gevoed door Kunstloc Brabant
~

Het kijken en luisteren naar podiumkunst verruimt de blik van kinderen op de wereld. Dat statement drijft Patrice Matthee in haar rol als coördinator bij Brabant Menu. In haar column voor MEST vertelt ze over de organisatie-brede omslag die gemaakt moest worden bij het aantreden van corona. Ook kijkt Patrice vooruit: “welke plek moet kunst hebben in onderwijs?” 

Geschreven door Patrice Matthee

~

Als coördinator Brabant Menu heb ik één van de leukste banen die ik tot nu heb gehad. Samen met Brabantse gezelschappen Theater Artemis, dansgezelschap de Stilte, philharmonie zuidnederland en Schippers&VanGucht hebben wij als missie om zoveel mogelijk Brabantse kinderen in aanraking te laten komen met hoogwaardige podiumkunst.

~

Een goede keuze

Wij werken intensief samen met het onderwijs, intermediairs cultuureducatie en theaters, omdat wij geloven dat een rechtstreekse relatie tussen de kunstenaar en het onderwijs de impact van podiumkunst op kinderen versterkt. Om podiumkunst duurzaam te verankeren in het onderwijs programmeren wij op maat en zorgen we bij alle voorstellingen voor passende educatie en deskundigheidsbevordering. 

De samenwerking van intermediair, schoolbesturen en Brabant Menu maakt mogelijk wat een individuele school zelf niet voor elkaar krijgt: alle kinderen structureel in aanraking brengen met elke podiumkunst. - Dorian Verkuijlen (intermediair cultuureducatie Cultuurkade Meierijstad)
~

Onze keuze om een intensieve dialoog aan te gaan met het onderwijs blijkt een goede te zijn. Deze werkwijze wordt gewaardeerd, en versterkt de samenwerking. De afgelopen drie jaar groeiden we in ons bereik van 10.000 naar 27.500 kinderen op 170 scholen in 40 Brabantse steden en dorpen. We waren in een opperbeste stemming. 

3450
Radio Walvis | Door Wannes Cré
~

In gesprek

Tot begin maart van dit jaar. Op woensdag 11 maart verstuurde ik namens Brabant Menu ons eerste ‘protocol aangaande covid-19’. Binnen de RIVM-richtlijnen en met enige aanpassingen leek het erop dat we onze voorstellingen nog wel zouden kunnen spelen. Maar toen kort daarna de theaters de deuren moesten sluiten en vervolgens ook de scholen, was het afgelopen. Het enige wat ons restte was alle geplande voorstellingen annuleren. Inmiddels hebben we 85 voorstellingen, ensembles en duetten geannuleerd. Met pijn in ons hart hebben we geteld dat 8.550 kinderen dit schooljaar niet meer naar onze voorstellingen en workshops kunnen komen.  

Maar deze tijd van annuleringen heeft ook een andere kant. Gelukkig is mijn wifi-verbinding thuis ijzersterk en ik telefoneer, zoom, skype en app mijn dagen door. Ik voer veel gesprekken met schooldirecteuren, leerkrachten en intermediairs cultuureducatie. Na uitwisseling over de gezondheid, die bij vrijwel iedereen die ik spreek gelukkig goed is, moeten we het noodzakelijkerwijs hebben over de voorstellingen en workshops die geannuleerd moeten worden.  

Wie naar een voorstelling kijkt, kijkt ook naar zichzelf. Wat je ziet zegt iets over jouzelf, je plek in- en je kijk op de wereld. - Dorian Verkuijlen (intermediair cultuureducatie Cultuurkade Meierijstad)

Op die momenten merk ik hoe wij als Brabant Menu een band hebben opgebouwd met het onderwijs en intermediairs. Het feit dat zoveel kinderen onze voorstellingen niet kunnen bezoeken, komt bij hen net zo hard aan als bij ons als gezelschappen. Daarbij voel ik ook de bereidheid om Brabant Menu te blijven steunen en om samen met ons vooruit te willen kijken naar het nieuwe seizoen.  

Beeld: Cineralla | Door Hans Gerritsen

3451
~

Oefening baart kunst

En last but not least voeren we mooie gesprekken over onderwijs. Met name over de plaats die kunst binnen het onderwijs moet hebben. Juist de kunsten stimuleren een creativiteitsontwikkeling en verbeeldingskracht die nu nog meer nodig is. Laat staan in de nieuwe realiteit die hierna volgt. 

Het is van groot belang dat gezelschappen mooie voorstellingen voor kinderen kunnen blijven maken. Kinderen laten ervaren wat verbazing, verwondering en creativiteit is, is een belangrijk aspect van de kunsten wat geen enkel ander vakgebied in het onderwijs kan evenaren. - Roel Timmers (directeur Kindcentrum Platijn en voorzitter cultuurwerkgroep Best)
~

In deze tijd waarin we te maken hebben met situaties en krachtenvelden die volkomen nieuw zijn, wordt meer dan ooit een beroep gedaan op flexibiliteit, innovatie en het voortdurend bijstellen van inzichten. We worden geacht wendbaar te zijn en dit is alleen maar mogelijk als we dat van jongs af oefenen. Als we kunnen blijven onderzoeken, creëren, filosoferen, experimenteren en de verbeelding kunnen blijven aanwakkeren. Als we het met elkaar aandurven om het soms even niet te weten, maar dat we weten dat we sterk genoeg zijn om elke nieuwe situatie aan te kunnen. Daarvoor is een brede blik nodig.  

Als Brabant Menu geloven wij dat kijken en luisteren naar podiumkunst de blik van kinderen op de wereld verruimt. Met deze overtuiging blijf ik nog wel een tijd coördinator Brabant Menu en blijft het één van de leukste banen die ik tot nu toe heb gehad! 

Patrice Matthee

Coördinator Brabant Menu
Patrice Matthee