gevoed door Kunstloc Brabant
~

In deze roerige tijden komt er steeds meer aandacht voor de jongeren in onze samenleving. De coronapandemie heeft de verschillen in kansen om een eigen leven op te bouwen alleen maar benadrukt. Jongeren staan onder druk in onze prestatiemaatschappij en de zorgen om hun mentale gezondheid en fysieke gezondheid zijn groot. Kijk maar naar de lange wachtlijsten in de GGZ, de Jeugdzorg die sterk onder druk staat, de woningmarkt.  

Toegang tot en deelname aan kunst en cultuur is niet voor ieder mens een gegeven en dat zou het wel moeten zijn. Deze maanden laten we vier jongeren aan het woord. Zij vertellen wat kunst en cultuur voor hen betekent. In dit vierde portret Boris de Leijer. 

Geschreven door: Simone Vos

~

Ixeg Waxie

“Ik weet dat schrijven belangrijk voor mij is, het geeft mij een andere kijk op de wereld. Het is mijn medium”, vertelt Boris de Leijer (24). “Ik zat een lange tijd thuis nadat ik verschillende opleidingen heb geprobeerd. Door Ixeg Waxie (tweemaandelijkse muurkrant in Tilburg) ontdekte ik dat schrijven bij mij past. Ik krijg de vrijheid om te maken wat ik wil, of het nou een persoonlijk verhaal is of een absurdistisch fictief stuk.” 

 

13694
Boris de Leijer, fotograaf: Marcel de Buck
~

“Voor mij is Ixeg Waxie de ‘Third space’, zoals ze dat in Sociologie noemen. Het is een plek om stoom af te blazen, om te ouwehoeren met andere jongeren en het is laagdrempelig. Een kroeg zonder alcohol. Eens in de twee weken vergaderen we. Eerst om het thema voor het volgende nummer te bepalen en daarna om te bespreken wat iedereen heeft gemaakt. Een illustrator maakt werk bij mijn tekst. Dat overleggen we en ik geef suggesties, maar het is ook goed om te zien hoe iemand anders mijn werk interpreteert. We zijn nu zo’n vier jaar bezig en het heeft mij laten inzien dat schrijven echt is wat ik wil”, vertelt Boris.

"Het is lastig om rebels te zijn, als je heel vrijdenkende ouders hebt." Boris de Leijer

 

Boris: “Mijn vader is één van de initiatiefnemers van Ixeg Waxie, zo kwam ik ermee in aanraking. Kijk, mijn ouders zijn allebei heel creatief. Het is lastig om rebels te zijn, als je heel vrijdenkende ouders hebt. Ik had eerst weerstand tegen dat creatieve. Maar doordat ik school heel lastig vond en het nauwelijks volhield bij de mbo’s die ik deed, kwam ik uiteindelijk thuis te zitten. Ik voelde me nooit helemaal op m’n plek. Ik ben gediagnostiseerd met Asperger (vorm van autisme) en ging naar speciaal onderwijs. Daarna probeerde ik web development, administratie en journalistiek, maar het paste allemaal niet. Ik zat drie jaar thuis en daar gebeurde vrij weinig. Tot Ixeg Waxie kwam en ik merkte dat schrijven mij wél paste.” 

13690

fotograaf: Marcel de Buck

~

Inmiddels zit Boris in het derde jaar van de opleiding Creative Writing aan ArtEZ in Arnhem. Ook schreef hij een graphic novel met zijn vader; over hun reis naar Texas en hoe hij dat heeft beleefd. “In de periode waarin ik thuiszat, besloten mijn vader en ik op reis te gaan. Eerst naar Verdun om het westelijk front uit de Eerste Wereldoorlog te bekijken. Dat wilde mijn opa graag, dat deden we voor hem. Daarna naar de Verenigde Staten, naar Texas. Geen standaard plek om heen te gaan, maar juist daarom. Ik merkte toen al dat ik me daar meer geaccepteerd voelde dan hier. Ik pas niet in een hokje, dat zorgt vooral bij de gemeente voor veel gesprekken en gedoe. Ook dat heb ik in ons boek verwerkt, maar daar gaat het niet alleen over, hè. Het is wél deel van mijn reis geweest. Dat is het mooie van een boek; het is mijn verhaal, maar iedereen leest erin wat hij wil lezen.” 

Ixeg Waxie

Ixeg Waxie is een project waarin jongvolwassenen die op een of andere manier niet helemaal de aansluiting vinden in de maatschappij, samen komen in een redactie. Ze brengen met kunstenaars en professionele begeleiding vier keer per jaar een magazine uit. Contourdetwern en Wobby.club initieerden het project. Het boek van De Leijer & De Leijer is verschenen bij Uitgeverij De Harmonie. 

 

Ixeg Waxie

Cultuur voor alle Brabantse jeugd

Deze portretten zijn gemaakt door Kunstloc Brabant. Eerder stond op MEST al het portret van Ira LouweJob Stokkermans en Ayca

Aanvraag magazine vier portretten 

Kunstloc Brabant heeft ook een kennisdossier over dit onderwerp gemaakt. 

Cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren

Simone Vos

Freelance journalist / communicatieadviseur
Simone Vos