gevoed door Kunstloc Brabant
~

In Goud van Brabant brengt Stichting Nieuwe Helden (in opdracht van provincie Noord-Brabant en Omroep Brabant) mensen met elkaar in gesprek over het heden, het verleden en de toekomst. Ze dagen creatieve talenten uit Brabant, van amateur tot professional, uit om verhalen over vroeger te verbeelden. Niet alleen grote verhalen over onze bestuurlijke of bevochten geschiedenis, ons religieus erfgoed of de innovaties in Brabant, maar juist ook de kleine, persoonlijke verhalen van Brabanders. Zo hebben 19 talenten vanuit hun eigen discipline – met film, fotografie, dans of animatie – verhalen uit de Brabantse geschiedenis vertolkt.

~

Historisch liefdesdrama

Marjan van der Heijden en Joël David maakten een stop-motion over een historisch liefdesdrama. Het verhaal van Johanna de Groot. Zij was de zus van Marjan haar over-grootoma. In 1932 werd Johanna vermoord, over deze moord werd nauwelijks gesproken in de familie. “Maar na wat zoeken en praten met familieleden zijn we toch veel te weten gekomen over deze moord. Zo hebben wij de krantenartikelen uit die tijd ontvangen en verschillende liedjes en gedichten verzameld die over deze moord zijn geschreven. Dit familie verhaal hebben wij uitgewerkt als een stop-motion animatie. Waarbij we oude boeken hebben gebruikt waarbij we alle frames als cut-out hebben uitgesneden.”

Bekijk hier de korte stop-motion film.

Alle video’s zijn via Goudvanbrabant.nl terug te zien. In de huidige expo van Kunstloc Brabant in de LocHal is meer werk van Marjan van der Heijden te zien.