Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Hausse aan cultuurbezuinigingen bij gemeenten lijkt ten einde

Zo'n zestig procent van de cultuursubsidies in ons land wordt opgebracht door gemeenten. En verreweg het grootste deel van hun budgetten voor de kunsten is bestemd voor 'stenen cultuurinstellingen', zoals musea, bibliotheken, centra voor amateurkunsten, schouwburgen en andere podia. In de zeven gemeenten die we voor dit artikel onder de loep namen, gaat een kleine 75% van de gemeentelijke cultuurgelden naar zulke instanties, subsidies voor erfgoed niet meegerekend. Maar hoeveel gaat er per stad nu precies naar zulke organisaties? En wat zijn de verschillen tussen sectoren en steden? We vergeleken de cultuurbestedingen in de vier grootste Brabantse gemeenten - Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg - met drie steden van vergelijkbare grootte buiten Noord-Brabant: Arnhem, Nijmegen en Haarlem.

- Geschreven door Stan van Herpen

Allereerst: bezuinigingsgolf van afgelopen jaren lijkt ten einde

Voor een vergelijking van de zeven steden onderling, begonnen we met de totale gemeentelijke subsidies voor cultuur in 2017. Onder cultuur rekenen we in dit geval zowel de subsidies voor de amateursector als voor professionele organisaties en activiteiten. Erfgoed lieten we buiten beschouwing. Gemiddeld besteden de zeven onderzochte gemeenten ruim 22 miljoen per jaar aan cultuur, drie procent van hun totale begroting. Dat is 122 euro per inwoner aan cultuur. Tilburg en Den Bosch scoren van de zeven steden het laagst, met respectievelijk 107 en 109 euro per inwoner in 2017.

De uitgaven van Nederlandse gemeenten aan cultuur namen tussen 2010 en 2016 met maar liefst 21 procent af. Gemeenten moesten bezuinigen en dan zijn posten als cultuur en sport populaire doelwitten, ook omdat de budgetten voor veel andere thema's vastliggen vanwege afspraken met het Rijk of de provincie. Volgens het onderzoek Cultuur in Beeld (2016) besteedde een gemeente in 2010 gemiddeld 100 euro per inwoner aan cultuur. In 2016 was dat nog maar een kleine 80 euro (landelijke cijfers over 2017 zijn nog niet bekend). Aan die neergaande trend lijkt vanaf 2017 een einde te komen. In ieder geval in het gros van de zeven onderzochte gemeenten. In de meeste meerjarenbegrotingen van de genoemde gemeenten is sprake van een consolidatie of lichte verhoging voor de budgetten voor cultuur de komende jaren. Uitzondering is de gemeente 's-Hertogenbosch, waar het cultuurbudget de komende jaren nog terugloopt.

De bibliotheken: grootgebruikers van oudsher

Kijken we naar de verdeling van de cultuurgelden in de zeven genoemde gemeenten, dan valt op dat gemiddeld ruim 38% van de totale cultuurbegroting naar de bibliotheken (19,6%) en de schouwburgen (19%) gaat. Het leek lange tijd volstrekt logisch, dat een culturele instelling als een bibliotheek een vijfde van de gemeentelijke cultuurbegroting voor zijn rekening nam. De bieb werd van oudsher immers gezien als dé laagdrempelige cultuurvoorziening bij uitstek, een plek waar ook burgers met een magere portemonnee zich middels het lenen van boeken cultureel konden verrijken. Het aantal leden van bibliotheken blijft landelijk gezien redelijk stabiel, concludeerde het CBS in juli 2016. In totaal waren in 2016 3,8 miljoen Nederlanders lid van een bibliotheek, dat is 22,3 procent van de bevolking.

Kijken we naar het aantal leden van bibliotheken in de onderzochte steden, dan was in 2015 gemiddeld een kwart van de bevolking lid van de bibliotheek. Met Eindhoven als uitschieter naar beneden met een percentage van 16%, bijna de helft van koploper Den Bosch met 30%. Ook als je kijkt naar de subsidie die de gemeente aan de bibliotheek verleent per inwoner, scoort Eindhoven het laagst. Opvallend is het hoge bedrag van ruim zes miljoen euro dat de gemeente Tilburg in 2017 in haar bibliotheek investeert; twee keer zoveel per inwoner als Eindhoven voor haar bibliotheek over heeft. Dat betaalt zich vooralsnog niet terug in een veel groter aantal leden: Tilburg komt uit op zo'n 19 procent van de bevolking. 

Schouwburgen: in tijden van recessie vaak gered door gemeenten

Wat voor de bibliotheken geldt, geldt deels ook voor de schouwburgen: van oudsher worden de traditionele theaters gezien als het culturele icoon voor de stad en derhalve behandeld als een troetelkindje van de gemeentelijke subsidieverstrekker. Op papier althans. Het tv-programma  Nieuwsuur hield in 2016 een enqute onder alle gemeenten met de vraag of ze sinds 2013 een culturele instelling extra financieel hadden ondersteund. Iets meer dan de helft van de gemeenten reageerde, en in dertig procent van die gemeenten was dat het geval. Waarbij de schouwburgen het vaakst werden genoemd. 25 gemeenten hielpen de afgelopen jaren hun plaatselijke schouwburg. Veelal in financiële nood gekomen door de recessie, relatief dure artiesten met vaste uitkoopsommen, hoge kosten voor het gebouw en soms de concurrentie van omliggende of nieuwe theaters. Nederland geldt wereldwijd als één van de landen met de grootste theaterdichtheid, mede omdat veel gemeenten een eigen theater binnen de stadsgrenzen willen. Overigens valt het met de theaterdichtheid in Noord-Brabant wel mee: uit het onderzoek Cultuur in Noord-Brabant uit 2015 blijkt dat in Brabant minder theaterzalen zijn dan in de meeste andere provincies.

