gevoed door Kunstloc Brabant
~

Hoe staat het ervoor met de Brabantse musea? Erick de Boer van EM-cultuur maakte speciaal voor Mestmag.nl een infographic hierover.

5268
~

Brabant op de vierde plaats

De infographic over de musea in Nederland beslaat meer dan 1125 musea in Nederland en laat zien dat Brabant op de vierde plaatst staat qua aantal musea (na Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland). 124 musea in Brabant ontvangen jaarlijkse bijna 2 miljoen bezoekers.

Eindhoven ontvangt de meeste bezoekers

In de musea infographic voor Brabant focussen we op de grootste steden: Breda, Eindhoven, 's-Hertogenbosch, Tilburg, Helmond en Bergen op Zoom. Deze zijn samen goed voor 35 musea en ruim 1 miljoen bezoekers.

We zien dat 's-Hertogenbosch met 10 locaties de meeste musea heeft, gevolgd door Tilburg en Breda met beide 7 musea. Eindhoven heeft 'maar' 6 musea, maar Eindhoven ontvangt wel de meeste bezoekers (300.000 bezoekers). 's-Hertogenbosch komt hier op een tweede plaats met 281.000 bezoekers gevolgd door Tilburg met 214.000 bezoekers.

Beeldende kunst musea zijn populair

De meeste musea (35%) in Brabant zijn archeologische/historische musea, op afstand gevolgd door de cultuurhistorische (26%) en beeldende kunst musea (19%). Opvallend is wel dat de archeologische/historische musea niet de meeste bezoekers trekken. De bezoekers weten de beeldende kunst (33%) en cultuurhistorische musea (32%) het best weten te vinden.

Bezoekersaantallen

Veruit de meeste musea in Brabant (55%) ontvangen tussen de 1000 en 10.000 bezoekers. Het grootste museum (qua bezoekersaantal) in Brabant is het Het Noordbrabants Museum, gevolgd door het Van Abbemuseum en Oorlogsmuseum Overloon. De top 10 musea in Brabant verwachten samen al 800.000 bezoekers (40% van het totaal). De complete top 10 vind je in de infographic.

NB. Alle bezoekersaantallen zijn naar opgave van de musea zelf.

De headerfoto is gemaakt door fotograaf Gerda van de Glind via Kunstbeeld. De foto is van de expositie van Rafaël Rozendaal in MU Artspace.