gevoed door Kunstloc Brabant
~

Een tijdje terug publiceerde EM-cultuur een infographic over het Nederlandse festival-landschap. Wij vroegen Erick de Boer naar het Brabantse aandeel hierin, en Erick bood aan om een speciale infographic over onze provincie te maken. De resultaten hiervan vind je hieronder.

Geschreven door Erick de Boer

5894
~

De bovenstaande infographic over het festivalbezoek in Nederland beslaat 1100 festivals in Nederland en België en laat zien dat Brabant op een derde plaats staat qua aantal festivals en bezoekers (na Noord- en Zuid-Holland). Er vinden jaarlijks 138 festivals plaats in Brabant die door ongeveer 2,7 miljoen mensen worden bezocht.

In de Festival Infographic voor Brabant focussen we op de B5: Breda, Eindhoven, 's-Hertogenbosch, Tilburg, Helmond en Bergen op Zoom (samen goed voor 72 festivals en bijna 2 miljoen bezoekers).

Eindhoven meest festivalrijke stad

In Eindhoven worden jaarlijks 23 festivals georganiseerd en is daarmee de meest festivalrijke stad in Brabant, op de voet gevolgd door 's-Hertogenbosch met 17 festivals.

Van alle festivals in Brabant is 60% muziekfestival, waarbij pop/rock de meest populaire muziekstijl is. Gevolgd door dance/house en jazz.

Populaire maanden

De meeste festivals worden georganiseerd in mei (15%), juni (21%) en september (12%). Een logisch gevolg is dat er in juni ook de meeste festival bezoekers zijn. Opvallend is dat er in september wel veel festivals zijn maar in verhouding minder bezoekers. Wel zien we een piek in het aantal festival bezoekers in de maand november. Ook mei is een populaire maand om een festival te bezoeken in Brabant. In mei en juni zijn er meer dan 1,2 miljoen festivalgangers onderweg in Brabant.

De meeste festivals in Brabant (29%) hebben tussen de 1000 en 5000 bezoekers. De kleinere festivals (< 1000) is ook de kleinste groep qua aantal bezoekers.

NB. Alle bezoekersaantallen zijn naar opgave van de festivals zelf. Van 26 festivals konden geen bezoekersaantallen worden verkregen. 16 festivals zijn niet meegenomen omdat ze twee-jaarlijks worden gehouden.

EM-Cultuur is de grootste e-mailmarketing provider en adressenleverancier in de culturele sector en heeft een schat aan informatie over de regionale spreiding van musea, podia, festivals maar ook over bezoekersaantallen, zaalcapaciteit, festivaldatum enzovoort. Eerder presenteerden ze een infographic over e-mailmarketing, festivalbezoek, en de capaciteit van podiumkunst podia