gevoed door Kunstloc Brabant
~

Is cultuur alleen afhankelijk van subsidie? Zeker niet! Ook ondernemers kunnen niet zonder cultuur. In Veghel is aan de Noordkade cultuur de drager van levendigheid, samenwerking en innovatieve voedingsconcepten.  

~

Van graansilo naar restaurant

Op het voormalig CHV-fabrieksterrein in Veghel werken culturele instellingen, ondernemers en onderwijs - zowel organisatorisch als fysiek - samen. De locatie is een erfgoedcomplex met historische betekenis voor de omgeving. Het terrein is omgetoverd tot een ontmoetingsplek waar volop cultuur op te snuiven is. Van het MIK waar je les kunt krijgen in muziek, theater, dans en beeldende kunst tot een museum en een galerie. Maar er zijn ook plekken voor muziekverenigingen om te repeteren, ruimte voor talenten -artists in residence- en een levendig poppodium waar regelmatig bandjes optreden.  Het filmhuis op het terrein is in een oud fabriekspand met bankjes gemaakt van de goederentreintjes die er ooit reden. En bovenin een gigantische oude graansilo is een restaurant met uitzicht over Veghel en omgeving.    

Slokdarmfestival

Op diezelfde cultuurhistorische locatie wordt jaarlijks het Slokdarmfestival georganiseerd. Dit festival, waar voedsel en cultuur elkaar ontmoeten trekt wel 65.000 bezoekers. Naast lokaal talent, traden hier ook artiesten als Gare Du Nord en Kraantje Pappie op. De connectie met food wordt ook gemaakt in een innovatief food-experience centre dat op de rol staat om door een Veghels voedingsbedrijf te worden ontwikkeld. Dit centrum wordt een proeftuin voor nieuw te ontwikkelen supermarkt- en food-concepten. Deze inspirerende omgeving is daarnaast ook interessant voor vrijetijdsbedrijven; zij transformeren de voormalige overslaghaven tot jachthaven voor pleziervaartuigen.

Veghel Voedingsstad

Dit alles sluit aan bij het thema 'Veghel Voedingsstad'. Een mooi voorbeeld van cross-over tussen food, economie, onderwijs en cultuur. Krachten zijn gebundeld, wat zorgt voor een robuuste cultuursector in Veghel en een impuls voor ruimte, economie en een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en burgers.

Ondernemer Stefan van de Ven vertelt hoe cultuur ondernemers, culturele instellingen en onderwijs samenwerken om Veghel een impuls geven. ​​​​​​​