gevoed door Kunstloc Brabant
~

Na een volledig online editie in 2020 kan Dutch Design Week (DDW) dit jaar gelukkig weer fysiek plaatsvinden. Verspreid over zo’n 120 locaties door heel Eindhoven kun je van 16 – 24 oktober genieten van tentoonstellingen, lezingen en andere design-gerelateerde festiviteiten. Jip Bierkens (Digital Marketing Manager bij DDW) tipt voor ons de absolute must sees van 2021. Deze wil je niet missen!

Geschreven door: Lisa Habets

~

The Greater Number

Het thema dit jaar is The Greater Number: de zoektocht naar het betere aantal. In een wereld waar altijd wordt opgeroepen tot meer, pleit DDW juist voor minder. En daar waar minder niet de juiste oplossing is, wil DDW enkel meer van het goede. DDW exploreert dit thema aan de hand van 4 subthema’s: It’s in our nature, Things that matter, Cabinet of collaborations en One size won’t fit all.

10222
Manifestations | Atelier des Freres

Hara Hachi Bu Dorp

Volgens het Japanse gezegde 'Hara Hachi Bu' is het voldoende om te consumeren tot we 80% genoeg hebben. Op DDW zal een kring van tweedehands tuinhuisjes in het teken staan van die 80% in plaats van alles. Niet groots, niet gericht op meer, maar op genoeg. Wat betekent het om een stap terug te doen?

Ontwerper Arne Hendriks heeft de principes van Hara Hachi Bu twee jaar lang bestudeerd en gepraktiseerd. Dit deed hij in samenwerking met studenten van de Design Academy Eindhoven en bewoners van het ecodorp Ppauw in Wageningen. Dit heeft geresulteerd in het Hara Hachi Bu Dorp, een levendige cirkel die een oefenterrein vormt om minder te leren doen. Het dorp staat voor MU, mede-initiator, op het Ketelhuisplein.

Hara Hachi Bu | Illustratie door: Arne Hendriks

Hara Hachi Bu Dorp

Hara Hachi Bu | Illustratie door: Arne Hendriks

'Niet groots, niet gericht op meer, maar op genoeg. Wat betekent het om een stap terug te doen?' Makers van Hara Hachi Bu

The Embassy of Inclusive Society

Een andere favoriet van Jip is The Embassy of Inclusive Society. Inclusiviteit is een veelbesproken onderwerp, toch komt het in de ontwerpsector nauwelijks aan de orde. En dat is vreemd: ontwerpers ontwerpen voor de hele samenleving, terwijl het Nederlandse designveld geen eerlijke afspiegeling is van de samenleving. Ontwerpers met een niet-westerse culturele achtergrond, vrouwelijke ontwerpers, ontwerpers uit lagere economische klassen en ontwerpers met een lichamelijke beperking zijn nog altijd ondervertegenwoordigd.

Deze Embassy is een pleidooi voor een meer divers en inclusief ontwerpveld. Tijdens DDW wordt dan ook een verscheidenheid aan designprojecten en een actieve vorm van samenwerking tussen verschillende groepen in onze samenleving getoond.

The Embassy of Inclusive Society

Schaalloos | Wouter Corvers | Door: Evita Copier

~

Aptum (Ontwerpduo)

Aptum heeft de krachten gebundeld met professionals uit andere disciplines, zoals (computer)animatie en technologie. Dit heeft geresulteerd in creaties die de fantasie stimuleren en creativiteit laten stromen. Tijdens DDW presenteren ze Golden Hour in samenwerking met The Boyscouts, Adapted Reality in samenwerking met PostNew en Living Circle in samenwerking met Studio Tom.

Aptum is opgericht door designers Tineke Beunders en Nathan Wierink die sinds 2008 samen sprookjesachtige ideeën vertalen naar functionele producten onder de naam Ontwerpduo. Hiermee ontwikkelden zij een grote passie voor verlichting en installaties. Vanuit de wens om gespecialiseerder werk te maken zijn zij in 2019 Aptum gestart.

10221
Adapted Reality | Door: Damon van Drimmelen

New Order of Fashion

De afgelopen jaren zijn er een hoop beloftes gemaakt door grote internationale spelers uit de mode-industrie. Want het is tijd om opnieuw te definiëren hoe fashion kan voldoen aan de ecologische en maatschappelijke behoeften van toekomstige generaties. Het is tijd voor actie!

New Order of Fashion heeft een aantal internationale modetalenten geselecteerd die inzetten op een oogverblindende, duurzame modetoekomst. Zo illustreren ze circulaire mode-oplossingen voor vooruitstrevende partners uit de mode-instructie – zoals ZEEMAN – en herdefiniëren ze bestaande kaders en werkmethoden in samenwerking met educatieve partners. Bezoekers worden zowel geïnspireerd als uitgenodigd om actief deel te nemen.

New Order of Fashion

Juha Vehmaanperä | Not Your Mitten | Door: Tuuli Turunen

'Tijdens DDW wordt een verscheidenheid aan designprojecten en een actieve vorm van samenwerking tussen verschillende groepen in onze samenleving getoond' Jip Bierkens
~

Dutch Design Awards

Elk jaar tijdens DDW bekroont Dutch Design Awards (DDA) het beste Nederlandse ontwerp van het afgelopen jaar, onderverdeeld in 8 categorieën. Het criterium voor krachtig design is de impact die het maakt op mens, natuur en maatschappij. Daarnaast toont de DDA-tentoonstelling alle winnende en genomineerde ontwerpen.

Meer over DDW?

Wil je meer weten over de Dutch Design Week? Bekijk dan hier het programma en meer info over de tickets.

Meer DDW

Lisa Habets

Tekstschrijver & Content Marketeer
Lisa Habets