Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Verbinding voelen met elkaar, oprecht contact maken, ideeën uitwisselen en het gesprek aangaan. Het documentairefestival is een kunstvorm die dit bij uitstek mogelijk maakt. Aan de hand van documentaires worden dialogen gestart en taboes doorbroken. Sinds 2019 kun je in Noordoost-Brabant een internationaal documentairefestival bijwonen: Beholders; documentary dialogues.

Geschreven door: Maartje van Roessel en Ellen Kooijmans

De tweede editie van Beholders vindt van 7 t/m 11 oktober plaats in Meierijstad (de Brabantse fusiegemeente die bestaat uit onder andere Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel). Het festival is een initiatief van Willem Wouters en Mark van de Laarschot. Onder de naam DocsintheCity organiseerden zij van 2015 tot en met 2018 een aantal documentaire-avonden in (vooral) Schijndel. In 2019 werd DocsintheCity uitgebreid naar een meerdaags documentairefestival, onder de naam Beholders; documentary dialogues. De festivallocaties werden uitgebreid naar een breed scala aan locaties door heel Meierijstad.

Het belang van het gesprek 

“Vanaf de start van Beholders en DocsintheCity is het onze doelstelling geweest om mensen met elkaar in contact te brengen,” zegt Willem Wouters. “Daarom is bij ons altijd een maker, hoofdpersoon of deskundige te gast, met wie we na de documentaire uitvoerig in gesprek gaan. Juist nu is dat gesprek misschien wel waardevoller dan ooit.”

Die visie wordt gedeeld door andere betrokkenen bij het festival. Bijvoorbeeld door Sophie de Ruijter, fluitiste, creatieve duizendpoot en ontwikkelaar van kunst-educatieve projecten. Ze was vorig jaar moderator bij Beholders en is dat voor deze editie weer. “Het raakte me vorig jaar ontzettend dat mensen van alles durfden te zeggen”, vertelt ze. “Over het leven, over dingen die raken en ertoe dóén. Het brengt mensen dichter bij elkaar.” 

Juist nu is het gesprek na afloop van de documentaire misschien wel waardevoller dan ooit. Willem Wouters
Beholders; documentary dialogues

Ook documentairemaker Lidija Zelovic, zowel in 2019 als in 2020 aanwezig bij Beholders, beaamt dit: “Vorig jaar kwam ik erachter dat alles bij Beholders gebaseerd is op bij elkaar zijn, mensen met elkaar verbinden die elkaar anders nooit zouden ontmoeten.” Daarmee raakt ze direct de kern van het documentairefestival in het algemeen, en van Beholders in het bijzonder. Beholders wordt - misschien nog wel meer dan andere festivals - gemaakt vanuit een gevoel van ‘het samen doen’. “Je doet het heel erg met z’n allen, dat is hun werkwijze”, zegt Tim Haars, acteur, presentator, maker en nauw betrokken bij Beholders. “Bij Beholders luisteren en kijken ze constant naar wat jij als maker wil. Ze brengen iedereen met elkaar in contact.”

De wereld om ons heen 

Documentaires geven een inkijkje in de werkelijkheid van een ander. Ze kunnen confronteren, inspireren, raken, verwonderen. Ook het feit dat ze gaan over de wereld om ons heen, zorgt ervoor dat we geraakt worden. Doordat documentaires iets bij je losmaken, komt het gesprek vaak (relatief) gemakkelijk op gang. Zo zet de documentaire Climate Warriors, te zien bij Beholders, een grote uitdaging van deze tijd in de schijnwerpers: de energietransitie. In de documentaire Bias onderneemt filmmaker Robin Hauser een ontdekkingsreis naar haar eigen verborgen vooroordelen. Terwijl de Black Lives Matter-beweging overal ter wereld sterk groeit, stelt Bias ons de vraag: kunnen we onze hersenen vrijmaken van vooroordelen?

