gevoed door Kunstloc Brabant
~

Duurzaamheid en de festivalbranche. Een paar jaar geleden hadden die twee nog niet veel met elkaar gemeen. Na een gedwongen winterslaap waren de festivals deze zomer eindelijk terug. En hoe! Bezoekers werden niet alleen getrakteerd op fantastische programma’s, maar ook op nieuwe groene oplossingen. MEST sprak erover met drie Brabanders uit de festivalbranche.

Geschreven door: Elmay Claassen

~

Duurzame experimenten

 De Eindhovense Laura van de Voort is mede-oprichter van Green Events, een kennisplatform voor een duurzame evenementenindustrie. Zij en haar team zijn op een missie om de branche te verduurzamen. “Wij willen het organisatoren makkelijker maken om duurzame keuzes te maken”, vertelt Laura, “Wij maken de weg zoveel mogelijk voor hen vrij. Voornamelijk door het ontwikkelen en delen van onze kennis.” Festivals en evenementen zijn volgens Green Events de uitgelezen plek om duurzame experimenten uit te voeren. “Je moet een festivalterrein zien als een soort mini maatschappij. Je kunt daar van alles uitproberen en dat wat werkt opschalen naar andere branches.” 

 

"Het is belangrijk dat je als organisator op de regelgeving vooruit blijft lopen, want je moet al die veranderingen ook nog op tijd onder de knie krijgen." Laura van de Voort

 

 

“Ik wil zelf zo duurzaam mogelijk leven”, vertelt Laura. “Toen ik zelf die switch maakte werkte ik bij Extrema. Ik liep in mijn werk toen tegen veel uitdagingen aan als het om duurzaamheid gaat, in de plastic wegwerpbeker was toen bijvoorbeeld nog geen beweging te krijgen. Maar ik zag ook heel veel kansen.” Nu gebruiken bijna alle festivals circulaire bekersystemen. “Dat is niet zo gek, want vanaf 2024 is dat verplicht”, vertelt Laura, Het is belangrijk dat je als organisator op de regelgeving vooruit blijft lopen, want je moet al die veranderingen ook nog op tijd onder de knie krijgen.” Green Events is landelijk actief en werkt samen met een aantal koplopers zoals DGTL en Into The Great Wide Open in de ‘Green Deal Circular Festivals’. In de toekomst hoopt Laura dat meer organisatoren een koplopersrol innemen, waaronder uit Brabant. “Zo kunnen we samen zoveel mogelijk verandering aanbrengen in de gehele sector.”

Into The Great Wide Open / Duurzaamheid

13171

Into The Great Wide Open 2022, fotograaf: Ole Zumpolle

~

Een kwaliteitskeuze

Het rondreizende theaterfestival De Parade streek deze zomer voor het eerst neer in Eindhoven. De organisatie heeft grote ambities als het aankomt op duurzaamheid. Nils Mevius - verantwoordelijk voor het horecabeleid - vertelt daarover: “Voor ons is het vooral een kwaliteitskeuze. Een heleboel van die duurzame dingen zijn voor ons heel normaal.” De Parade sluit meerjarige contracten af met leveranciers, zodat er financiële ruimte overblijft om te investeren in kwaliteit. “Je moet niet ieder jaar het onderste uit de kan willen halen,” aldus Nils.

13172
De Parade, fotograaf: Sofie Simao
~

Op De Parade zijn in tweeëndertig jaar tijd nog nooit plastic wegwerpbekers gebruikt en er wordt zoveel mogelijk gewerkt met biologische producten. Er worden bijvoorbeeld biologische huiswijnen geschonken en er is samen met de wijnleverancier Grapedistrict een wijnlabel ontwikkeld waarbij voor elke verkochte fles een boom wordt geplant. Er is een vast stroomnetwerk neergelegd zodat ieder seizoen 60.000 liter diesel bespaard wordt. “Uiteindelijk is het nog goedkoper ook”, zegt Nils, “En het scheelt broeikasgassen, stank en herrie.” Ondanks al deze duurzame oplossingen zijn er nog voldoende ideeën. Momenteel wordt een business case onderzocht waarbij PET flessen vervangen worden door fusten en de organisatie probeert over te stappen naar LED verlichting. Nils: “Bij al die onderdelen heb je wel een betrouwbare leverancier nodig die daar met je in wil investeren. Dat is soms de bottle neck.” 

 

"Ik vind het gewoon onacceptabel om te parasiteren op de planeet." Nils Mevius
~

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de manier waarop duurzaamheid vorm krijgt bij de Parade, maar toch schreeuwt de organisatie al die duurzame oplossingen niet van de daken. “Het is niet dat wij het perfect doen hoor”, zegt Nils, “Maar ik vind het gewoon onacceptabel om te parasiteren op de planeet. Het excuus dat het te duur is, daar geloof ik niet in. Duurzaam is soms net iets duurder, maar in niet-duurzame dingen zit de prijs voor de planeet niet meegerekend.” Nils geeft dan ook de tip om goed na te denken over manieren om toch een lagere prijs te krijgen. Bijvoorbeeld door het sluiten van langdurige samenwerkingen met leveranciers.

De Parade / Duurzaamheid

~

Een nieuwe generatie

Intents Festival is een drie dagen durend dancefestival in Oisterwijk. De organisatie rekent een kleine bijdrage op de ticketprijs - de ‘Next Generation Fee’ - om te investeren in een duurzame toekomst. Organisator Remko Hermans: “Voor ons als organisatie is duurzaamheid een belangrijk onderdeel geworden. Die verantwoordelijkheid voelen we wel.” Intents Festival heeft de ambitie om een koploper te worden en helpt graag mee om de branche verder te verduurzamen. Hiervoor ontvangen zij geen subsidie, alles wordt op eigen kracht gedaan. Remko herkent de afhankelijkheid van leveranciers wat groene oplossingen betreft. “Je probeert leveranciers te pushen om over te stappen naar meer duurzame oplossingen. Want de leveranciers heb je daarvoor hard nodig. Als zij eenmaal overstag gaan dan gaat het hard.”

13170
Foto: Intents Festival
~

Intents Festival spreekt een jonge doelgroep aan. Dat zorgt voor nog meer urgentie. Remko: “De jeugd maakt zich meer zorgen over klimaatverandering dan oudere generaties. Wij staan op het festival direct met hen in contact, dus zien wij dit als een mogelijkheid om hen iets positiefs mee te geven.” Intents Festival werkt aan vaste stroompunten om het dieselverbruik te reduceren en wil bij de volgende editie het zwerfafval verder terugdringen. De vrijwillige GreenGuards helpen daarbij. Zij delen vuilniszakken uit, organiseren CleanUp Raves en zorgen voor bewustwording onder bezoekers. Het circulaire bekersysteem was dit jaar even wennen, maar is inmiddels volledig geaccepteerd. “Stiekem vinden bezoekers het ook wel fijn dat de vloer nu schoon blijft,” aldus Remko.

Intents Festival / Duurzaamheid

Elmay Claassen

Freelance redacteur en tekstschrijver
Elmay Claassen