Wat opvalt zijn de grote verschillen tussen de traditionele podia en nieuwere, hybride podia als je kijkt naar de subsidie per bezoeker. Krijgt bijvoorbeeld het Theater aan de Parade in Den Bosch gemiddeld een kleine 26 euro per bezoeker subsidie, de stadsgenoten van de Verkadefabriek (met film, theater en cabaret) krijgen 3,66 euro per bezoeker subsidie. De reden laat zich raden: net als veel poppodia genereren de meeste hybride instellingen een aardige omzet uit diverse horeca-activiteiten. Waarom de traditionele schouwburgen dat ook niet doen? Ze proberen het wel, maar hun gebouwen zijn er vaak niet op ingericht. Dus hoop je maar dat de betreffende organisaties en gemeenten daar bij de nieuwbouw of renovatie van schouwburgen rekening mee houden.

Centra voor amateurkunsten: stevige bezuinigingen

Het is bekend dat veel stedelijke centra voor amateurkunsten sinds pakweg 2010 stevig hebben moeten inleveren. Voor nogal wat centra betekende dat einde oefening: kende Nederland in 2005 nog zo'n 100 centra voor muziek en andere kunsten, in 2013 was dat aantal geslonken tot zo'n 65 centra (bron: CBS). Ook in Noord-Brabant moesten de meeste centra flink inleveren. De Muzerije in Den Bosch verloor tussen 2010 en 2017 een miljoen aan subsidie. Hetzelfde geldt voor het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven; waar ze een kwart van de subsidie moesten inleveren.

Nog steeds zijn de centra voor amateurkunsten goed voor een besteding van 16 procent van het totale gemeentelijke cultuurbudget. Ook hier zijn de verschillen tussen de steden aanzienlijk. Met Eindhoven als goede tweede achter Nijmegen, als we het opvallend hoge bedrag van de gemeente Breda voor kunstencentrum de Nieuwe Veste even buiten beschouwing laten.

Hybride instellingen en poppodia: minste subsidie per inwoner

Onder hybride instellingen verstaan we hier culturele organisaties die voor hun publiek meerdere disciplines programmeren, zoals Plaza Futura in Eindhoven (theater en film) en de Verkadefabriek in Den Bosch (o.a. theater, film, cabaret). Kijken we naar de poppodia en hybride instellingen, dan valt op dat zij van alle 'culturele instellingen met stenen' per inwoner de minste subsidie van de gemeente krijgen. Poppodia hebben nogal eens de naam big spenders te zijn, maar uit deze cijfers blijkt het tegendeel. Zeker als je kijkt naar de gemiddelde subsidie per inwoner in de vier grootste Brabantse gemeenten: 3 euro per jaar. Al moet daar wel bij worden vermeld dat het hier exploitatiesubsidies betreft en de kosten voor nieuwbouw of verbouwing niet zijn terug te zien in deze cijfers. En juist van die kosten schrikt de burger vaak. De gemeente Tilburg betaalde de afgelopen jaren een kleine 9 miljoen euro mee aan de verbouwing van Poppodium 013, en ook de gemeente Nijmegen investeerde zo'n 10 miljoen in het nieuwe Doornroosje.

Veel geld gaat, en blijft gaan, naar organisaties die van oudsher al een flink deel van de taart krijgen: bibliotheken, schouwburgen en centra voor amateurkunsten. De bezuinigingen van de afgelopen jaren veranderden daar weinig aan. Hybride instellingen en poppodia kosten de burger het minst. Daarnaast lijkt de bezuinigingsslag van de afgelopen jaren in de meeste gemeenten ten einde.

Naast de in dit artikel gepubliceerde tabellen zijn er ook nog tabellen voorhanden omtrent de subsidies voor bibliotheken, kunstencentra, poppodia, schouwburgen en stedelijke musea in de zeven beschreven steden. Wil je deze tabellen ontvangen, neem dan contact op met Stan van Herpen.

Stan van Herpen

Zakelijk leider Stichting Watershed

cultuurbeleid

Podcast KunstKracht #5 | De basis op orde

Een gesprek tussen Kasper van de Langenberg, statenlid van D66, en Paulien Mandos, coördinator van talentontwikkelingstraject Next.

26 februari 2024
Podcast KunstKracht #5 | De basis op orde

Podcast KunstKracht #4 | Maken in Brabant

Een gesprek tussen Roel Gremmen, fractievoorzitter VVD, en Anneroos Goosen, oprichter van Het Concreet.

14 februari 2024
Podcast KunstKracht #4 | Maken in Brabant

Podcast KunstKracht #3 | Cultuureducatie

Een gesprek tussen Kees de Heer, statenlid van CDA in Noord-Brabant en cultuurcoach Leonie Oomen.

