
Voor MEST bezocht Anneke van Wolfswinkel de Graduation Show 2015 van de Design Academy in Eindhoven. Op zoek naar de beste ontwerpen en ideeën, die het hart sneller doen kloppen. Ontwerpen die echte oplossingen bieden voor echte problemen, die superslim zijn of beeldschoon, of die gewoon een dikke wow-factor hebben. Dit zijn, volgens MEST, de vijf namen (in willekeurige volgorde) die je in de gaten moet houden.
Geschreven door Anneke van Wolfswinkel in aanvulling op het artikel over de beste afstudeerders van Brabantse kunstacademies van 2015, verschenen in MEST magazine #11.
1. Olivier van Herpt: Functional 3D Printed Ceramics
Wat is het?
Olivier van Herpt heeft een 3D-printer ontworpen, die vazen van keramiek maakt. En die vazen zijn geen kleine breekbare gevallen: ze hebben flinke formaten en zijn ronduit stoer. Door de eigenschappen van de 3D printer hebben de vazen vormen die handmatig heel moeilijk te realiseren zouden zijn. Van Herpt kan de instellingen van de printer z instellen dat iedere vaas uniek is.
Waarom is het zo goed?
De 3D printer is hot, maar er zijn nog maar weinig artistieke toepassingen die zo overtuigend zijn als deze. De vazen zijn door een machine gemaakt, maar door klei te gebruiken in plaats van plastic, maakt Van Herpt een prachtige verbinding met ambachtelijke tradities die eeuwen teruggaan. En de 3D-printer zelf heeft ook een behoorlijke wow-factor.

2. Adrianus Kundert van Nieuwkoop: Ripening Rugs
Wat is het?
Slijtage is synoniem aan lelijk worden. Maar niet bij de tapijten van Adrianus Kundert van Nieuwkoop. Hij ontwikkelde, in samenwerking met verschillende bedrijven en deskundigen, nieuwe technieken en garens voor zijn 'Ripening Rugs'. Ook deze tapijten slijten wanneer ze intensief gebruikt worden. Maar juist dankzij die slijtage komen nieuwe kleuren en lagen van het weefsel aan het licht. Waardoor ze dus niet lelijker, maar mooier worden.
Waarom is het zo goed?
De omkering van een schijnbaar onomkeerbaar proces getuigt van grote creativiteit. En het is een mooie design-oplossing van het probleem dat onze spullen een steeds kortere levensduur hebben en we dus veel weggooien. Daarbij zien de tapijten, of ze nou versleten zijn of niet, er super aantrekkelijk uit. Intense kleuren en verrassend materiaalgebruik maken een warm, bijna levend tapijt. Die wil je direct op je vloer hebben.

3. David Roman Lieshout: The Corridor Bicycle
Wat is het?
De 'Corridor Bicycle' is een fiets die ontworpen is zodat hij perfect aan de muur kan worden opgehangen. David Roman Lieshout kwam op het idee na een verblijf in Londen, waar het hem opviel dat veel mensen hun fiets mee naar binnen namen en 'm in de veel te krappe hal zetten. De Corridor Bicycle is compact maar zit zo comfortabel als een omafiets. Hij heeft een lichtgewicht aluminium frame, en uitsteeksels zoals het stuur en de trappers zijn eenvoudig in- en uit te klappen.
Waarom is het zo goed?
Een Graduation Show is simpelweg niet compleet zonder fiets. De Corridor Bicycle is goed doordacht, helder, eenvoudig en superslim. Bovendien biedt het een echte oplossing voor een echt probleem. Wat het ontwerp meer dan gewoon goed maakt, is het boogje in het frame, die precies om de bijgeleverde houten ophanghaak past. Dat is zo mooi, dat je de fiets het liefst in de woonkamer boven de bank zou ophangen.

4. Jason Page: DPBLSHD / RPBLSHD
Wat is het?
Jason Page heeft alle afstudeercatalogi bestudeerd die de Design Academy sinds 1976 heeft uitgegeven. Hij verdiepte zich in de vele dwarsverbanden die er te ontdekken zijn in het werk dat door de jaren heen door al die studenten gemaakt is. Vervolgens heeft hij verschillende manieren ontwikkeld, digitaal en op papier, om dit enorme archief te ontsluiten. Voor deze Graduation Show- presentatie categoriseerde hij de talloze ontwerpen voor stoelen. Met als mooiste subcategorie: unsittables.
Waarom is het zo goed?
DPBLSHD / RPBLSHD laat zien dat bij het digitaal ontsluiten van een papieren archief geweldige mogelijkheden aan het licht komen. Je kan informatie met elkaar in verband brengen, associaties maken die voorheen onmogelijk waren, of er simpelweg mee spelen. Jason Page levert met dit onderzoek een vrolijk stemmende bijdrage aan de discussie over digitalisering, die momenteel in veel instituten, bibliotheken en archieven speelt. En ding wordt wel duidelijk: in al dat 'dode papier' schuilt een enorme vitaliteit.

5. Simone Post: Vlisco Recycled
Wat is het?
Simone Post gebruikt restmateriaal van textielfabrikant Vlisco voor het maken van interieur-producten zoals vloerkleden, krukken en room dividers. Met vouw- en lasertechnieken geeft ze de stoffen een nieuw leven.
Het verhaal van Vlisco is opmerkelijk. De Helmondse fabriek maakt al sinds 1846 textiel met kleurrijke prints van hoge kwaliteit, met een op batik gebaseerde tehniek. Deze stoffen zijn mateloos populair in West-Afrika, waar ze vooral gebruikt voor kleding. Zo bepalen de ontwerpen van Vlisco het straatbeeld in landen als Ghana, Ivoorkust en Congo.
Waarom is het zo goed?
Simone Post hergebruikt restmaterialen van een productieproces. Daarmee sluit ze perfect aan bij de steeds breder gehoorde roep om duurzaamheid. En de restmaterialen van Vlisco zijn prachtig materiaal om mee te werken. Vlisco hanteert een hoge kwaliteitsstandaard, én het is lekker kleurrijk. Post gaat verder dan de voordehandliggende kussenhoesjes of lappendekentjes, maar gebruikt smalle strookjes stof op zo'n manier dat de kenmerkende Vlisco-prints een verrassende twist krijgen. En het unieke verhaal van de fabriek krijgt ze er gratis bij.
