gevoed door Kunstloc Brabant
~

“One man’s trash is another man’s treasure”. Een project waarin zwerfafval uit Tilburg wordt gerecycled tot aantrekkelijke fotografische stillevens. De fotoserie bestaat uit tweeluiken waarin te zien is hoe het zwerfafval is gevonden in originele staat, en hoe deze is getransformeerd tot een stilleven. Dit project is voortgekomen uit de persoonlijke motivatie van Manon van Roosmalen, 24-jarige bewoner van Tilburg, grafisch vormgever en student Toegepaste Fotografie aan de Fotovakschool te Rotterdam.

- Geschreven en fotografie door Manon van Roosmalen

~

De motivatie voor het project

“Al langere tijd stoor ik mij aan al het zwerfafval dat ik tegenkom in Tilburg. Ik zal toegeven, zo nu en dan heb ik in het verleden ook wel eens kauwgom uitgespuugd op de stoeptegels. Totdat ik erachter kwam dat het 20 tot 25 jaar duurt voordat kauwgom verdwijnt. Sindsdien heb ik een groot onbegrip voor mensen die te lui zijn naar een prullenbak toe te lopen.” “Het maakt niet uit waar ik loop of rijd in Tilburg, er zal altijd ergens zwerfafval te vinden zijn. Voor veel mensen is dit wellicht een ‘gewoonte’ geworden, ze kijken er niet echt meer naar. Maar ik, samen met waarschijnlijk een aantal anderen, kijk ik er wel naar; hoe voor ons gevoel dat ene drinkblikje het hele groen verpest.”

5024
~

Totstandkoming van het project

Al langere tijd wilde ik hier iets mee doen in mijn grafisch of fotografisch werk. Gelukkig zag ik steeds meer verbeteringen verschijnen, zoals de campagne “ikbendebendebeu” in Tilburg Reeshof. Dit soort initiatieven gaven mij alleen maar meer motivatie om hier ook aan bij te dragen. Nu ontstond er eindelijk in samenwerking met mijn studie en Mestmag een kans om hier een begin aan te maken.

Zo ontstond er een concreet idee voor een project. Beginnend bij het basisidee dat ik het zwerfafval op mijn eigen manier wilde recyclen, door er een soort van kunstwerken van te maken. Meteen kwam hierbij de uitspraak in mij op: "One man’s trash is another man’s treasure". Iemand anders zijn zwerfafval zou mijn vondst en kunstwerk gaan worden.

Daarbij liet ik mij inspireren door anderen, zoals fotograaf Thirza Schaap. Zij maakt grafische, pastelgekleurde stillevens van afval die ze in en rondom oceanen vind. De beeldstijl sprak mij meteen aan, omdat het stiekem een beetje op mijn eigen lijkt.

5026
~

Maar ik wilde natuurlijk mijn fotoproject wel persoonlijk houden, met het zwerfafval van Tilburg in mijn achterhoofd. Daar wilde ik nog wat extra’s aan toevoegen. Ik wilde niet alleen het mooie eindresultaat laten zien, maar ook de weg ernaar toe. Het is leuk om te zien wat er gemaakt kan worden met zwerfafval, maar het is misschien nog interessanter te zien waar het vandaan is gekomen en welk proces het heeft afgelegd. Daarmee hoop ik ook weer anderen te inspireren.Deze fotoserie zie ik als het begin van een langer, groter project – maar in ieder geval met dezelfde achterliggende gedachte; een schonere wereld.

5027

Manon van Roosmalen (1994, Tilburg) is een grafisch vormgever en studente Toegepaste Fotografie aan de Fotovakschool te Rotterdam. Dit kunstproject voor MESTmag deed Manon in het kader van een opdracht vanuit haar opleiding. Manon wilt zich inzetten voor de verbetering van cultuur en maatschappij en dit op een aantrekkelijke manier doen. Onderwerpen die anders wellicht worden vermeden omdat ze te direct zijn, wilt zij aantrekkelijk maken met (foto)grafische oplossingen. Bij veel van deze oplossingen komt achtergrondonderzoek, uitgebreide conceptontwikkeling en art direction kijken. Ze wilt zichzelf als conceptueel illustratief beeldmaker kunnen omschrijven, waarbij ze gebruik maakt van de daarbij relevante middelen, denkend aan mensen, voorwerpen, dieren, grafische vormgeving et cetera. Om deze omschrijving waar te kunnen maken werkt ze momenteel hard aan het uitbreiden van haar portfolio: www.manonvanroosmalen.com.

5028

Manon van Roosmalen

Student fotografie