8 februari 2024
Podcast KunstKracht #3 | Cultuureducatie

Klaar voor de volgende stap

Onze reactie op het advies van de Raad van Cultuur voor een nieuw cultuurbestel. Laat de testfase maar beginnen!

1 februari 2024
Klaar voor de volgende stap

Stemming: Het museum heeft een definitie gekregen, maar is deze ook haalbaar?

Over een nieuwe museumdefinitie in tijden van bezuinigingen en een veranderend politiek klimaat.

1 februari 2024
Stemming: Het museum heeft een definitie gekregen, maar is deze ook haalbaar?

Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Een gesprek tussen Saskia van Hulten, statenlid van PvdA in Noord-Brabant en kunstenaar Chilton Galimo.

27 december 2023
Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Blog | Waar wachten we nog op?

Adviseur Atty Bax blogt over de preventieve waarde van kunst voor onze gezondheid.

21 december 2023
Blog | Waar wachten we nog op?

Aanvraag voor nieuwe periode Cultuureducatie met Kwaliteit in Noord-Brabant gaat van start

Voor CmK4 komt vanuit het Rijk jaarlijks 2 miljoen beschikbaar voor cultuuronderwijs in Noord-Brabant.

19 december 2023
Aanvraag voor nieuwe periode Cultuureducatie met Kwaliteit in Noord-Brabant gaat van start

Podcast KunstKracht #1 | Kunst heeft de toekomst

Een gesprek tussen Jos van der Horst, gedeputeerde Energie en Cultuur in Noord-Brabant en kunstenaar Sjaak Langenberg.

11 december 2023
Podcast KunstKracht #1 | Kunst heeft de toekomst

Nieuwe podcast KunstKracht brengt politiek en culturele sector samen

Een gloednieuwe vijfdelige podcastserie waarin de culturele sector en politiek elkaar ontmoeten.

11 december 2023
Nieuwe podcast KunstKracht brengt politiek en culturele sector samen

Effecten meerjarenregeling professionele kunsten Provincie Noord-Brabant op ambitie bestuursakkoord 2023-2027

Advies bij concept-meerjarenregeling professionele kunsten 2025-2028.

16 november 2023
Effecten meerjarenregeling professionele kunsten Provincie Noord-Brabant op ambitie bestuursakkoord 2023-2027

Verminder je ecologische voetafdruk

Wil je jouw culturele organisatie verduurzamen? Met deze infographic kun je direct zien waar je kunt beginnen.

10 oktober 2023
Verminder je ecologische voetafdruk

Digitale Transformatie in de culturele sector

Nieuwe technologische ontwikkelingen geven makers en instellingen steeds meer tools. Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

1 oktober 2023
Digitale Transformatie in de culturele sector

Stemming: Oog voor de regio

Over de rol van de provincie en de gemeenten in het cultuurbestel

14 september 2023
Stemming: Oog voor de regio

Reactie op het bestuursakkoord

Met het nieuwe bestuursakkoord “Samen maken we Brabant” richt de coalitie van de provincie de blik op de toekomst. De opgaven zijn niet gering.

5 september 2023
Reactie op het bestuursakkoord

KunstKracht magazine

Een magazine met opvallende en inspirerende verhalen over kunst & cultuur in Brabant.

1 september 2023
KunstKracht magazine

Grote financiële impuls voor regionale filmtalenthubs vanuit OCW

De filmhubs binnen Screen Talent NL ontvangen extra steun voor doorontwikkeling en verduurzaming.

27 juni 2023
Grote financiële impuls voor regionale filmtalenthubs vanuit OCW

Brief aan de formateur van Noord-Brabant

Directeur-bestuurder Henri Swinkels schreef een brief aan de formateur van de provincie met belangrijke ontwikkelingen in de Brabantse cultuursector.

6 juni 2023
Brief aan de formateur van Noord-Brabant

Impulsgelden stopt na 2023

De provincie zet in op de ontwikkeling van een nieuw investeringsprogramma.

11 april 2023
Impulsgelden stopt na 2023

Brief aan nieuwe Brabantse Statenleden

Deze brief is het resultaat van gesprekstafels met vertegenwoordigers uit de culturele sector en de uitkomsten van het verkiezingsdebat op 15 februari 2023.

5 april 2023
Brief aan nieuwe Brabantse Statenleden

Consequenties van uitgangspunten provinciale meerjarenregelingen voor levendig Brabant

In reactie op de Statenmededeling met uitgangspunten voor de meerjarige subsidies voor culturele instellingen in 2025-2028.

3 april 2023
Consequenties van uitgangspunten provinciale meerjarenregelingen voor levendig Brabant

Manifest | Cultuur is een kerntaak voor de provincie

Vertegenwoordigers uit de culturele sector spreken zich uit over het provinciaal cultuurbeleid.

8 februari 2023
Manifest | Cultuur is een kerntaak voor de provincie

Cultuur in verkiezingsprogramma's Provinciale Staten 2023

Op 15 maart 2023 mogen we naar de stembus voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De meeste partijen die in Noord-Brabant meedoen hebben hun verkiezingsprogramma bekend gemaakt. Wat hebben zij voor ogen met kunst en cultuur?

