gevoed door Kunstloc Brabant
~

Wat doet de coronacrisis met kinderen en ouderen in de Kleuren- en Kruidenbuurt in Tilburg West? ContourdeTwern stuurt Eefje Wentelteefje op onderzoek uit om deze vraag te beantwoorden. In deze column van sociaal werker Joy’s van Lieshout komen we meer te weten over de maatschappelijke opdracht en het ontstaan van dit nieuwe project.

~

Bij ContourdeTwern Tilburg West realiseren we projecten waarbij kunst in de context van een maatschappelijke opdracht wordt ingezet. Het uitgangspunt is hierbij steeds: wat is er nodig voor een inclusieve maatschappij waarin niet alleen het mee kúnnen doen centraal staat, maar ook het mee mógen doen. Meedoen is niet altijd zomaar vanzelfsprekend; soms is er een innovatieve of onorthodoxe aanpak nodig.

3481

Beeld door Jeroen de Leijer

~

Wat is er wél mogelijk?

In eerdere projecten werkte ik samen met Jeroen de Leijer (stripauteur bij Studio de Leijer). We werkten aan ‘Wobby in West’ en op verzoek van Jeroen hebben we samen met alleskunner Nick J Swarth ‘Ixeg Waxie’ (Ik zeg wat ik zie) ontwikkeld: een muurkrant voor jong volwassen. We kennen elkaar goed. In onze aanpak kijken we altijd naar wat wel mogelijk is en niet zo zeer naar wat niet mogelijk is. Daarin vinden we elkaar en dat levert nieuwe energie op. In ons nieuwste project vertaalt deze aanpak zich in Eefje Wentelteefjes coronapoppenkast. Eefje Wentelteefje is de hoofdpersoon van de gelijknamige, humoristische strip van Jeroen.

Door in te spelen op de actualiteit, en jong en oud actief in het programma te betrekken, doen we met gepaste afstand verslag vanuit de wijk zelf. Op tv zie je vooral de grote cijfers en algemeenheden voorbijkomen. Met onze uitzendingen willen we het dagelijkse leven van de bewoners zelf in beeld brengen. Tot eind juni maken we wekelijks een live video die we via Facebook en YouTube en via Omroep Tilburg uitzenden.

~

Een inclusieve maatschappij

Daarnaast is het belangrijk een platform te creëren waarop mensen hun verhaal kunnen delen. Gehoord worden is een levensbehoefte. Soms kan dat heel klein, bijvoorbeeld in een telefoongesprek of aan de voordeur, en soms is er iets meer nodig. Door het inzetten van kunst in de wijk, in dit geval dus Eefje Wentelteefje, faciliteren we een inclusieve maatschappij, waarin mensen kunnen en mogen meedoen. Een maatschappij waarin we lastige thema’s zoals eenzaamheid bespreekbaar maken. Thema’s die we steeds weer willen en moeten blijven aanstippen omdat het de kern raakt van wie we als mens zijn, en waar we als sociaal werkers maar ook als kunstenaars voor staan.

Verbinders

Eefje helpt ons het thema in de praktijk te brengen. Het is een fijn meisje dat een glimlach op gezichten tovert: heel ontwapenend. Vanuit mijn rol als sociaal werker helpt dit initiatief mij om de verbinder in een wijk te kunnen zijn. Wij kennen de wijk en hun bewoners. Daarom kunnen we heel snel verbindingen leggen. We hebben goed zicht op de mensen voor wie deze extra aandacht fijn is, of juist niet.

We helpen het team achter Eefje met het benaderen van de mensen in de wijk en het leggen van contacten. En dan kan het zomaar voorkomen dat jongeren of andere wijkbewoners ineens met Eefje staan te kletsen. Jeroen de Leijer: “Door zelf onderdeel uit te maken van een guerrilla televisie programma vanuit het do-it-yourself principe geven we de bewoners de regie in handen. Er is weer communicatie mogelijk en contact met anderen. Corona Poppenkast relativeert en belicht de mogelijkheden en plezier van het zelf doen en maken.”

Beeld: Eefje Wentelteefje, Gerwin Nijenhuis, Danger de Wonderhond | door Hans Timmermans

Verbinders
~

Digitaal contact

Het contact tussen de bewoners van de Kleuren- en Kruidenbuurt en Eefje vindt digitaal plaats: via een tablet of mobiele telefoon. Dat is in lijn met de koers die ContourdeTwern heeft ingezet: digitale presentie en zoveel mogelijk diensten digitaal aanbieden waar dat kan. Dat kan soms heel praktisch met videobellen bij een spreekuur maar ook door digitale ontmoetingen te stimuleren en digitale ontspanningsvormen aan te bieden. Die kerndiensten zijn we op dit moment als organisatie aan het ontwikkelen om ervoor te zorgen dat wijkbewoners mee kunnen blijven doen. Fysiek op afstand maar sociaal dichtbij.

Corona Poppenkast relativeert en belicht de mogelijkheden en plezier van het zelf doen en maken.

Vanuit de Kleuren- en Kruidenbuurt in Tilburg West presenteert Eefje Wentelteefje ‘Corona Poppenkast’. Eefje is een energiek, vrolijk meisje van ongeveer 10 jaar met vlechtjes en een rood jurkje. Ze is ondernemend, eigenwijs maar vooral erg nieuwsgierig. Eefje spreekt online met de kinderen, verslaggever Otto Vogelenzang interviewt wijkbewoners op gepaste afstand en Danger de Wonderhond geeft thuiseducatie.

Iedere woensdagmiddag is er een aflevering van Corona Poppenkast online te volgen via het YouTube kanaal van Eefje Wentelteefje. De afleveringen worden ook elke week uitgezonden door Omroep Tilburg. Corona Poppenkast wordt gemaakt door Jeroen de Leijer, Hans Timmermans, Joy’s van Lieshout, ContourdeTwern en bewoners van de Kleuren- en Kruidenbuurt.

Joy's van Lieshout

Joy's van Lieshout

Sociaal werker ContourdeTwern