Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Van jonge Brabantse designers, creatieve filmmakers en experimentele beeldend kunstenaars tot aan nieuwe spoken word artiesten; in de expositie Van Hier & Verder in de LocHal staat talentontwikkeling in Brabant centraal. De kunstenaars in de expo zijn verbonden aan een van de zeven ‘talenthubs’ van het programma TalentHub Brabant van de provincie Noord-Brabant en Kunstloc Brabant. Hierin werken presentatie-instellingen, podia, festivals en andere instellingen samen met meer dan honderd talenten. Hoe gaat dat in z’n werk? En wat levert het de talenten op? In een vooruitblik op de expo, delen twee makers en talenthubcoördinatoren hun verhaal.

Geschreven door: Simone Vos

“Ik vind het fantastisch dat er zulke kansen zijn voor jonge makers en ideeën in Brabant. Het stimuleert mijn ontwikkeling en ik leer andere makers kennen. Ook op zakelijk gebied krijg ik ondersteuning. We inspireren elkaar en dat zorgt weer voor een kruisbestuiving”, vertelt Piet Van Dycke (1996). Hij is choreograaf en dans- en circusmaker en is één van de vele talenten die in de expo te zien is.

Piet Van Dycke, fotograaf Michiel Devijver

Ruimte binnen talenthub PLAN

Sinds dit jaar is hij verbonden aan de talenthub ‘PLAN’, voor theater, dans en circus. “Die samenwerking tussen verschillende disciplines werkt voor mij goed, omdat ik dans en circus combineer in mijn werk. Zo ben ik binnen PLAN bezig met een voorstelling Glorious Bodies. Die gaat over gepensioneerde circusartiesten en over hoe we met onze lichamen omgaan als we ouder worden. Dat gaat me nauw aan het hart. Ik vind het mooi dat ik daarvoor ruimte krijg binnen PLAN”, aldus Piet.

Piet in de expo

“In de expo krijg je een blik achter de schermen bij mijn werk. Hoe doe ik onderzoek? En hoe komt daar uiteindelijk een voorstelling uit? Het is geen ‘af’ product dat je ziet, maar de ontwikkeling erachter”, zegt Piet. In de tentoonstelling is een interview met Piet en een fragment uit zijn acrobatisch duel On Point te zien, afkomstig uit het programma Danshuis 4 over Club SoDa/ DansBrabant.

'Het is geen ‘af’ product dat je ziet, maar de ontwikkeling erachter.' Piet Van Dycke

Wat is TalentHub Brabant?

TalentHub Brabant is een meerjarig programma dat vier jaar beslaat. Daarbinnen organiseren we talentontwikkelingstrajecten van anderhalf tot drie jaar. Het is kunstenbreed, dus er is voor iedere discipline een aparte hub. Binnen elke hub werkt een aantal culturele instellingen en organisaties uit die discipline samen. Zij bieden de talenten coaching, hun netwerk en kennis aan gedurende het traject”, zegt prorammacoördinator Iduna van de Ven. “Dat is niet alleen zinvol voor de talenten, maar ook voor de samenwerkende organisaties. De talenten zitten op deze manier dicht op de presentatieplekken. Daardoor gaat het niet meer om: ‘Wat maak ik voor die specifieke instelling?’, maar: ‘Waar komt mijn werk het beste tot zijn recht?’”

Goed verhaal in Next

In talenthub ‘Next’ (alle filmdisciplines: animatie, fictie, interactief (VR) en documentaire) merkt Paulien Mandos, één van de projectcoördinatoren, dat talenten veel nadenken over nieuwe doelgroepen en een ander publiek voor hun werk. “Dit is de nieuwe generatie filmmakers: ze gaan aan de slag met een bepaalde thematiek en kiezen daarna pas de vorm waarmee ze het beste hun verhaal kunnen vertellen. Of dat nu een geanimeerde documentaire is of een interactieve installatie, dat kan per project verschillen.”, zegt Paulien. “In de expositie zie je dat onder meer terug bij ‘Inktzwart’ van Iris van der Meule. Het is een poëtische virtual reality-ervaring waarin de herinnering aan de MH17-ramp centraal staat.”

Goed verhaal in Next

Talent centraal

“In alle talenthubs, van muziek tot aan literatuur speelt het talent de belangrijkste rol. Bij ieder talent dat gescout wordt door de verschillende hubs, zijn een aantal zaken van belang. Ondernemerschap en positionering: hoe zet je jezelf in de markt? De werkhouding: kun je bijvoorbeeld de werkdruk aan? En natuurlijk het artistiek inhoudelijke stuk; hoe ontwikkel je je daar verder in?”, zegt Iduna. “Talentontwikkeling is niet gebonden aan leeftijd. Meer ervaren kunstenaars zijn juist waardevol voor het project, omdat ze de beroepspraktijk al kennen.”