6 februari 2023
Cultuur in verkiezingsprogramma's Provinciale Staten 2023

Opinie: Een prachtig, krachtig cultureel Brabant. Het kán!

Over de rol van de provincie in het afgelopen decennium en een blik op de toekomst.

25 januari 2023
Opinie: Een prachtig, krachtig cultureel Brabant. Het kán!

"Cijfers alléén vertellen nooit het hele verhaal"

Een interview met Jeroen van der Zweth, hoofd afdeling Cultuur gemeente 's-Hertogenbosch, over de monitor de Waarde van cultuur.

30 november 2022
"Cijfers alléén vertellen nooit het hele verhaal"

Advies | Beleidskader Levendig Brabant 2030

Aanvullend advies waarin we reflecteren op de betekenis, aansluiting en impact van het beleidskader op de culturele sector.

28 november 2022
Advies | Beleidskader Levendig Brabant 2030

Blog | Hoop en vertrouwen voor de toekomst

Onze adviseur Eric Japenga reflecteert op het Paradisodebat en Kunsten2030, en roept op om elkaar scherp te houden.

31 augustus 2022
Blog | Hoop en vertrouwen voor de toekomst

Cultuur in Brabantse coalitieakkoorden

Vrijwel alle Brabantse gemeenten hebben een coalitie-akkoord gepresenteerd. Wat is daar in terecht gekomen over cultuur? Wij namen de bestuursakkoorden van de 12 grotere gemeentes (B5 + M7) door. 

1 juli 2022
Cultuur in Brabantse coalitieakkoorden

Brabantse infrastructuur en aanbod scoren bescheiden

De nieuwe editie van de monitor Waarde van cultuur laat zien dat de culturele arbeidsmarkt in Brabant zeer kwetsbaar is.

21 juni 2022
Brabantse infrastructuur en aanbod scoren bescheiden

Waarde van cultuur 2022

Wat is de staat van de culturele sector in Brabant na 2 coronajaren? Deze monitor biedt bestuurders, beleidsmakers en professionals in het culturele veld waardevolle inzichten, en handvatten voor beleidsontwikkeling en planvorming.

21 juni 2022
Waarde van cultuur 2022

Overwegingen bij het Beleidskader Levendig Brabant 2030

In deze notitie reiken we een aantal aanvullende overwegingen aan op reeds geformuleerde uitgangspunten en zoekrichtingen voor een nieuw meerjarig beleidskader van provincie Noord-Brabant.

16 juni 2022
Overwegingen bij het Beleidskader Levendig Brabant 2030

Advies Ambitie Creatieve Topregio

Wat zijn mogelijke provinciale beleidskeuzes om Brabant door te ontwikkelen als creatieve topregio?

10 juni 2022
Advies Ambitie Creatieve Topregio

Herstel, vernieuwing en groei

Staatssecretaris Gunay Uslu schetst hoe het kabinet de culturele sector voorziet van een extra impuls. Wat betekent dit voor Brabant?

24 mei 2022
Herstel, vernieuwing en groei

Stemming: Stem voor jouw lokale culturele leven

In maart kunnen we weer stemmen voor de gemeenteraad. Wat kan de cultuursector betekenen voor een gemeente?

24 februari 2022
Stemming: Stem voor jouw lokale culturele leven

Ook kunstenaars hebben perspectief nodig

Directeur Henri Swinkels over de weerbaarheid van makers, kunstenaars en de gehele culturele sector. Ook benadrukt hij het belang van perspectief.

21 december 2021
Ook kunstenaars hebben perspectief nodig

Cultuur in het regeerakkoord

Een vorm van erkenning zou je kunnen zeggen. Het nieuwe regeerakkoord noemt cultuur van wezenlijk belang voor onze samenleving.

17 december 2021
Cultuur in het regeerakkoord

Praat mee over nieuw beleid provincie

Via levendigbrabant2030.nl nodigt de provincie de inwoners van Brabant uit om mee te denken over o.a. cultuurbeleid.

22 november 2021
Praat mee over nieuw beleid provincie

Gedeputeerde Cultuur stelt zich voor: 'Het is belangrijk een nieuwe start te maken'

Sinds juli heeft Brabant een nieuwe gedeputeerde van Cultuur: de Helmonder Stijn Smeulders. Een interview over zijn drive, beleid én zelf meepraten.

18 november 2021
Gedeputeerde Cultuur stelt zich voor:  'Het is belangrijk een nieuwe start te maken'

Tips en vaardigheden voor een effectieve lobby

Hoe zorgen we er voor dat cultuur geen bijzaak is voor politici? Ervaren lobbyisten en raadsleden delen hun inzichten.

5 oktober 2021
Tips en vaardigheden voor een effectieve lobby

De verkenners gaan op pad

De eerste verkenners zijn Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Wee Wee en zij starten met het thema Diversiteit & Inclusie.

27 september 2021
De verkenners gaan op pad

Op Verkenning

We vragen verkenners om voor ons op pad te gaan. Om vanuit hun eigen ervaring te zoeken naar wat wij niet weten, over het hoofd zien en kunnen verbeteren.

12 juli 2021
Op Verkenning

Provinciale politiek en culturele sector met elkaar in gesprek

Kunstloc Brabant organiseert bijeenkomsten en initieert publicaties die het gesprek tussen politiek en cultuur sector faciliteren.