Een heel ander, maar net zo actueel onderwerp wordt aangesneden door Jawline, dat een onthullend portret biedt over de wereld achter influencers. Een snelgroeiende wereld waarin een soort goudkoorts heerst. Of neem een documentaire als Lords of Water, over de financialisering van water. Nu de vraag naar water over de hele wereld explosief toeneemt, ontstaan nieuwe markten en machtsverhoudingen, die het lot van bijna 10 miljard inwoners over de hele wereld gaan bepalen.

In een tijd waarin de Black Lives Matter-beweging overal ter wereld sterk groeit, stelt de documentaire Bias ons de vraag: kunnen we onze hersenen vrijmaken van vooroordelen?
Beholders; documentary dialogues

Verruimen, verrijken en verdiepen 

En zo zijn er bij Beholders (en daarbuiten!) nog veel meer documentaires over de maatschappij van nu: Prison for Profit over de eerste privaat gerunde gevangenis ter wereld. Dubbel Geluk over de belevingswereld van kinderen met gay-ouders. Requiem for Williamsburg, over de gevolgen van gentrificatie in steden. En The Price of Progress, over de toekomst van agricultuur in de Europese Unie en de vraag wie de prijs van het eten van morgen eigenlijk bepaalt.

Ook de andere documentaires bij Beholders, die bijvoorbeeld gaan over ons verleden of over meer tijdloze onderwerpen als vriendschap en liefde, zijn relevant en waardevol. Omdat ze je laten nadenken over jezelf en de wereld om je heen. Documentaires verruimen, verrijken en verdiepen je blik; ze laten je het perspectief van de ander zien. En daar hebben we juist nu behoefte aan: de ander, met zijn of haar gedachten, visies en ideeën. Zodat we ondanks deze gekke tijd verbonden blijven met elkaar.

Coronamaatregelen

Met alle maatregelen die de organisatie genomen heeft, kan Beholders veilig en volgens de richtlijnen van 28 september jl. doorgaan. Kijk voor meer informatie op de website van Beholders.

Bekijk de website

Maartje van Roessel

Tekstschrijver bij Beholders

Film en av

Documentaire over drugscriminaliteit toont geen daders maar menselijkheid en kwetsbaarheid

Makers Karen Ebert en Melanie Pardoel produceerden de documentaire ‘Zicht’, na een vraag vanuit Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland.

23 april 2024
Documentaire over drugscriminaliteit toont geen daders maar menselijkheid en kwetsbaarheid

Blog | Hoe betrek je jongeren bij een documentairefestival?

We vroegen Maartje van Roessel een blog te schrijven over hoe ze bij Documentairefestival Beholders jongeren betrekken.

22 september 2023
Blog | Hoe betrek je jongeren bij een documentairefestival?

Grote financiële impuls voor regionale filmtalenthubs vanuit OCW

De filmhubs binnen Screen Talent NL ontvangen extra steun voor doorontwikkeling en verduurzaming.

27 juni 2023
Grote financiële impuls voor regionale filmtalenthubs vanuit OCW

Brabantse filmindustrie krijgt impuls met “Het Beloofde Land”.

Het Beloofde Land is een ontwikkel- en productietraject van Screen Talent NL om de positie van regionale makers en producenten in de filmindustrie te versterken.

16 mei 2023
Brabantse filmindustrie krijgt impuls met “Het Beloofde Land”.

Waar film en maatschappij elkaar ontmoeten: tips voor filmmakers in het sociaal domein.

Hoe zet je film en documentaire in het sociale domein in? Welke mogelijkheden en kansen zijn er voor filmmakers?

18 april 2023
Waar film en maatschappij elkaar ontmoeten: tips voor filmmakers in het sociaal domein.

Talentontwikkeling in Brabant: interactief mediakunstenaar Nino Basilashvili

Brabants talent Nino Basilashvili maakt nieuwe mediakunst. Hoe zet je dit werk in de markt? TalentHub Brabant hielp Nino hierbij.

