gevoed door Kunstloc Brabant
~

Langstraat Revisited

De finale… zo voelde het vorige week zaterdag in de Rabobank in Waalwijk. De spetterende afsluiting van twee jaar pionieren in het ontwikkelen en op de markt brengen van duurzaam Nederlands leer. Traceerbaar van gras tot tas. Samen met boeren, leerindustrie én met ontwerpers. Hieronder een impressie van wat voorafging, in 5 scenes, en de finale zelf van aftrap tot afterlife.

Geschreven door Janine Caalders

~

Scene 1: De bal van Opa Piet

Woonkamer, ergens in de Langstraat, 1968.

Opa Piet werkt aan het repareren van een kapotte voetbal. Van beroep is hij zadelmaker en in de avonduren verdient hij wat bij met het maken van leren ballen. Dat doet hij gewoon in de huiskamer, met de radio aan. De bal wordt opengesneden, de oude draden met een els weggewerkt, een nieuwe binnenband, de bal keren, en dan het laatste stukje. Hij pompt de bal op, gooit hem in de lucht, laat hem rollen en is tevreden: “Het is geen eitje!”

Scene 2: Langstraat re-visited

Laboratorium van een grote multinational, industrieterrein, Waalwijk, 2016

Frans is bezig met de receptuur voor de finish van meubelleer, dat chroomvrij en zo duurzaam mogelijk gelooid is. Frans werkt al zijn leven lang in de leerindustrie en is inmiddels hoofd van de campus. Een echte vakman, gespecialiseerd in het laatste laagje, dat beschermt tegen vuil en vlekken en waarmee een groot deel van het karakter van het leer kan worden bepaald. Hij werkt op een groot bedrijventerrein aan de snelweg, waar dagelijks vele duizenden mensen voorbijrijden die weinig tot niets zien van het werk van Frans en zijn collega’s.

Scene 3: In welke wei liepen jouw schoenen?

Natuurgebied, Teteringen, 2017

Emiel probeert om zijn os vinden. Een van de zes runderen die dit natuurgebied onderhoudt door er gewoon rond te lopen en aan het gras, de bomen en de struiken te knabbelen. Brandrode runderen, een oud Hollands ras. Dubbel-doel-koeien die goed melk geven en lekker vlees produceren. Er zijn er nog maar een paar duizend van in Nederland, door boeren als Emiel is het ras behouden gebleven en neemt het aantal exemplaren langzaam maar zeker weer toe.

Scene 4: Van gras tot tas

AKV St Joost, Breda, lokaal op de eerste verdieping, 2017

Twintig jonge ontwerpers in het laatste jaar van hun opleiding presenteren de ideeën die ze de afgelopen maanden hebben ontwikkeld. De opdracht: ontwikkel een product van het Nederlandse leer van TLC, waarmee mensen kunnen zien en voelen dat ze een stukje Nederlands landschap in handen hebben.

Scene 5: De oude looierij

Heuvelpark, Dongen, 2016

Riph en Irene lopen rond op het terrein van de oude looierij, al generaties lang in bezit van de familie. Waar nog op beperkte schaal leer wordt bewerkt en waar 25 bedrijven zijn gevestigd. Een magische plek, met industrieel erfgoed dat ligt te wachten op herbestemming. Hoe mooi zou het zijn om hier op een moderne, ambachtelijke manier weer te kunnen looien. Een kennis- en innovatiecentrum inrichten waar nieuwe duurzame looimethoden kunnen worden testen. Waar op maat kan worden geproduceerd en waar kan worden ingespeeld op de groeiende vraag van boeren en ontwerpers naar kleinschalige productie van eerlijk leer.

… de expositie …

Rabobank De Langstraat, Waalwijk, 10-24 november 2018

De aftrap was het startschot van een expositie van het werk van 12 Nederlandse ontwerpers. Grote namen en grote talenten. Uit Brabant (o.a. Amy Vorsselmans, Marieke Sluijmer, Piet Hein Eek) en daarbuiten (Makerszoon, Max Rouing, Joppe Besseling). Allemaal Dutch Design, allemaal met Nederlands leer . Van gras tot tas tot bank tot bal tot schoen. Met als afsluiting een feestelijke veilingavond, waar elk van de ontwerpers zijn werk presenteerde en een groot deel van de stukken ter plekke werd verkocht.

… en verder na de finale

De veiling was een finale, een afronding, het is tegelijkertijd ook de start van een nieuwe fase. Van opschaling van de productie, van ontwikkeling van een EKO keurmerk voor duurzaam leer, van nieuwe samenwerkingen met ontwerpers en architecten. En van herontwikkeling van Heuvelpark in Dongen tot centrum van ambacht en innovatie.

Janine Caalders is samen met Matthea van Staden initiatiefnemer van TLC Leather: leathers with Tender Love and Care. Leer dat met tedere liefde en zorg is gemaakt, van de huiden van dieren die met liefde en zorg zijn grootgebracht. TLC maakt zo duurzaam mogelijk leer en werkt uitsluitend met de huiden van biologische Nederlandse runderen en natuurgrazers. TLC leverde onder andere het leer voor CIRCL van ABN Amro (Zuidas, Amsterdam) en voor de nieuwe kantine van Eosta in Waddinxveen. Kijk op www.tlc-leather.com voor de catalogus van de expositie. Een aantal artikelen kan worden nabesteld.

TLC wordt ondersteund door / werkt samen met:

BKKC (tegenwoordig Kunstloc / impulsgelden), ZLTO, Stuurgroep Landbouwinnovatie Brabant (LIB), Stahl Europe, lokale Rabobanken De Langstraat, Hart van Brabant en Tilburg, AKV St Joost, Ex-Interiors, EKO keurmerk, Heuvelpark Dongen.