12 juli 2021
Provinciale politiek en culturele sector met elkaar in gesprek

Cultuur is wel/niet essentieel

We kunnen best een dagje zonder cultuur, dus cultuur is niet essentieel, zo redeneerde minister Hugo de Jonge. Maar zo simpel is het niet.

21 juni 2021
Cultuur is wel/niet essentieel

BrabantStad sluit cultuurconvenant met minister

Er zijn convenanten gesloten tussen het ministerie van OCW en de veertien stedelijke cultuurregio’s over de gezamenlijke beleidsprioriteiten in de periode 2021–2024.

23 april 2021
BrabantStad sluit cultuurconvenant met minister

Een pas de deux voor politiek en cultuur

Is het cultuurbestel gebaat bij depolitisering? Moeten politiek en cultuur juist meer samenwerken? In Boekman 126 opent Henri Swinkels de dans.

7 april 2021
Een pas de deux voor politiek en cultuur

Brabant bezorgd over gehavende culturele sector

Veel Brabanders maken zich zorgen over de culturele sector. Terecht, want uit onderzoek blijkt het een van de hardst getroffen sectoren te zijn.

9 maart 2021
Brabant bezorgd over gehavende culturele sector

Chris van Koppen (oud-directeur Kunstloc) en opvolger Henri Swinkels: 'Volle bak voor cultuur'

Henri Swinkels (directeur Kunstloc) en Chris van Koppen (oud-directeur Kunstloc) in gesprek over de waarde van kunst in Brabant en de toekomst ervan.

23 februari 2021
Chris van Koppen (oud-directeur Kunstloc) en opvolger Henri Swinkels: 'Volle bak voor cultuur'

Cultuurdebat: creëer een breder draagvlak voor cultuur

Wat valt er eigenlijk te kiezen als het om kunst en cultuur gaat? In het Landelijke Cultuurdebat op 8 februari gingen politici daarover in gesprek.

11 februari 2021
Cultuurdebat: creëer een breder draagvlak voor cultuur

Het Landelijke Cultuurdebat

Bekijk hier de registratie van Het Landelijke Cultuurdebat.

8 februari 2021
Het Landelijke Cultuurdebat

Provincie wil minder bijdragen aan cultuureducatie en -participatie

Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten de subsidie van Kunstloc Brabant gefaseerd af te bouwen.

22 januari 2021
Provincie wil minder bijdragen aan cultuureducatie en -participatie

Het verdriet van Brabant

Onze vertrekkende directeur-bestuurder Chris van Koppen deelt zijn bevindingen over het Beleidskader Vrije Tijd, Cultuur en Sport 2021-2022.

22 januari 2021
Het verdriet van Brabant

Evaluatie impulsgeldenprogramma door adviesbureau Berenschot

Uit de onafhankelijke evaluatie in opdracht van Provincie Noord-Brabant blijkt dat de impulsgelden een effectieve investering in de cultuursector zijn.

18 januari 2021
Evaluatie impulsgeldenprogramma door adviesbureau Berenschot

Essay | De gave van de verbeelding

Chris van Koppen betoogt dat we het verhaal over de waarde van cultuur moeten vertellen langs een economische, een creatieve en een mythische lijn.

5 januari 2021
Essay | De gave van de verbeelding

BrabantStad gereed voor twee nieuwe jaren samenwerken

Bekijk het magazine over de resultaten van twee jaar samen bouwen aan een sterk kunst- en cultuurklimaat.

11 december 2020
BrabantStad gereed voor twee nieuwe jaren samenwerken

Henri Swinkels nieuwe directeur-bestuurder Kunstloc Brabant

Met veel genoegen maakt Kunstloc Brabant bekend dat Henri Swinkels per 1 januari in dienst treedt als directeur-bestuurder van Kunstloc.

1 december 2020
Henri Swinkels nieuwe directeur-bestuurder Kunstloc Brabant

Zonder bezoekers geen herstel

Blijvend investeren in de Brabantse cultuur- en vrijetijdssector is essentieel. Een gezamenlijke oproep aan overheden en bedrijfsleven.

30 oktober 2020
Zonder bezoekers geen herstel

Stemming: een kunstenaarsbeleid in het hart van het kunstbeleid

Ton van der Linden, documentalist Kunstloc Brabant, gaat in zijn maandelijkse column in op de verdeling van subsidies. Hoe pakt dit voor makers uit?

28 oktober 2020
Stemming: een kunstenaarsbeleid in het hart van het kunstbeleid

Aftrap Panorama Brabant | gesprek van de toekomst

Op 29 oktober trappen we af met een bijeenkomst waarbij de thema’s bouwen, gelijke kansen, leren en innoveren centraal staan.

8 oktober 2020
Aftrap Panorama Brabant | gesprek van de toekomst

Panorama Brabant | gesprek van de toekomst

Een breed maatschappelijk gesprek waarin we samen de toekomst en de urgentie die we daar bij voelen onder de loep nemen. Met partners uit overheid, bedrijfsleven, zorg & welzijn, onderwijs, kunst & cultuur en creatieve sector.

