gevoed door Kunstloc Brabant
~

Ik wist niet dat ik het zo had gemist. Dat culturele uitje. Even ontspannen, genieten van de muziek, biertje erbij. Maar nu het voor één avond weer kon én mocht, was het meteen weer zoals ik het me herinnerde. Muziek voert je mee naar een andere wereld en haalt je even uit de dagelijkse beslommeringen. Met een negatieve coronatest op zak, ging ik namelijk met een vriendin naar Poppodium 013, om zittend naar Jungle by Night te kijken. En heen en weer te bewegen op mijn stoel.

Geschreven door: Simone Vos 

~

Dat ik er een coronatest voor moest doen, een mondkapje ophad bij binnenkomst en bij het naar de wc gaan: à la. Dat is inmiddels al gewoon. Maar die beleving, die is bijzonder. Jungle by Night is al een beleving op zich. Een negenkoppige Amsterdamse band die een mix van funk, afrobeat, soul en jazz brengt. Saxofoon- en drumsolo’s, opzwepende nummers en intieme, dromerige klanken wisselen elkaar af.

6802
Het publiek zittend op een stoel in 013 | Door: Simone Vos
~

Totaalpakket

Nee, dit is niet hetzelfde als thuis een biertje nemen en op de bank een liveconcert volgen op je laptop. Dit is het totaalpakket. Samen verheugen op een avondje uit. De feestelijke kleding weer eens uit de kast halen en eenmaal in 013, een veel te duur drankje bestellen. Deze keer zelfs twee, want ik mag tussendoor niet naar de bar lopen.

Onder het stof vandaan

Een bewaker begeleidt ons naar onze zitplekken. Mondkapje op als we lopen, maar zodra we zitten, mag ‘ie af. Voor ons staat een tafeltje met een emmer vol ijsklontjes. Daar kunnen we onze drankjes koel in houden. Jungle by Night heeft ruim een jaar niet gespeeld en is euforisch. “Zijn jullie positief gestemd? En negatief getest?”, lacht één van de bandleden. “We hebben onze instrumenten onder het stof vandaan gehaald en zijn zo blij hier te zijn. We weten dat we heel bevoorrecht zijn dat we hier mogen staan. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. We moeten hier dus ook echt van genieten.”

Onder het stof vandaan

Drankjes halen aan de bar - coronaproof | Door: Simone Vos

~

Zittend dansen

Genieten dus. Ik geloof niet dat ik ooit zo enthousiast zittend heb meebewogen op muziek. En met mij de hele zaal. Overal om me heen zie ik bewegende hoofden, armen die de lucht ingaan en mensen die heen en weer deinen op hun stoel. Het idee van naar een concert gaan, was al zo ver naar achteren verdwenen dat het bijna onwerkelijk voelt. Natuurlijk, er kon heus wel wat in het afgelopen jaar, maar deze live-ervaring, was lang geleden.

'We weten dat we heel bevoorrecht zijn dat we hier mogen staan' Jungle by Night
~

Herinneringen maken

Niet alleen die live-ervaring en de fijne muziek doen veel. Het is ook het samenzijn. Samen met vrienden zijn en onderdeel uitmaken van een groep muziekliefhebbers. Herinneringen maken. Dat is precies wat hier gebeurt. Dat ik over vijf jaar tegen de vriendin met wie ik hier ben, zeg: ‘Weet je nog, toen die maandagavond in Tilburg? Dat we weer mochten? Dat we de muziek voelden, proefden en hoorden? En dat we zomaar even gingen staan aan het einde? Klapten alsof we jaren lang niet hadden geklapt? Daar doe ik het voor. Dat brengt muziek mij: herinneringen maken en blijven herinneren. Zeker in coronatijd.

Testevenementen

In april 2021 zijn er in heel Nederland pilots met testbewijzen voor evenementen en activiteiten. Je mag deelnemen aan deze culturele activiteiten en evenementen als je kunt laten zien dat je geen corona hebt. Hiervoor heb je een testbewijs nodig dat je krijgt nadat je een coronatest hebt laten doen, maximaal 40 uur van tevoren. In Brabant waren er ook testevenementen in onder Natlab, MEZZ, Noordbrabants Museum en in de Effenaar. 

Meer weten?

Simone Vos

Freelance journalist / communicatieadviseur
Simone Vos