4 april 2023
Talentontwikkeling in Brabant: interactief mediakunstenaar Nino Basilashvili

Acht Brabantse film- en animatietalenten geselecteerd voor Next

Next is het talentontwikkelingstraject voor filmmakers van TalentHub Brabant.

8 maart 2023
Acht Brabantse film- en animatietalenten geselecteerd voor Next

Talentontwikkeling in Brabant: VR-kunstenaar Iris van der Meule

Op een zachte, poëtische manier maakt VR-maker Iris van der Meule mensen bewust van onderwerpen die haar na aan het hart liggen.

14 februari 2023
Talentontwikkeling in Brabant: VR-kunstenaar Iris van der Meule

Karen Ebert over de magie van documentaires maken

"Dingen die niet tastbaar zijn, invoelbaar maken", een interview met Karen Ebert.

11 oktober 2022
Karen Ebert over de magie van documentaires maken

Ruimte om te maken

Documentairefestival Beholders beleeft van 5 t/m 9 oktober zijn 4e editie. Wat vinden filmmakers belangrijk tijdens het maakproces?

28 september 2022
Ruimte om te maken

Het verschil maken met film

Jesse van Venrooij, filmmaker én voormalig sociaal werker, helpt ons met zijn documentaires aan een bredere kijk op de samenleving.

30 mei 2022
Het verschil maken met film

Nieuwe verhaalvormen in de Brabantse filmindustrie

Hoe kun je virtual reality gebruiken om maatschappelijke verhalen te vertellen? Iris van der Meule weet daar alles van.

21 april 2022
Nieuwe verhaalvormen in de Brabantse filmindustrie

Goed voornemen: groener filmen

De filmsector kan en moet duurzamer, groener, bewuster. Een goed voornemen voor dit nieuwe jaar. Maar hoe dan?

27 januari 2022
Goed voornemen: groener filmen

Stemming: De game-industrie in Nederland

Hoe ziet de game-industrie in Nederland eruit? En welke cross-overs met kunstdisciplines zijn er? Ton van der Linden zoekt het uit in zijn Stemming.

4 november 2021
Stemming: De game-industrie in Nederland

Luisteren als kunstvorm

Het faciliteren van dialoog, écht luisteren naar elkaar; dat is belangrijk bij het documentairefestival Beholders in Meijerijstad. Een vooruitblik.

5 oktober 2021
Luisteren als kunstvorm

Hoe maak je een film in coronatijd?

Sex Sells is een van de eerste korte fictiefilms die geproduceerd werd aan de hand van het COVID-19 protocol voor de audiovisuele sector. Hoe was dat?

28 januari 2021
Hoe maak je een film in coronatijd?

Gebruik de kracht van film in cultuureducatie

Het Netwerk Filmeducatie heeft een nieuwe visie gepubliceerd, en een doorlopende leerlijn filmeducatie voor primair en voortgezet onderwijs.

29 september 2020
Gebruik de kracht van film in cultuureducatie

In gesprek met stop-motion designer Niels Hoebers

Niels Hoebers staat op een keerpunt in zijn carrière, en talentontwikkelingstraject Next kwam daardoor voor hem op een goed moment.

24 oktober 2019
In gesprek met stop-motion designer Niels Hoebers

Blog | We care about virtual reality

Hoe kun je daadwerkelijk betekenis creëren met virtual reality? Wat is de rol van virtual reality binnen zingeving? Janneke van Laar blogt over de virtualreality-installatie Ver Binnen van Studio APVIS.

4 juni 2017
Blog | We care about virtual reality

Ik ben een leuker mens geworden

Filmmaker Ruut van der Beele over zijn werkweek, inkomsten en motivatie als zzp'er in de Brabantse culturele sector.

3 februari 2015
Ik ben een leuker mens geworden