oktober om 15:00 uur het project FoodLab Pulses: Een nieuwe design impuls voor de Nederlandse peulvrucht. Vijf duo’s van ontwerpers en verwerkers van plantaardige producten zijn een jaar lang aan de slag gegaan om nieuwe smakelijke concepten te ontwikkelen voor de Nederlandse peulvrucht. Het resultaat? Dat zie je in het online programma en in de 3D-room. Aanmelden kan via deze website.

~

Dagelijkse Instagram Q&A’s met ontwerper

Tot slot: gedurende de DDW zijn er dagelijks op Instagram Q&A’s met ontwerpers. Rond 16:00 uur tune je in en volg je live via het Instagramkanaal van DDW de interviews.

Dutch Design Week 2020

Ook dit jaar zijn er weer veel makers en initiatieven te zien op DDW waar Kunstloc Brabant bij betrokken is (geweest). Denk aan projecten die een bijdrage uit het impulsgeldenprogramma hebben ontvangen, zoals Manifestations en Bio Art Laboratories.

Op de website ddw.nl vind je alle informatie over de talks, exposities, Q&A’s en meld je je aan voor diverse interessante online masterclasses en livestreams. Maak een account aan waarin je je favoriete programmaonderdelen opslaat en volg de DDW op de voet. Twee grote voordelen van een volledig online evenement: het virtuele festival is helemaal gratis én je hoeft niet in de rij te staan.

Bekijk de website

Jip Bierkens

Freelance tekstschrijver, Online Marketeer
Jip Bierkens

Simone Vos

Freelance journalist / communicatieadviseur
Simone Vos