gevoed door Kunstloc Brabant
~

Een tijdje terug publiceerde EM-Cultuur een infographic over het Nederlandse festivallandschap. Erick de Boer maakte speciaal voor Mestmag.nl een infographic voor onze provincie. De resultaten hiervan vind je hieronder.

Geschreven door Erick de Boer

5270
~

Brabant op de derde plek

De infographic over het festivalbezoek in Nederland beslaat ruim 1000 festivals in Nederland en laat zien dat Brabant op een derde plaats staat qua hoeveelheid festivals en bezoekers (na Noord- en Zuid-Holland). Er vinden jaarlijks 147 festivals plaats in Brabant die door bijna 3 miljoen mensen worden bezocht.

In de festival infographic voor Brabant focussen we op de B5: Breda, Eindhoven, 's-Hertogenbosch, Tilburg, Helmond en Bergen op Zoom (samen goed voor 75 festivals).

Eindhoven meest festivalrijke stad

In Eindhoven worden jaarlijks 25 festivals georganiseerd. Daarmee is het de meest festivalrijke stad in Brabant, gevolgd door 's-Hertogenbosch (17), Breda (15), Tilburg (10), Bergen op Zoom (6) en Helmond (2). Eindhoven staat zelfs in de top 5 van steden in Nederland met de meeste festivals!

Muziekfestivals

Van alle festivals in Brabant is 63% muziekfestival, waarbij pop/rock de meest populaire muziekstijl is, gevolgd door dance/house en hardcore. Op de tweede plaats zien we de theaterfestivals met 19%.

Mei is populair in Brabant

De meeste festivals worden georganiseerd in mei (17%) en juni (13%). Een logisch gevolg daarvan is dat er in mei ook de meeste festivalbezoekers zijn (zelfs 22%). Vorig jaar lag deze piek (aantal festivals en bezoekers) nog in juni.

In de maanden oktober en november zien we het grootste verschil tussen het aantal festivals en de bezoekersaantallen. Er worden relatief veel bezoekers verwacht t.o.v. het aantal festivals in deze maanden.

Hoeveel bezoekers

De meeste festivals in Brabant (31%) hebben tussen de 1000 en 5000 bezoekers. Grotere festivals van meer dan 50.000 bezoekers komen het minst vaak voor (9%).

Nb. Alle gegevens zijn naar opgave van de festivals zelf en we hebben een grens getrokken van 250.000 bezoekers om de infographic representatief te houden.