5 oktober 2020
Panorama Brabant | gesprek van de toekomst

Kunstloc Brabant zoekt nieuwe directeur-bestuurder

Chris van Koppen gaat in maart 2021 met pensioen, na bijna 11 jaar als directeur-bestuurder van bkkc en Kunstloc Brabant.

1 september 2020
Kunstloc Brabant zoekt nieuwe directeur-bestuurder

Brabander wil rijk en gevarieerd cultureel aanbod

Waar staan we in Brabant na de adviezen voor de BIS en BrabantStad subsidies? Onze directeur Chris van Koppen kijkt door zijn ooghaartjes.

23 juni 2020
Brabander wil rijk en gevarieerd cultureel aanbod

BrabantStad investeert in cultuur in Brabant

In de eerste door BrabantStad afgestemde subsidieregelingen gaat er ruim € 9,9 miljoen subsidie per jaar naar 53 Brabantse instellingen.

18 juni 2020
BrabantStad investeert in cultuur in Brabant

Eén gezamenlijke aanvraag voor CmK 2021-2024

Aan Kunstloc Brabant en de partnerorganisaties van BrabantStad de taak om een gezamenlijke aanvraag te schrijven.

9 juni 2020
Eén gezamenlijke aanvraag voor CmK 2021-2024

Reacties op coalitieakkoord Brabant

Het bestuursakkoord van VVD, CDA, Lokaal Brabant en FvD laat een koerswijziging zien voor kunst en cultuur. We verzamelden de reacties.

8 juni 2020
Reacties op coalitieakkoord Brabant

Brabant verdubbelt in de Basisinfrastructuur

Het aantal Brabantse organisaties in de BIS stijgt van 6 naar 12, en mogelijk 13. Een mooi resultaat voor Regioprofiel BrabantStad.

5 juni 2020
Brabant verdubbelt in de Basisinfrastructuur

Proeftuin Internationalisering in beeld

Vanuit de 112 initiatieven in de proeftuin zijn er samenwerkingsverbanden met 43 verschillende landen, op alle continenten.

28 mei 2020
Proeftuin Internationalisering in beeld

Cultuur: een Brabantse kernwaarde 

Wij hebben het nieuwe bestuursakkoord van de provincie aandachtig gelezen. Ons vallen een aantal zaken op. Een korte samenvatting.

14 mei 2020
Cultuur: een Brabantse kernwaarde 

Tussentijdse balans Impactloket op Brabant Cultureel

Culturele instellingen in Noord-Brabant lijden 15 miljoen euro schade, tot nu toe. Emmanuel Naaijkens bevroeg onze adviseur Teun van Irsel over zijn bevindingen.

6 mei 2020
Tussentijdse balans Impactloket op Brabant Cultureel

De herontdekking van creativiteit

De corona-crisis brengt veel onzekerheid, verdriet en angst. Maar nu al zien we hoeveel creativiteit het in ons losmaakt. We laten een enorme veerkracht zien. En wat opvalt: onze veerkracht drijft op creativiteit.

23 april 2020
De herontdekking van creativiteit

Laat de jeugd vanaf 29 april ook buiten kunst maken!

Maak niet alleen buitensport en -spel, maar ook kunst weer mogelijk voor de jeugd! Die oproep doet het culturele veld aan kabinet en gemeenten in reactie op de versoepeling van de corona-maatregelen.

22 april 2020
Laat de jeugd vanaf 29 april ook buiten kunst maken!

BrabantStad voert krachtig pleidooi voor meer Brabantse instellingen in BIS

BrabantStad reageerde op de aanvragen uit onze regio voor de landelijke basisinfrastructuur 2021 - 2024.

23 maart 2020
BrabantStad voert krachtig pleidooi voor meer Brabantse instellingen in BIS

Culturele Smaak van Brabanders

Hoe ziet het cultuurgedrag van Brabanders er tegenwoordig uit? Met een segmentatie van publieksgroepen, vertegenwoordigd door persona’s, krijgen we grip op de manier waarop mensen tegenwoordig cultuur consumeren.

20 maart 2020
Culturele Smaak van Brabanders

Corona Impactloket

Wat is de impact van het Coronavirus op de culturele sector? Kunstloc komt met het Corona Impactloket.

18 maart 2020
Corona Impactloket

Kabinet kondigt maatregelen aan om ondernemend Nederland te ondersteunen

Maatregelingen voor ondernemend Nederland verzacht ook pijn in de culturele sector.

18 maart 2020
Kabinet kondigt maatregelen aan om ondernemend Nederland te ondersteunen

Corona steunregelingen

Overzicht van regelingen voor culturele organisaties, ondernemers en zelfstandigen bij overheden en fondsen.

17 maart 2020
Corona steunregelingen

Coronacrisis raakt culturele sector hard

Musea en theaters sluiten hun deuren en culturele evenementen worden en masse afgezegd. Hoe kunnen we het culturele veld steunen in deze tijd?

13 maart 2020
Coronacrisis raakt culturele sector hard

Update Brabantstad-samenwerking Cultuureducatie met Kwaliteit

Beleidsmedewerkers, huidige penvoerders en uitvoerende intermediairs cultuureducatie spraken samen over penvoering, inhoud en verbreding van de CmK-regeling.

15 januari 2020
Update Brabantstad-samenwerking Cultuureducatie met Kwaliteit

Waarde van cultuur

Met het onderzoek de Waarde van cultuur voorzien we iedere twee jaar in actuele sturingsinformatie voor beleidsmakers en inzichten voor professionals in de cultuursector.