Meer open door jump!

Kunstenaar Remy Neumann (1988) begon in 2018 in de talenthub ‘jump!’, voor beeldende kunst. “Ik heb me flink ontwikkeld door jump!. Eerder stond ik vaak in m’n eentje te schilderen in mijn atelier en praatte ik tijdens de opening van een expositie alleen met bekenden. Maar nu ben ik meer open geworden en ga ik juist op zoek naar samenwerkingen”, vertelt Remy. “Ik ben een laatbloeier, eigenlijk altijd al geweest. Sinds een jaar heb ik het gevoel dat ik de juiste richting opga met mijn werk en dat komt zeker ook door jump!. De expositie in de LocHal is een grote stap in mijn kunstenaarschap. Ik heb onder meer een muurschildering gemaakt voor de expo, van drie bij drie meter en de toegangspoort is ook van mijn hand. Daarnaast mag ik in het Noordbrabants Museum exposeren. Ik wil daar een film en schilderingen laten zien die zijn gebaseerd op een dansplaag uit de Middeleeuwen: Sint Jansziekte. Zo combineer ik dans, film en schilderen weer op een nieuwe manier.”

Kruisbestuiving

“Tijdens mijn Talenthub-periode ontmoette ik Jornt Duyx, hij zat in de Music hub. Toen ik een film wilde maken, heeft hij de soundtrack erbij gemaakt. Sindsdien werken we veel samen”, zegt Remy. “Op 11 november treden we op in de LocHal. Jornt maakt live muziek en ik verzorg een live-animatie, gebaseerd op onze eigen dromen en ons onderbewustzijn. Dat is een nieuwe stap voor mij, na jump!. En het is precies wat het traject mij heeft opgeleverd: nieuwe dingen proberen en mensen ontmoeten. Ik ken mijn kracht en mijn zwaktes beter en durf uit te proberen zonder de ervaring al te hebben. Tot nu toe bevalt het me goed, wat eruit komt.”

'Ik ken mijn kracht en mijn zwaktes beter en durf uit te proberen zonder de ervaring al te hebben.' Remy Neumann

Expertise om je heen

Dat is exact de bedoeling van het talentontwikkelingsprogramma, volgens Petra Cardinaal, één van de projectcoördinatoren van jump!. “Het idee achter de hub is om een groep te creëren die heel veel expertise om zich heen heeft. Die kennis komt vanuit de culturele instellingen, maar ook door makers onderling met elkaar te laten sparren. Daarnaast is jump! een spiegel voor de kunstenaars. We reflecteren op elkaar en formuleren doelen met de talenten. De makers ontwikkelen zichzelf door als persoon en als ondernemende maker.”

Ook in Next is die samenwerking essentieel, volgens Paulien. “Doordat we alle filmdisciplines in één hub hebben, leren ze veel van elkaar. Het groepsproces is belangrijk. Door meer ervaren en jongere makers bij elkaar te zetten, krijg je een goede dynamiek. De een verwondert zich en dat zet de ander weer aan het denken”, aldus Paulien.

Unieke expo

In de expositie zijn de opbrengsten van het TalentHub-programma te zien. “Het is een bijzondere expo, want het komt niet vaak voor dat je alle kunstdisciplines bij elkaar ziet”, zegt Iduna. “Ik ben heel trots op het resultaat, want ik zie de ontwikkeling die ze door hebben gemaakt. Dan merk ik de functie en meerwaarde van het netwerk dat ze om zich heen hebben gehad; mede daardoor hebben ze zichzelf gepositioneerd en zijn ze zichtbaarder geworden.”

Randprogramma

De expositie Van Hier & Verder / talentontwikkeling in Brabant is van 16 september tot en met 14 november te zien in de LocHal in Tilburg. Tijdens de opening van de expositie Van Hier & Verder op 16 september kun je kennismaken met de makers uit TalentHub Brabant, van 17.00 – 19.00 uur.

Op 30 september en 14 oktober geven drie makers tijdens een interview een kijkje in de keuken van hun maakproces. Aan de hand van eigen gekozen fragmenten komen we erachter wat de makers inspireert en hoe hun werkproces verloopt. De Talent Talks avonden zijn een concept van en een samenwerking met Pop Up Cinema uit Tilburg.

Meer informatie over alle talenten en de expo

Simone Vos

Freelance journalist / communicatieadviseur
+31 6 22 15 14 30