2 december 2019
Waarde van cultuur

Meerjarensubsidies gepresenteerd

Door de samenwerking in Regioprofiel-verband zijn er nu vijf op elkaar afgestemde regelingen: van de Provincie, Breda, Eindhoven, ’s‑Hertogenbosch en Tilburg.

27 november 2019
Meerjarensubsidies gepresenteerd

Jonge generatie ondernemers opkomend in urban scene Brabant

Creativiteit en sociale beweegredenen zijn voor jongeren van groot belang bij ondernemen in urban culture. Dat blijkt uit onderzoek naar trends in de Brabantse urban scene.

25 november 2019
Jonge generatie ondernemers opkomend in urban scene Brabant

Gemeenten: zo verwerk je cultuur in de collegeakkoorden

Hoe veranker je cultuur goed in je nieuw te formuleren collegeakkoord?

25 november 2019
Gemeenten: zo verwerk je cultuur in de collegeakkoorden

Verbinding M7-gemeenten en BrabantStad

De eerste bijeenkomst tussen BrabantStad en de M7 in het kader van het regioprofiel was volgens alle aanwezigen succesvol.

29 oktober 2019
Verbinding M7-gemeenten en BrabantStad

Regioprofiel Cultuur BrabantStad

Makers, gemeenten en provincie slaan de handen ineen om de topregio die we op cultureel gebied zijn, te verstevigen en uit te breiden.

14 oktober 2019
Regioprofiel Cultuur BrabantStad

Raad van Twaalf

In de Raad van twaalf bundelen 14 provinciaal werkende cultuurinstellingen hun krachten.

10 oktober 2019
Raad van Twaalf

Proeftuin Internationalisering: de stand van zaken

Nadenken over plannen voor gezamenlijk beleid met als doel de regio nog zelfbewuster, aantrekkelijker en internationaler te maken.

9 september 2019
Proeftuin Internationalisering: de stand van zaken

Reactie BrabantStad op uitgangspuntenbrief

BrabantStad is blij met de voorgestelde vernieuwing en verbreding van het cultuurbeleid van het ministerie, de aandacht voor design, waaronder het Futurelab design en technologie, en investeringen in cultuur.

3 juli 2019
Reactie BrabantStad op uitgangspuntenbrief

“Het lijkt me onmogelijk om nu iets heel anders te gaan doen.”

Na vier jaar besturen loopt de ambtstermijn van gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur) af. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen ambtsperiode? Ziet hij kansen voor de kunst- en cultuursector, en waar is hij het meest trots op?

25 juni 2019
“Het lijkt me onmogelijk om nu iets heel anders te gaan doen.”

Minister van Engelshoven presenteert uitgangspunten in LocHal

Vandaag presenteerde minister Ingrid van Engelshoven in de LocHal haar uitgangspuntenbrief voor de komende beleidsperiode onder de titel: Cultuurbeleid 2021 – 2024: Cultuur voor iedereen.

11 juni 2019
Minister van Engelshoven presenteert uitgangspunten in LocHal

Brief aan minister Van Engelshoven

De Raad van Twaalf reageerde in een brief aan minister van Engelshoven op het advies dat de Raad voor Cultuur onlangs uitbracht over het cultuurbestel na 2020.

29 mei 2019
Brief aan minister Van Engelshoven

Opinie: Cultuur voor iedere Brabander

Gemeentes in geldnood grijpen makkelijk naar de subsidiekraan voor kunstencentra. Eefje Sperber, dochter van de eerste directeur van de Goirlse muziekschool, waarschuwt dat daardoor de toegankelijkheid van cultuureducatie in het gedrang komt.

21 mei 2019
Opinie: Cultuur voor iedere Brabander

OCW steunt internationalisering BrabantStad

BrabantStad ontvangt €400.000 van het ministerie van OCW voor de proeftuin Internationalisering. Dit voorstel is onderdeel van het regioprofiel Brabant Maakt Het!

17 mei 2019
OCW steunt internationalisering BrabantStad

Update werkgroep harmonisatie regioprofiel

De Werkgroep bereidt een nieuwe gezamenlijke subsidieregeling voor voor een deel van de culturele organisaties die bij meer dan één overheid aanvragen voor de periode 2021-2024.

15 mei 2019
Update werkgroep harmonisatie regioprofiel

Raad voor Cultuur bevestigt koers Brabant

Twee weken geleden bracht de Raad voor Cultuur aan de minister zijn advies uit over het cultuurbestel na 2020. Kunstloc Brabant is blij met het advies.

7 mei 2019
Raad voor Cultuur bevestigt koers Brabant

Maak van Brabant een hotspot van culturele ontwikkeling

Kunstloc Brabant heeft in een brief aan de Informateur en Statenleden van de Provincie Noord-Brabant opgeroepen om de beweging die de afgelopen jaren is ingezet in het cultuurbeleid van de provincie de komende vier jaar te blijven faciliteren en hierin haar rol en verantwoordelijkheid te pakken.

8 april 2019
Maak van Brabant een hotspot van culturele ontwikkeling

Aan de slag met het Regioprofiel

Brabant Maakt Het is de titel van het regioprofiel van BrabantStad, zoals het in november 2018 op de burelen van het ministerie van OCW lag. Nu gaat de taskforce BrabantStad aan de slag met de operationalisering.

15 maart 2019
Aan de slag met het Regioprofiel

Opinie | Drie speerpunten voor provinciaal cultuurbeleid

Kunst en cultuur zijn geen hobby maar noodzakelijk en onvermijdelijk voor de samenleving, stelt Chris van Koppen in een opiniestuk op Cultureel Kapitaal.

15 maart 2019
Opinie | Drie speerpunten voor provinciaal cultuurbeleid

Cultuurdebat: Veel goede intenties, maar de realiteit blijkt weerbarstig

Hoe denken de politieke partijen die in Noord-Brabant deelnemen aan de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart over kunst en cultuur? Die vraag stond centraal tijdens het Brabantse Cultuurdebat op dinsdag 12 maart in de LocHal, Tilburg.

14 maart 2019
Cultuurdebat: Veel goede intenties, maar de realiteit blijkt weerbarstig

Blog | Kunst en cultuur in een verdeelde samenleving

De fusie van Kunstbalie en bkkc maakt het mogelijk de dienstverlening aan de culturele sector en overheden efficiënter, vollediger en flexibeler te maken. Chris van koppen blogt over zijn visie op vernieuwing en continuïteit.

22 december 2018
Blog | Kunst en cultuur in een verdeelde samenleving

Brabant stuurt regioprofiel cultuur naar minister

Brabant is een regio van makers, een innovatieve culturele regio. De provincie staat in de top 5 van Europese kennis- en innovatieregio’s en wil deze positie verstevigen met een hogere kwaliteit van leven.

10 oktober 2018
Brabant stuurt regioprofiel cultuur naar minister

Input culturele veld uit de regio van belang bij nationaal cultuurbeleid

Het ministerie van OCW heeft samenwerkende overheden uitgenodigd om regioprofielen op te stellen. Ook BrabantStad zet de gezamenlijke ambitie op papier. Input vanuit het culturele veld is hierbij van groot belang.

14 september 2018
Input culturele veld uit de regio van belang bij nationaal cultuurbeleid

Blog | Waarde van cultuur

Op 18 juni presenteerden we het eerste rapport van de Waarde van Cultuur en daar zijn we trots op. Lees in Jennekes blog over het spannende traject voor publicatie en presentatie en over hoe we verder gaan.

4 juli 2018
Blog | Waarde van cultuur

Eerste rapport Waarde van Cultuur gepresenteerd

Het PON, Telos, de Boekmanstichting, Pyrrhula Research Consultants en Kunstloc Brabant presenteerden de eerste uitkomsten van de tweejaarlijkse monitor Waarde van Cultuur. “Dit rapport bevat veel data, maar uiteindelijk draait het erom: wat doen we hier nu mee? Hoe pakken we hier op door?”

19 juni 2018
Eerste rapport Waarde van Cultuur gepresenteerd

Debat over de visiebrief van minister van Engelshoven

Op 12 maart jl. presenteerde minister Ingrid van Engelshoven (OCW) haar cultuurbrief ‘Cultuur in een open samenleving’. Het kabinet schetst in deze brief de agenda voor het cultuurbeleid voor de komende jaren. Woensdag 30 mei a.s. debatteert de Tweede Kamer over de visiebrief van minister van Engelshoven. De landelijke culturele instellingen deelden massaal hun visie op de visiebrief. Ton zet de reacties voor je op een rij.

29 mei 2018
Debat over de visiebrief van minister van Engelshoven

Waarde van Cultuur 2018

80% van de Brabanders vindt kunst en cultuur belangrijk, maar slechts 34 % vindt dat er voldoende cultureel aanbod is in de provincie.

19 mei 2018
Waarde van Cultuur 2018

‘2018 draait om trots zijn op ‘ons’ talent’

Een interview met gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur) over cultuur in 2018 en de start van de campagne ‘Brabant Cultuur’.

17 januari 2018
‘2018 draait om trots zijn op ‘ons’ talent’

Gemeentelijk cultuurgeld: traditionele instellingen blijven grootverbruikers

In de zeven gemeenten die we voor dit artikel onder de loep namen, gaat een kleine 75% van de gemeentelijke cultuurgelden naar zogenaamde 'stenen cultuurinstellingen', subsidies voor erfgoed niet meegerekend.

18 april 2017
Gemeentelijk cultuurgeld: traditionele instellingen blijven grootverbruikers

8 X een diepe subsidiezucht

Het is een vierjaarlijks ritueel: de landelijke cultuursubsidies worden verdeeld en Noord-Brabant voelt zich tekortgedaan.

27 september 2016
8 X een diepe subsidiezucht

De kunstwereld over vijftien jaar

Hierbij de toespraak die Jos Wilbrink uitsprak tijdens zijn afscheid bij bkkc.

7 juni 2016
De kunstwereld over vijftien jaar

Cultuur Eindhoven is een teken van lef, vertrouwen en respect voor de sector

Tanja Mlaker is per 1 februari de directeur van Stichting Cultuur Eindhoven.

1 maart 2016
Cultuur Eindhoven is een teken van lef, vertrouwen en respect voor de sector